Ilmoitus: Armomurhaaja on vuoden kiinnostavin kotimainen elokuva – tässä kuusi perustelua

Teemu Nikin (Lovemilla, 3 Simoa) ohjaama ja käsikirjoittama Armomurhaaja on jo ennen Suomen ensi-iltaansa ehtinyt saavuttaa runsaasti positiivista huomiota. Listasimme kuusi syytä, miksi Armomurhaaja on vuoden 2017 kiinnostavin kotimainen elokuva.


[ILMOITUS]

1. Kansainvälinen ote

Armomurhaaja sai syyskuussa kansainvälisen ensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla, missä siitä kirjoitettiin useita ylistäviä arvioita. Tokion elokuvajuhlilla loka-marraskuun vaihteessa Armomurhaaja oli ensimmäinen suomalainen elokuva kilpasarjassa 24 vuoteen, ja se voitti parhaan käsikirjoituksen palkinnon. Harvinaisia saavutuksia suomalaiselle elokuvalle.

2. Omintakeinen huumori

Vaikka Armomurhaaja on hyvin suomalainen tarina, se selvästi kiinnostaa myös maamme rajojen ulkopuolella, ja ehkä juuri sen omintakeisessa huumorissa piilee elokuvan viehätys. Armomurhaajan huumori on kaurismäkeläisen vähäeleistä ja samalla synkkää. Kuolema ja kärsimys ovat jatkuvasti läsnä.

3. Yhteiskunnallisuus ja ajankohtaisuus

Armomurhaaja on hienosti ajassa kiinni, ja siinä voi nähdä yhteiskunnallisia viestejä. Elokuvassa on terävää kritiikkiä siitä, miten ihmiset pitävät lemmikkejään tai esineellistävät niitä. Siinä otetaan terävästi kantaa myös ihmisten eutanasiaan ja moniin nykypäivän ilmiöihin.

4. Musiikin tyylikäs käyttö

Armomurhaaja on ajankohtainen paitsi yhteiskunnallisilta teemoiltaan myös musiikin käytöltään. Helsinkiläisen elektromusiikkiyhtye K-X-P:n Timo Kaukolammen ja Tuomo Purasen maalaileva musiikki jää mieleen. Harvoin kotimaisessa elokuvassa panostetaan näin vahvasti musiikin avulla luotuun tunnelmaan. Elektroninen musiikkivalli surisee ja sykkii upeasti.

5. Päätähti Onnismaa

Matti Onnismaa on tuttu lukuisista sivurooleistaan: hän on tämän vuosikymmenen työllistetyin suomalainen elokuvanäyttelijä. Armomurhaajassa nähdään karismaattisen Onnismaan ensimmäinen päärooli. Hollywood Reporterin mukaan ”hauska, kitkerä ja joskus jopa synkkä elokuva saa kiittää Matti Onnismaan ilmeetöntä roolisuoritusta isosta osasta viehätysvoimaansa”.

6. Visionäärinen ohjaaja

”Ohjaaja-käsikirjoittaja Teemu Nikin kekseliäisyys ja epätavallinen näkökulma tekevät Nikistä kyvyn, jota kannattaa pitää silmällä”, kirjoitti Variety-lehti Toronton elokuvajuhlien aikaan. Muutkin merkittävät julkaisut noteerasivat elokuvan. Nikki on Armomurhaajan myötä nousemassa kansainvälisesti arvostetuksi elokuvantekijäksi.

– Saimme paljon huomiota. Se oli erittäin positiivisia, kehuttiin niin, että alkoi ihan punastuttaa, ohjaaja muistelee festivaalikokemuksia.

Armomurhaaja tulee ensi-iltaan 24. marraskuuta.