It Comes at Night on vuoden paras kauhuelokuva – tässä kymmenen perustelua

ILMOITUS Kesäkuun lopulla teattereihin tuleva It Comes at Night on poikkeuksellinen kauhuelokuva: se on saanut ylistävät arvostelut, ja monien kriitikoiden mielestä sen voi jo nyt nimetä vuoden parhaaksi kauhuelokuvaksi. Seuraavassa kymmenen perustelua.

ttämättä ole yliluonnollisia tapahtumia tai kummituksia kuin ihmisten mielissä. Jotain yliluonnollista saattaa olla tapahtumien taustalla, mutta se jää katsojan omaksi tulkinnaksi.

3. Todellista jännitystä ilman liikoja äkkisäikyttelyitä
Kauhuelokuvissa pelotellaan usein katsojia äkkisäikyttelyillä. It Comes at Night saa katsojan säpsähtämään monta kertaa, mutta elokuvaa ei ole rakennettu helppojen temppujen varaan.

4. Hienosti käytetty suljettu tila
It Comes at Nightin jännitys perustuu pitkälti siihen, että se tapahtuu suljetussa tilassa. Klaustrofobinen tunnelma ja siitä syntyvät vainoharhat on rakennettu tehokkaasti.

5. Oikeita ihmisiä
Elokuvan kaksi perhettä koostuu todellisen oloisista henkilöistä. Olosuhteista johtuen heidän välilleen myös syntyy todellisen oloisia jännitteitä typerien päätösten tai keinotekoisen uhoamisen sijaan.

6. Ei helppoja vastauksia
Toisin kuin suurimmassa osassa nykykauhua juoni ei rakennu jonkin kirotun esineen ympärille. It Comes at Night ei tarjoa helppoa ulospääsyä hahmoilleen – tai katsojalle.

7. Jättää jäljen
Kameran häivyttäessä mustaan ensimmäinen ajatus saattaa olla, ettei tarina voi päättyä tähän. Jo senkin vuoksi It Comes at Night jää kummittelemaan mieleen pitkäksi aikaa.

8. Tyylikkyys
Elokuva on toteutettu minimaalisella viiden miljoonan dollarin budjetilla. Se kuitenkin kääntää pienimuotoisuutensa edukseen tyylikkäällä, vähät lavasteet ja ympäristöt hienosti hyödyntävällä kuvauksella.

9. Mitä itse tekisit?
Äärimmäisyydestään huolimatta elokuvan tilanne on helposti samastuttava. On kuin It Comes at Night kysyisi jatkuvasti katsojalta: ”mitä itse tekisit?”

10. Lajityypin perinteitä kunnioitettu
Ohjaaja Trey Edward Shults käytti useita klassisia kauhuelokuvia vaikutteinaan, ja hän teki sen älykkäästi ja perinteitä kunnioittaen. Esikuvina toimivat muun muassa Hohto, The Thing, Night of the Living Dead ja Kauhunkierre.

It Comes at Night tulee elokuvateattereihin 30. kesäkuuta. Katso traileri alta.