Ilmoitus: 10 vuotta parhautta – Filmihullu juhlii ensimmäistä vuosikymmentään

Syyskuussa vuonna 2010 avattiin laman runtelemaan Suomeen dvd- ja blu-ray-levyihin erikoistunut elokuvakauppa, vaikka kaikkialla muualla julistettiin fyysisten tallenteiden katoamista. Leffakauppa Filmihullu on nyt uinut Helsingin Kampissa vastavirtaan jo kymmenen vuotta, ja on aika juhlia.

ILMOITUS Kymmenen vuoden aikana elokuvia on tullut ja mennyt, mutta jotkin asiat eivät muutu. Filmihullu-leffakaupan hyllyt ovat edelleen täynnä elokuvia sekä niihin liittyviä kirjoja ja keräilyesineitä. Myöskään kaupan kulttuurimissio ei ole muuttunut. ”Haluamme, että jengi katselee myös melvillejä ja visconteja eikä pelkästään ihmenelosia ja hämähäkkimiehiä”, totesi myymäläpäällikkö Leo ”Lexa” Autio kymmenen vuotta sitten.

Leffakauppa Filmihullun alkutaipaleella tukena oli myös suomalainen elokuvan suurmies Peter von Bagh (1943–2014). ”Elokuvat, jos jokin, tarvitsevat asiantuntevaa kaitsentaa nykypäivänä”, von Bagh totesi vuonna 2010.

Virallinen kymmenvuotispäivä on 24. syyskuuta, jolloin Leffakauppa Filmihullu järjestää kakkukestit. Päivää juhlistetaan myös muutamalla erikoistuotteella. Jos et pääse paikan päälle juhlimaan, on Filmihullun verkkokauppaan luvassa ilmaiset toimitukset. Tervetuloa!

Filmihullun myymälä sijaitsee Helsingin Sähkötalossa Kampin metroaseman vieressä. Verkossa leffaostokset hoituvat osoitteessa www.filmihulluleffakauppa.com.

Juhlan kunniaksi Leffakauppa Filmihullun väki listasi kultakin vuodelta yhden nimikkeen, joka on ollut erityisen kysytty tai henkilökunnalle itselleen henkilökohtaisesti tärkeä.

Huom! Artikkelin lopusta löydät Kymmenen vuotta parhautta -kilpailun, jossa on mahdollisuus voittaa Filmihullun lahjakortti (Arvo 30 €). Muista osallistua artikkelin luettuasi!


2010 – Berlin Alexanderplatz

Rainer Werner Fassbenderin vuonna 1980 Alfred Döblinin romaanista sovittama 14-osainen, yli 15-tuntinen tv-sarjaeepos kertoo 1920-luvun Berliinistä. Saksan kulttuuri-instituutti ryhtyi vuonna 2006 työlääseen, alkuperäisten filmimateriaalien restaurointiurakkaan. Dvd:llä ja blu-raylla julkaistu lopputulos nousi heti Leffakauppa Filmihullun ensimmäisen vuoden tärkeäksi hittituotteeksi.
Lue lisää Filmihullun sivuilta.

2011 – Koskemattomat

Tositapahtumapohjainen elokuva upporikkaan neliraajahalvauspotilaan ja tämän seuralaiseksi ja avustajaksi palkatun vähemmän hyväosaisen katujen kasvatin ystävyydestä räjäytti ilmestyessään pankin kotimaassaan Ranskassa. Vaikka sitä moitittiin pinnallisuudesta, se oli sympaattisuudessaan harvinainen tapaus, joka ”nauroi vammautuneen ihmisen kanssa, ei vammautuneelle ihmiselle”. Ei ihme, että siitä tuli maailmanlaajuinen hitti – myös Suomessa. Omar Systä Koskemattomat teki maailmantähden.
Lue lisää Filmihullun sivuilta.

2012 – Le Havre

Vuonna 2012 Leffakauppa Filmihullun hittilistalle nousi suomalaisen elokuvan kotiteatterijulkaisu.

Nimensä mukaiseen satamakaupunkiin sijoittuva Le Havre otti Aki Kaurismäelle tyypilliseen humaaniin tapaan kantaa Euroopan pakolaisongelmaan. Vaikka tapahtumapaikkana on Ranska, on mukana suomalaisväriä, kuten Kaurismäen vakionäyttelijä Kati Outinen.

2000-luvulla koko ajan hidastuvaan tahtiin elokuvia tehnyt Kaurismäki on Le Havren jälkeen ohjannut enää vain vuoden 2017 Toivon tuolla puolen -elokuvan.
Lue lisää Filmihullun sivuilta.

2013 – Ida

Pawel Pawlikowskin 1960-luvun Puolaan sijoittuva mustavalkoinen Ida pelaa useammallakin tasolla. Päällisin puolin se kertoo katolisesta, luostarin kasvattamasta orvosta nunnakokelaasta, jolle annetaan tehtäväksi tavata viimeinen elossa oleva sukulaisensa ennen nunnalupauksen antamista. Se kertoo kuitenkin myös omien juurien etsimisestä, ja käsittelee Puolan ongelmaista lähimenneisyyttä. Sen päähenkilöt joutuvat kohtaamaan oman uskonsa ja sen rajat, oli kyse sitten jumalista, aatteista, muista ihmisistä – tai omasta itsestään.

Elokuva voitti Oscarin parhaana kansainvälisenä elokuvana.

Lue lisää Filmihullun sivuilta.

2014 – Boyhood

Patricia Arquettelle Oscarin tuonut Boyhood on kasvutarina, kirjaimellisestikin. Richard Linklater nimittäin kuvasi sitä vuodesta 2001 vuoteen 2013 palanen kerrallaan, tarinaa matkan varrella kasvattaen. Samalla kasvaa elokuvan päähenkilö, Ellar Coltranen esittämä Mason pikkupojasta teini-ikäiseksi.

Omaperäinen ratkaisu toimi, ja elokuvasta tuli vuoden isoimpia indie-hittejä.
Lue lisää Filmihullun sivuilta.

2015 – Akira Kurosawa: The Samurai Collection (1954 – 1962)

Akira Kurosawan, Steven Spielbergin mukaan ”meidän aikamme kuvallisen William Shakespearen” samuraipaketti sisältää elokuvat Rashomon – Paholaisen temppeli, Seitsemän samuraita, Yojimbo – onnensoturi, Samuraimiekka, Seittien linna ja Kätketty linnake. Japanilaismestarin kuusi klassikkoa sisältävät dvd- ja bluray-boksit olivat Leffakauppa Filmihullun vuoden 2015 tärkeimpiä julkaisuja.
Lue lisää Filmihullun sivuilta.

2016 – Your Name.

Filmihullun valikoimiin kuuluu uusia ja vanhoja elokuvia, myös animaatioita – tai japanilaisittain animea. Makoto Shinkain fantasiatarina Your Name. alkaa komediallisena mysteerinä, kun teini-ikäiset maalaistyttö ja tokiolaispoika alkavat välillä herätä toistensa kropassa. Yrittäessään selviytyä oudossa ympäristössä he tutustuvat toistensa elämään ja pyrkivät löytämään toisiaan. Hiljalleen tarinan mysteeri vain syvenee ja saa peräti kosmisia mittasuhteita. Samalla se pysyy herkkänä ja koskettavana.
Lue lisää Filmihullun sivuilta.

2017 – Blade Runner 2049

Joillekin jatko-osan tekeminen Ridley Scottin vuoden 1982 scifiklassikolle oli mahdoton ajatus, mutta kun siitä tuli tosiasia, on vaikea kuvitella parempaa nimeä sen ohjaksiin kuin Denis Villeneuve. Ryan Goslingin esittämä blade runner törmää ihmisten ja androidien jakaman maailman mullistavaan salaisuuteen. Hänen on se selvittääkseen etsittävä alkuperäisen elokuvan Rick Deckard, jonka rooliin palaa itseoikeutetusti Harrison Ford. Joulukuussa teattereihin on muuten luvassa Villeneuven näkemys Dyynistä!
Lue lisää Filmihullun sivuilta.

2018 – Tuntematon sotilas

Lähes puoleen vuosisataan ei Suomessa oltu tehty elokuvaa, jonka katsojamäärät olisivat rikkoneet miljoonan katsojan huikean haamurajan.

Kun Väinö Linnan klassinen teksti yhdistyi Aku Louhimiehen moderniin kerrontaa, alkoi lopputulos rikkoa ennätyksiä yksi toisensa jälkeen. Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla oli saanut arvoisensa hitin.
Lue lisää Filmihullun sivuilta.

 

2019 – Kapernaum – kaaoksen lapset

Huomattavasti Tuntematonta sotilasta – jonka kotiteatterijulkaisukin oli valtava hitti – pienimuotoisempi oli viime vuonna Filmihullu-leffakaupan suosikiksi noussut nimike.

Kapernaum – kaaoksen lapset kertoo Beirutin slummeissa asuvasta 12-vuotiaasta pojasta, joka on päättänyt asettaa vanhempansa edesvastuuseen lapsien tekemisestä kurjuuden, hyväksikäytön ja kaaoksen keskelle. Elokuva voitti Cannesissa palkintoja ja pääsi muun muassa parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-ehdokkaaksikin.
Lue lisää Filmihullun sivuilta.

2020 – Parasite

Bonuksena vielä juhlavuoden ykkösnimike, vuoden mittaan lähes kaikki mahdolliset palkinnot ja kunnianosoitukset kuitannut korealaiselokuva. Eri yhteiskuntaluokat kohtaavat hulppean hienostolukaalin eri kerroksissa ja kerrostumissa yhä hurjempia kierroksia keräävänä mustana komediana ja jännäräinä. Bong Joon-ho yhdistelee lajityyppejä yhtä aikaa modernilla ja klassisella tavalla – onpa hitti julkaistu jopa mustavalkoisena.
Lue lisää Filmihullun sivuilta.


Kymmenen vuotta parhautta -kilpailu

Osallistu kilpailuun valitsemalla oma suosikkisi edellä esitellyistä nimikkeistä. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 5 kpl Filmihullun lahjakortteja (Arvo 30 €). Valitettavasti kaikkia artikkelissa esiteltyjä nimikkeitä ei välttämättä enää hyllystä löydy, ei ainakaan kaikissa mahdollisissa formaateissa, mutta Filmihullun kattavasta valikoimasta kyllä löytää jotain jokaiseen makuun.

Kilpailu on päättynyt.

Kilpailu on voimassa 4.10.2020 saakka. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti sähköpostitse.