Ilmoitus: Filmihullun häkellyttävä kattaus sodan ja urheilun kulissien takaa – osallistu kilpailuun ja voita huippuleffa jommasta kummasta!

Dokkaritko tylsiä?! Ei todellakaan, kuten voi todeta Leffakauppa Filmihullun teknisiä rajoja venyttävistä ehdotuksista joulun koviksi paketeiksi. Varmuuden vuoksi mukana on sentään pari ”perinteisempääkin” ehdokasta. Valitse niistä eniten kiinnostava ja voita itsellesi kiehtovaa katsottavaa!

ILMOITUS Parhaimmillaan dokumentit voivat olla yhtä kiehtovia, jännittäviä ja viihdyttäviä kuin mikä tahansa muukin lajityyppi. Varsinkin, kun mukana on sen kaliiberin tekijöitä kuin alla olevissa esimerkeissä! Filmihullu, yksi harvoista suomalaisista leffakaupoista, jonka hyllyistä löytyy muutakin kuin jättihittejä ja tuoreimpia julkaisuja – niitä tietysti unohtamatta.

Filmihullun valikoima nimittäin sisältää niin tuoreita menestyksiä ja klassikoita vuosikymmenten takaa kuin musiikkiaiheisia tallenteita ja dokumentteja. Joulunalusajan ideoinnin pohjaksi Filmihullu kokosi viiden hyvin erilaisen elokuvan paketin.

Tutustu alla Filmihullun suosituksiin tuoreista julkaisuista ja kerro, mikä niistä itseäsi kiinnostaa eniten. Kolme onnekasta vastaajaa voittaa valintansa mukaan joko Peter Jacksonin They Shall Not Grow Old -spektaakkelin tai Asif Kapadian intiimin Diego Maradona -dokumentin. Osallistua voit 1.12.2019 asti.

Filmihullun myymälä sijaitsee Helsingin Sähkötalossa Kampin metroaseman vieressä. Verkossa leffaostokset hoituvat osoitteessa www.filmihulluleffakauppa.com.

Leffakauppa Filmihullun suositukset erilaisiin joulun erilaisiin, mutta yhtä lailla viihdyttäviin ja jännittäviin kotiteatterijulkaisuihin:

They Shall Not Grow Old

Toisen maailmansodan kulku lienee monien elokuvien ja tv-sarjojen myötä monelle tuttu, mutta millaista oli elämä ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoissa? Sodan päättymisen satavuotisjuhlan kunniaksi Peter Jackson kaivoi harvinaista ja jopa ennen näkemätöntä materiaalia sotamuseoista ja BBC:n arkistoista.

Eikä siinä vielä kaikki, arvostettu ja Taru sormusten herrasta -elokuvistaan Oscar-palkittu elokuvantekijä muokkasi yli satavuotiasta filmimateriaalia kaikin käytettävissään olevien tekniikoiden avulla.

Valtavan restaurointiurakan ohessa kuvat myös väritettiin luonnollisiksi ja olipa valkokangasversio jopa kolmiulotteinenkin. 3D-versiota ei kotiteatterissa ole saatavilla, vaan kyseessä on paras mahdollinen tarjolla oleva versio yhtä aikaa tutusta ja tuntemattomasta sodasta sen läpikäyneiden nuorten brittisotilaiden silmin.

Dokumentissa on suomenkielinen tekstitys, ja lisäksi mukana on mainio puolituntinen dokumentti dokumentin tekemisestä! Jackson itse juontaa The Making of ”They Shall Not Grow Old” -koostetta, jossa kerrotaan työstä ja tuskasta, jota tarvittiin satojen tuntien filmimateriaalin etsimiseksi ja kerronnalliseen muotoon muokkaamiseksi. Mainittakoon, että siinä tarvittiin jopa huuliltalukijoiden taitoja!

Lue lisää Filmihullun sivuilta! They Shall Not Grow Old -dvd ja -blu-ray

Diego Maradona

”Meillä ei ehkä ole pormestaria, asuntoja, kouluja, busseja, työpaikkoja tai toimivaa viemäröintiä, mutta sillä ei ole väliä, koska meillä on Maradona”, julisti eräskin paikallinen lehti, kun yksi kaikkien aikojen jalkapalloilijoista, Diego Maradona, saapui vuonna 1984 köyhään Napoliin maailman suurimman siirtopalkkion myötä.

Julkisuuden henkilö mielletään usein myös julkiseksi omaisuudeksi, ja sen Maradona sai uransa aikana kokea hyvässä ja pahassa. Hänen menestystään juhlittiin kentällä ja stadionien ulkopuolella, mutta yhtä kovaa oli mätke, kun tähden toimet eivät miellyttäneet.

Kehutut ja palkitut dokumentit F1-kuski Ayrton Sennasta ja traagisesta laulajattaresta Amy Winehousesta tehnyt Asif Kapadia kääntää nyt katseensa argentiinalaissyntyiseen, kykyjensä vangiksi jääneeseen huippupelaajaan. Ja mikä parasta, katsojan ei tarvitse olla fanaattinen jalkapallofani tai edes tietää tarkkaan lajin kuvioita nauttiakseen elokuvasta unelmista ja niiden korkeasta hinnasta.

Lue lisää Filmihullun sivuilta! Diego Maradona -dvd

Apollo 11

Tehtyään maailman jännittävimmän dokumentin arkeologiasta (oikeasti, katsokaa Dinosaur 13, jos saatte tilaisuuden) ohjaaja Todd Douglas Miller kohotti katseensa taivaalle. Historiallisen tutkimusmatkan 50-vuotisjuhlan kunniaksi Miller työryhmineen kävi läpi tuhansien tuntien edestä usein lajittelematontakin kuva- ja äänimateriaalia, joka sisälsi yllättäviä aarrelöytöjä NASA:n arkistoista.

Apollo 11 käy alkuperäisen materiaalin avulla läpi Neil Armstrongista ja Buzz Aldrinista legendoja tehneeseen operaatioon johtaneet päivät ja ratkaisevat tunnit. Ei haittaa, vaikka uhkarohkean mission lopputuloksen tietäisikin, sillä tapahtumien etenemistä seuraa henkeä pidätellen.

Lisämateriaalit edellä mainittujen materiaalien löytymisestä ja pikkutarkasta työstämisestä ovat lyhyitä mutta sisältävät valtavasti informaatiota.

Lue lisää Filmihullun sivuilta! Apollo 11 -dvd, -blu-ray ja -4K UHD

Das Boot – Kausi 1

Wolfgang Petersen vuoden 1981 Das Boot on yksi hienoimmista sotaelokuvista ikinä. Se perustui Lothar-Günther Buchheimin vuoden 1973 kirjaan. Sen ottaa lähtökohdakseen myös kahdeksanosainen tv-sarja, joka ammentaa myös Buchheimin jatko-osasta. Sarja alkaa vuodesta 1942, yhdeksän kuukautta Das Boot -elokuvan tapahtumien jälkeen.

Sarja seuraa tapahtumia kahdella rintamalla. Sukellusvene U-612 ja sen 40-henkinen miehistö on lähtenyt neitsytmatkalleen, mutta merisota on muuttunut yhä brutaalimmaksi, mikä vaikuttaa mielialaan ja motivaatioon. Samaan aikaan miehitetyssä Ranskassa Vicky Kriepsin (Phantom Thread) esittämä nainen tasapainoilee Gestapon ja vastarintaliikkeen välissä.

Petersenin klassikon tavoin sarja tavoittaa alkuteosten hengen sodan mielettömyydestä ja ihmisten pyristelystä säilyttääkseen inhimillisyytensä sen tiimellyksessä.

Lue lisää Filmihullun sivuilta! Das Boot – Season 1 -dvd ja -blu-ray

A Fistful of Dynamite (1971)

Sergio Leonella on niin merkittävä asema elokuvan historiassa, että on outoa ajatella hänen ohjanneen kuuluisan spagettiwesterntrilogiansa lisäksi vain neljä muuta elokuvaa. Kuuluisimmat niistä ovat Huuliharppukostaja ja Suuri gangsterisota, mutta nyt tarjolla olisi omalla tavallaan viihdyttävä ja suotta vähällä huomiolle jäänyt A Fistful of Dynamite. Se tunnetaan myös nimillä Once Upon a Time… the Revolution ja Duck, You Sucker! tai suomeksi Maahan, senkin hölmö!

Leonen viimeinen länkkäri kertoo kahdesta yhteen lyöttäytyvästä vähemmän yhteiskuntakelpoisesta heittiöstä (Rod Steiger ja James Coburn). Väkivaltaiset ja järjestysvallanvastaiset äijät viskovat dynamiittipötköjä pelastaessaan poliittisia vankeja ja käydessään kokonaista armeijaa vastaan. Messevän menon kruunaa Ennio Morriconen ikoninen musiikki.

Uusi julkaisu on komeasti pakattu (katso kuva) rajoitettu kaksilevyinen painos. Se sisältää kaksi versiota ja elokuvan ammattilaisten kommenttiraitoja ja haastatteluita sekä nipun muita lisämateriaaleja. Kaiken lisäksi pakettiin sisältyy 60-sivuinen elokuvaan liittyvä kirja.

Lue lisää Filmihullun sivuilta! A Fistful of Dynamite Limited Edition -blu-ray

Pahoittelut. Tämä lomake ei ole enää saatavilla.