Ilmoitus: Investoi kotiteatteriin – parhaat leffakokemukset kotona

Ilmoitus: Elokuvateatterien ovet ovat hiljalleen avautumassa ja leffanautinto on pian taas entisensä. Oma kotiteatteri on silti houkutteleva vaihtoehto: rajaton valikoima ruokaa ja naposteltavaa, ei valkokankaan edessä istuvaa, alati huojuvaa hujoppia, ja leffan voi keskeyttää vessatauon ajaksi.

11.7.2021 21:10

Mutta mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun alkaa rakentaa itselleen kotiteatteria? Lue vinkkimme laitteiden ja kalusteiden valintaan.

Minkälaiseen ympäristöön kotiteatteri sopii?

Kotiteatterin voi perustaa mihin tahansa oleskeluun sopivaan tilaan, johon se mahtuu. Homeinen perunakellari ei siis sovellu tarkoitukseen, koska ilmanlaatu aiheuttaa omat rajoituksensa. Tyypillinen vaatehuone taas on niin pieni, että laitteiden ja huonekalujen asettelu voi osoittautua liian vaikeaksi. Muuten tilojen ongelmat ovat vain haasteita, jotka voi aina ratkaista.

Ennen kuin kipität kiinteistönvälittäjän pakeille ja pyydät löytämään asunnon, johon saa kotiteatterin, kannattaa katsella omaa kotia uusin silmin. Eikö kuntosaliksi sisustettua huonetta ole käytetty kuntoiluun edes korona-aikana? Onko pesästä lentämässä lapsi, jonka huone jää vapaaksi? Joskus jopa isohkoon eteishalliin on onnistuttu rakentamaan kotiteatteri.

Tilaa valitessa täytyy muistaa, että kotiteatteri pitää saada tarvittaessa pimennettyä. Kylmänä talvi-iltana verhoilla ei välttämättä ole niin suurta väliä, mutta pitkät kesäillat voivat tuntua vähän liiankin pitkiltä, jos elokuvaa ei pääse katsomaan, kun kotiteatteriin porottaa aurinko.

Klassisin ratkaisu ja sijoittelu kotiteatterille on rakentaa kokonaisuus television perinteiselle paikalle olohuoneeseen. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että mahdolliset asuinkumppanisi ovat hankkeesta samaa mieltä. Muuten voit joutua nauttimaan entistä paremmista elokuvaelämyksistäsi vähän turhankin ylhäisessä yksinäisyydessä. Suosittelemme siis, että valitset puolisoksesi toisen elokuvaharrastajan – tai vähintäänkin kysyt, saako olohuoneen pyhittää leffoille.

Mitä on tarjolla? Kotiteattereiden erilaiset ominaisuudet

Kotiteatterin ehkä tärkein ominaisuus on hyvät kaiuttimet. Elokuvateatterimaista elämystä ei saa ilman kunnollista surround-äänentoistoa, jonka ansiosta elokuvan äänet tulevat eri puolilta tilaa.

Jos kotonasi riittää tilaa ja sinulla on kokonainen iso huone vapaana kotiteatteria varten, kannattaa hankkia hyvä ja kookas valkokangas. Suuri, laadukas televisio voi ajaa asiansa oikein hyvin, mutta monet harrastajat käyttävät myös videotykkejä. Projektorin käyttäminen luonnollisesti edellyttää sitä, että joko hankit kankaan tai maalaat tarvittavan alueen heijastamiselle sopivaksi. Maalaaminen on helpoin vaihtoehto, mikäli valkokankaan pölyyntyminen tai muu kunnossapito epäilyttää. Muista kuitenkin käyttää mahdollisimman mattapintaista maalia – näin vältyt turhilta heijastuksilta elokuvailtasi aikana.

Valitse kaiuttimet sen mukaan, minkälainen akustiikka tilassasi on. Asiantunteva myyjä osaa suositella sinulle sopivia tuotteita, kun ensin itse tutustut tilaasi niin, että osaat kuvailla sen ominaisuudet.

Akustiikkaa voit myös parantaa esimerkiksi akustiikkalevyillä, pehmeillä matoilla tai muilla pehmeillä materiaaleilla, jotka imevät ääntä itseensä. Myös sohvat ja lepotuolit, jotka epäilemättä haluat myös kotiteatteriisi, parantavat tilan akustiikkaa.

Kiinnitä näihin seikkoihin huomio suunnitteluvaiheessa

Sinulla on siis sopiva tila ja toiveita siitä, mitä kaikkea haluat kotiteatteriisi. Jo varsin varhaisessa vaiheessa on hyvä miettiä, riittääkö oma osaaminen oikeiden laitteiden ja kalustuksen valintaan vai kannattaako sinun pyytää apua alan liikkeistä.

Ennen ostoksille lähtöä sinun tulisi mitata ja selvittää vähintään nämä:

  • tilan suuruus neliö- ja kuutiometreissä
  • miten tilassa toimii ilmanvaihto
  • minkälainen budjetti sinulla on käytettävissä.

Suunnitteluvaiheessa kannattaa myös miettiä, haluatko käyttää vanhoja olemassa olevia kalusteita teatteritilassa vai ostatko uudet huonekalut. Jos olet liikkeellä säästöbudjetilla, huonekalut ovat mahdollisesti se kaikkein helpoin paikka säästää – kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista löytyy monenlaisia, hyväkuntoisia ja siistejä sohvia tai nojatuoleja.

Mitä kotiteatteri maksaa?

Hintahaitari äänentoistolaitteistoille on suuri. Halvimmillaan sellaisen saa noin satasella, mutta toisaalta rahalla saa laatua ja varsinkin audiohifistelijä haluaa usein sijoittaa tuhansienkin eurojen laitteisiin. Televisio tai videotykki maksaa muutamista satasista muutamaan tuhanteen, ja tilan akustointiin saakin kulumaan rahaa juuri niin paljon kuin ikinä pystyy käyttämään.

Monessa asiassa voi säästää, mutta itselle tärkeissä asioissa sitä ei kannata tehdä. Kun kerran tekee, kannattaa tehdä kunnolla: Jos rakennat itsellesi kotiteatterin, et varmastikaan halua kiroilla sen huonoa laatua seuraavia vuosia.

Muutama tonni oman vapaa-ajan laatuun ei ole suuri summa, mutta sitä ei välttämättä löydy jokaiselta heti takataskusta. Tällöin pieni laina voi olla ratkaisu oman kotiteatterin rahoitukseen. Esimerkiksi Saldo myöntää lainoja myös ilman vakuuksia, joten teatterin voi hyvinkin saada pystyyn kohtuullisen vaivattomasti ja nopeasti.

Lisää luettavaa