Ilmoitus: Seikkailupeli Ghost of Tsushima on kunnianosoitus samuraielokuville

Eeppinen seikkailupeli Ghost of Tsushima sijoittuu 1200-luvun Japaniin, kun mongolivaltakunta hyökkäsi Tsushiman saarelle. Visuaalisesti upeassa pelissä voi nähdä viittauksia Akira Kurosawan klassisiin samuraielokuviin sekä Hayao Miyazakin animaatioon Prinsessa Mononoke.

29.6.2020 09:00

ILMOITUS Mongolien armeija on vallannut Tsushiman saaren, viimeisen linnakkeen Japanin ja sitä lähestyvän tuhon välillä. Ensimmäiset taistelut ovat jättäneet jälkeensä tuhansia kuolleita, mukaan lukien samurai Jin Sakain klaanin. Jin on kuitenkin päättänyt suojella kansaansa hinnalla millä hyvänsä, vaikka se vaatisi hänen hylkäävän ne perinteet, jotka ovat tehneet hänestä soturin.

1200-luvun tapahtumista ammentava seikkailueepos Ghost of Tsushima on yhtä aikaa historiallinen simulaatio sekä rakkaudenosoitus Akira Kurosawan jidaigeki-elokuvia kohtaan. Termi tarkoittaa aikalaiskuvausta, joka erikoistuu kuvaamaan samuraiden elämää menneessä maailmassa. Kurosawa itse oli vanhan samuraisuvun nuorin lapsi, jonka rakkaus maansa historiaa kohtaan välittyi elokuviensa kautta. Näistä tunnetuimpia ovat Seitsemän samuraita, Yojimbo, ja Sanjuro – samuraimiekka. Kaikki kolme kertovat kunniansa menettäneistä miekkamiehistä, rōnineista, jotka kutsutaan auttamaan heikompia ja samalla pelastamaan rippeet sielustaan. Näin myös Jin, joka on menettänyt kunniansa taistelukentällä, joutuu puntaroimaan mitä on valmis uhraamaan voittaakseen. Kuten Toshiro Mifune kysyy elokuvassa Sanjuro: mitä tehdä kun bushido – sanomaton kunnia, jota samurait pitävät tärkeimpänä koko maailmassa – on menetetty?

Avointa maailmaa tutkiessaan joutuu Jin myös kohtaamaan vihamielisiä samuraita, eikä taistelua voi aina välttää. Klassisten esikuviensa tapaan Ghost of Tsushima painottaa rautaisia hermoja ja pitkiä hiljaisuuksia ennen väkivallan purkautumista. Peli antaa viimein Twilight Samurain, Zatoichin ja Sanjuron faneille mahdollisuuden kokea maailman parhaiden miekkamiesten yhteenotot omakätisesti.

Tsushiman lähtökohta on todenmukainen. Vuonna 1274 Mongolien armeija hyökkäsi Kublai Khanin johdolla Tsushiman saaristoon kohdatakseen ylivoimaista vastarintaa. Lopulta kaksi valtaisaa taifuunia tuhosi heidän laivastonsa, pakottaen Mongolien perääntymisen. Luonnonilmiötä kuvailtiin historiankirjoissa kamikazeksi, pyhäksi tuuleksi joka pelasti Japanin. Ei ole sattumaa, että Jinin katanaan on kaiverrettu myrskyä ja tuulta tarkoittavia merkkejä. Samalla tavalla kuin Sanjuro huomasi saavutustensa kasvaneen kerrottaessa, niin myös Jinistä kasvaa legenda, jonka olemassaolo terrorisoi vihollisia.

Kurosawan tavoin Ghost of Tsus­hi­ma on yhtä luonnon kanssa. Tsus­hi­man saari on avoimesti tutkittavissa ja muistuttaa tunnelmaltaan Yojimbon kaukaisia peltoja ja metsiä. Jinin matka kuljettaa häntä samalla tavalla kuin Mifunen hahmoa, joka vaelsi kylästä toiseen etsimässä oikeutta. Luonnolla on oma osansa tarinassa ja se ohjaa Jinin kättä tämän seikkailun aikana. Tuuli osoittaa kohti tulevaisuutta, ketut auttavat löytämään kätkettyjä salaisuuksia ja lehmustoon unohdetut pyhätöt antavat voimia seuraavaan koitokseen. Väkevä tunnelmointi tuo mieleen Hayao Miyazakin­ klassikon Prinsessa Mononoken, jossa kohtaloaan etsivä soturi löytää mielenrauhan kaukana sivistyksestä.

Visuaalinen juhla ei jää pelkästään lokaatioihin. Ghost of Tsushima tarjoaa faneille myös mustavalkoisen filtterin, joka saa pelin näyttämään häkellyttävän paljon esikuviltaan. Värien ohella kuvassa on myös selluloidille ominaisia virheitä ja rakeita luomaan tunnelmaa. Japaninkielinen ääniraita täydentää kokonaisuuden.

Lopputuloksena on syvällinen ja kaunis kunnianosoitus vuosituhansia vanhoille perinteille ja niitä juhliville taideteoksille. Kurosawan ja samuraielokuvan ystäville on Ghost of Tsushima pakkohankinta.

Ghost of Tsushima ilmestyy 17.7. ja tulee saataville vain PlayStation 4 -konsolille.

Lisää luettavaa