Ilmoitus: Varoitus, tähän kirjaan jää koukkuun – Joona Keskitalon rikoskirja uudistaa kotimaista rikoskirjallisuutta

© Uupi Tirronen

Joona Keskitalon esikoisromaani Tottelemattomat on häpeilemättömän viihdyttävä rikosromaani, joka sukeltaa modernin huumekaupan ytimeen. Kirjassa yhdistellään kekseliäästi true crimeä ja tarantinomaista juonikerrontaa. Lopputuloksena on teos, jollaista ei Suomessa ole ennen julkaistu.

ILMOITUS Uutuusdekkari Tottelemattomat kertoo neljästä kaveruksesta, jotka kävivät 1990-luvulla koulua Helsingin Töölössä ja tapaavat sattuman kautta kaksikymmentä vuotta myöhemmin. Pete, Max, Jesse ja Jonas päättävät hankkia helppoa rahaa rakentamalla verkossa toimivan huumekaupan, jota markkinoidaan nykyaikaisen trendikkäästi.

Huumeista tehdään terveystuotteita muistuttavia nautintoaineita. Huumebisnes on kuitenkin vaarallista peliä. Panokset nousevat korkealle, kun jokainen tuntuu ajattelevan vain omaa etuaan.

Kirjailija Joona Keskitalo kertoo, että tyyli ei syntynyt sattumalta.

– Pienestä pitäen olen ajatellut kirjoittaa kirjan. Odotin vain sopivaa hetkeä tai kaupallista suuntaa, johon iskeä, Keskitalo muistelee.

Tosielämän rikollisista kertova true crime on noussut viime vuosina suureen suosioon. Fiktiivisellä puolella ei ole vastaavan tyyppistä rikoskirjallisuutta. Siinä on Tottelemattomien menestyskonsepti.

Keskitalo halusi kirjasta mahdollisimman todentuntuisen. Hän hyödynsi laajaa tuttavapiiriään, johon kuuluu monenlaista väkeä lain molemmilta puolilta.

– Olen koonnut urbaaneja legendoja ja tarinoita ja värittänyt niitä kohderyhmälle sopivaksi.

Keskitalo on kerännyt kokemuksia etenkin lukuisilta ulkomaanmatkoiltaan.

– Odotin kuumeisesti, että täytän kahdeksantoista ja pääsen pois kotoa, hän naurahtaa.

– Halusin äkkiä duunia ja rahaa pankkitilille, koska halusin maailmalle.

© Uupi Tirronen

Keskitalo onkin työskennellyt varastomiehenä, raudoittajana, tuolinkantajana, yrittäjänä sekä manageroinut urheilijoita ja tuottanut tapahtumia.

Matkojensa ansiosta hän tuntee erilaisia ihmisiä riksakuskeista pohattoihin.

– Olen pyörinyt Aasiassa ja Euroopassa ja vähän missä sattuu.

Keskitalo kertoo, että liikkuessaan esimerkiksi Kambodžassa hän näki tietyn tyyppisiä ihmisiä usein. Suomalaisia, jotka elävät elämän varjopuolella.

– Siellä sitten istutaan pitkiä iltoja, ja niitä tarinoita kuulee. Olen ollut aina äärettömän kiinnostunut kaikenlaisista tarinoista.

Tottelemattomat on hyvin elokuvallinen kirja. Napakka dialogi ja värikkäät käänteet toimisivat hyvin myös televisiosarjana tai elokuvana. Kirjailija paljastaakin, että filmatisointioikeudet on jo myyty, ja tarina on optioitu kansainväliseksi draamasarjaksi. Enempää hän ei halua tässä vaiheessa paljastaa.

Keskitalolla on esikuvia myös television ja elokuvan puolella. Niistä jo mainittu Quentin Tarantino on suurin.

– Tarantino on mielestäni ihan älyttömän kova. Sarjapuolella suosikkeja on Game of Thrones. Siinä on vaikka kuinka monta hahmoa, joita seurataan. Olet koukussa yhteen tarinaan, ja sitten se loppuu. Seuraava tarina alkaa koukuttaa, ja olet koko ajan kierteessä, jossa haluaa enemmän.

Tottelemattomat on juuri ilmestynyt, mutta Keskitalo on jo seuraavan kirjan parissa. Luvassa on trilogia, jossa seurataan samoja henkilöitä ja tapahtumia. Ensimmäinen osa on kuitenkin itsenäinen teos.

– Siinä jätetään jännite seuraavaan. Tietty osa saa päätöksensä, Keskitalo selittää.

Trilogian rakenne ei mahdu perinteiseen rikoskirjallisuusmuottiin. Ensimmäisen kirjan viimeisissä lauseissa paljastuu, että taustalla on jotain enemmän.

Vaikka Tottelemattomat kertoo kovaotteisesta rikosmaailmasta viihteelliseen ja humoristiseen tyyliin, ei Keskitalo halunnut kirjoittaa tarinaa, jossa on moraalinen opetus. Kirjan hahmot voivat nauttia myös vääristä ratkaisuista, mutta se ei tarkoita, että kaikki päättyisi hyvin.

– Se on matka toiselle puolelle. Katsotaan kuinka pitkälle lukija on valmis menemään, Keskitalo sanoo.

Lukijan sukellus huumebisneksen koukeroihin voi alkaa. Kustantaja haluaa kuitenkin muistuttaa, että teos voi aiheuttaa riippuvuutta. Valvotut yöt ovat lukijan omalla vastuulla.