Ilmoitus: Viisi parasta elokuvaa kryptovaluutoista

 

18.12.2020 10:10

ILMOITUS Krypto- eli virtuaalivaluuttojen arvonnousut ja -laskut herättävät entistä enemmän suuren yleisön mielenkiintoa näitä uusia vaihdannan välineitä kohtaan. Elokuvissa kryptovaluuttoja ilmenee sekä sivujuonteina että kokopitkien elokuvien keskeisinä aiheina niin fiktioelokuvissa kuin dokumenteissa. Aiheesta on tehty useita mielenkiintoisia dokumentteja, joista esittelemme muutaman. Esimerkiksi Nicholas Mrossin ohjaama The Rise and Rise of Bitcoin avaa tunnetuimman kryptovaluutan eli Bitcoinin maailmaa tavallisen IT-työläisen näkökulmasta. Vähemmän todellisuutta peilaavat fiktioelokuvat, kuten esimerkiksi legendaarisen Kurt Russelin nimellä ratsastava Crypto vuodelta 2019, käyttävät kryptovaluuttaa keskeisenä osana elokuvan teemaa, joskin tarpeettomasti mystifioiden aihetta kevyen viihteen turvin.

Tavallisen kuluttajan arjessa kryptovaluutat ovat vielä varsin pienessä marginaalissa, mutta tilanne saattaa muuttua tulevaisuudessa. Valtiovallat eivät ole olleet kryptovaluutoista innoissaan ja kryptovaluuttojen anonymiteetti on haluttu viranomaisten toimesta murtaa. Vuonna 2019 on Suomessakin laadittu ja hyväksytty laki virtuaalivaluutan tarjoajista säädösnumerolla 572/2019. Suomi on siten virallisesti hyväksynyt kryptovaluuttojen käytön ja kaupankäynnin virtuaalivaluutoilla, mutta tietysti vain viranomaisten kontrollin alaisuudessa. Myös useissa muissa maissa kryptovaluuttojen käytölle on annettu valtiovallan hyväksyntä. Kryptovaluuttojen käyttö nähdään näissä maissa enemmänkin mahdollisuutena kuin uhkana.

Kryptovaluuttoja säilytetään käyttäen suojattuja kryptovaluuttalompakoita. Käytännössä nämä lompakot ovat vahvasti salattuja järjestelmiä, jotka tallentavat lohkoketjuteknologian avulla kryptovaluutan tiedot. Järjestelmä voi toimia Internetissä tai ulkoisella muistitikuilla. Mikäli haluaa kryptovaluuttoja hankkia, on lompakon valinta hyvin tärkeä osa kryptovaluuttojen käyttöä. Erilaisiin vaihtoehtoihin kannattaa tutustua huolella ja valita itselleen paras kryptovaluuttalompakko. Valuutan omistaja pääsee käsiksi lompakossa olevaan kryptovaluuttaan vain salasanan avulla. Jos omistaja unohtaa salasanan, on valuutta menetetty.

Nämä edellä mainitut asiat, kuten anonymiteetti, valtionhallintojen kielteisyys ja salausteknologian käyttö tekevät kryptovaluutoista oivan aiheen elokuvateollisuudelle. Kryptovaluutoissa ilmenevät ainekset sekä alamaailman pimeiden puolien että valtakoneistoa vastustavien anarkistien tarinoiden kehystämiselle. Ei ole ihme, että uutiset kryptovaluutta miljonääreistä ja pimeän verkon kauppapaikkojen hyödyntämistä kryptovaluutoista ovat saaneet myös elokuvantekijät hyödyntämään aihealuetta.

 

1. The Rise and Rise of Bitcoin

Vuonna 2014 julkaistu dokumentaarinen The Rise and Rise of Bitcoin -elokuva seuraa julkaisuvuottaan edeltävältä ajalta Bitcoinin kehitystä ja arvonmuutoksia. Vuosi 2013 oli Bitcoinille vuoristoratamaista arvon vaihtelua ja lukuisten uusien kryptovaluuttateknologiaa hyödyntävien yritysten syntymistä ja katoamista. Alan pioneereina toimineet kryptovaluutta-asiantuntijat pääsevät laajasti ääneen ja yrityksien perustajat kertovat alan haasteista.
Dokumentin päähenkilönä seurataan kolmekymppisen järjestelmäohjelmoija Daniel Mrossin elämää kryptovaluutan ympärillä. Danielia on kiehtonut kryptovaluuttojen käyttö jo vuodesta 2011 alkaen, kun hän ensimmäisen kerran törmäsi bitcoiniin. Daniel ja hänen veljensä Nicolas päättivät tehdä aiheesta dokumenttielokuvan voidakseen avata kryptovaluuttojen maailmaa helposti lähestyttävän dokumentin avulla. Nicolaksen toimiessa ohjaajana ja kuvaajana Daniel kiertää maailmalla kohtaamassa ja haastattelemassa kryptovaluutta-asiantuntijoita pyrkien luomaan aiheesta selkeän ja ymmärrettävän kokonaisuuden.

Dokumenttia on sekä kiitelty että kritisoitu aiheen yksinkertaistetusta käsittelytavasta ja yltiöpositiivisuudesta. Dokumentti tarjoaa kryptovaluutoista kiinnostuneille, mutta aiheesta vähän tietäville hyvän taustatietopaketin, mutta syvällisempi ymmärrys kryptovaluuttojen maailmanlaajuisesta merkityksestä edellyttää katsojalta lisätiedon hankkimista. Itse dokumentin voi luonnollisesti ostaa tekijöiden kotisivulta käyttäen bitcoineja.

 

2. Crypto

Yksi harvoista kryptovaluuttaa käsittelevistä viihde-elokuvista on Crypto (2019), jossa pääosaa ei näyttele Kurt Russell vaan tuntemattomampi Beau Knapp. Knapp näyttelee roolissaan Martin nimistä menestynyttä pankkiiria ja rahoitusvalvojaa, joka liiallisella innollaan aiheuttaa työnantajalleen harmia tärkeän asiakkaan menetyksen muodossa. Nuori pankkiiri lähetetään kotiseutunsa haarakonttoriin tekemään vähäpätöisempiä rahoitustöitä, mutta joutuukin keskelle kryptovaluuttojen avulla pyöritettävää rahanpesuvyyhtiä. Kotiseudullaan Martin joutuu myös kohtaamaan perheensä menneisyyden ja isänsä, Kurt Russellin näyttelemän maanviljelijän.

Elokuva tarjoaa kohtuullista viihdettä ja Beau Knopp tekee hyvän roolisuorituksen elokuvassa. Kurt Russellin tilalla olisi voitu nähdä melkein kuka tahansa keskitason näyttelijä suoriutumassa vähäsanaisen maanviljelijäisän roolissa. Ei Russellin suoritus ole huono, mutta ei mitenkään mieleenpainuva myöskään. Muut hahmot elokuvassa ovat melko värittömiä ja osittain hieman epäuskottavia sekä ylinäyteltyjä. Kryptovaluuttojen osalta elokuva ei aiheesta kiinnostuneille paljoa tarjoa. Elokuvan tietokoneiden näyttöruuduilla huippuluokan salauksesta kertovat vilisevät merkkijonot saavat lähinnä vaivautuneen hymyn kasvoille jokaiselle jotain salaustekniikoista ymmärtävälle.

Kevyttä perjantai-illan viihdettä kaipaavalle Crypto on katsomisen arvoinen elokuva. Paikoitellen elokuva onnistuu tiivistämään jännitystä, mutta suuren luokan spektaakkelia tämä elokuva ei edusta.

 

3. Viraali

Suomalaista tuotantoa oleva Viraali sisältää viitteen kryptovaluuttoihin keskeisenä osana elokuvan juonta. Internetin viraalit ilmiöt ovat toimineet elokuvan innoittajana ja bitcoin kryptovaluutta yhdistää elokuvan neljä erillistä episodia yhdeksi kokonaisuudeksi. Viraalin ensi-ilta oli Sodankylän elokuvajuhlilla vuonna 2017 ja vastaanotto on ollut vaihtelevaa. Arviot vaihtelevat Helsingin Sanomien kahden tähden arviosta Keskisuomalaisen ja Aamulehden neljään tähteen. Näyttelijöiden työskentely on paikoin jähmeätä, mutta kameratyö on ensiluokkaista. Toimintakohtaukset ovat pienestä budjetista huolimatta onnistuneita ja pitävät katsojan varpaillaan jännityksestä. Lisäksi upeista Helsingissä kuvatuista urbaaneista kaupunkimaisemista voi aidosti nauttia elokuvaa katsoessaan.

Ensimmäistä kokopitkää Indie-elokuvaa ohjannut Thomas Laine tekee vakuuttavaa jälkeä elokuvallaan. Suuremmalla budjetilla Laine olisi varmasti pystynyt tekemään Viraalista todella näyttävän kotimaisen toimintaelokuvan. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan hänen tulevia elokuviaan.

 

4. Cryptopia: Bitcoin, Blockchains and the Future of the Internet

Cryptopia on alkuvuodesta 2020 julkaistu dokumenttielokuva kryptovaluutoista ja lohkoketjuteknologian kehityksestä sekä näiden teknologioiden tulevaisuuden mahdollisuuksista. Dokumentaristi Torsten Hoffmann ei ole ensimmäistä kertaa käsittelemässä kryptovaluuttoja ja lohkoketjuja. Aiemmassa dokumentissaan “Bitcoin: The End of Money As We Know It” Hoffman käsitteli rahan historiaa ja Bitcoin kryptovaluuttaa. Uudessa dokumentissa käsitellään laajemmin erilaisia kryptovaluuttoja, kuten NEO, Litecoin ja Ethereum kryptovaluuttoja.

Dokumentti on erittäin hyvin tehty ja pitää katsojan mielenkiinnon yllä koko puolitoistatuntisen kestonsa ajan. Kryptovaluuttojen maailmaan sukelletaan syvälle ja dokumentti antaa viihdyttävällä tavalla hengästyttävän määrän tietoa koko toimialasta. Tämä dokumentti on hyvin suositeltavaa jatkoa kaikille, jotka aloittavat kryptovaluuttoihin tutustumisen aiemmin mainitun The Rise and Rise of Bitcoin dokumentin parissa. Hoffman ei päästä katsojaa helpolla, vaan tasaisella syötöllä jatkuva tietomäärä vaatii toisen, jos kolmannenkin katselukerran. Onneksi dokumentti on toteutettu monipuolista kameratekniikkaa käyttäen ja henkilöhaastattelut ovat informatiivisuudestaan huolimatta paikoin suorastaan riemukkaita. Tämän dokumentin parissa viihtyy helposti useammankin katselukerran ajan.

 

5. Dope

Yhdysvaltalainen Dope on komediaa ja draamaa yhdistelevä elokuva, joka sai ensi-iltansa vuoden 2015 Sundance Film Festival -elokuvatapahtumassa. Elokuvassa päähenkilöt Malcolm, Jib ja Diggy ovat nörttikaveruksia, joka elävät korkeat rikollisuusluvut omaavassa lähiössä. Erinäisten tapahtumien seurauksena kaverukset ajautuvat pimeän verkon huumebisnekseen ja käyttävät virtuaalivaluuttoja kaupanteon välineenä.

Elokuvan nuoret päänäyttelijät tekevät vakuuttavan hauskaa jälkeä teini-ikäisinä huumekauppaan ajautuvina älykköinä. Pelkkää huumoria ja komedia elokuva ei ole, vaan se kertoo myös karua tarinaa heikoista lähtökohdista olevien nuorten helposta ajautumisesta väärille teille. Elokuva on moderni kasvutarina ongelmalähiön nuorista, jotka tekevät parhaansa selviytyäkseen tukalasta tilanteesta. Elokuvan dialogi on nasevaa ja kameratyöskentely pitää tarinan liikkeessä koko elokuvan keston ajan. Sopii hyvin viihdyttäväksi elokuvaksi kryptovaluuttadokumenttien välissä katsottavaksi.

 

Yhteenveto

Kryptovaluuttojen käyttäminen elokuvissa tulee varmasti jatkossa kasvamaan. Aihe on kiehtova ja suuren yleisön virtuaalivaluuttoja koskevan ymmärryksen kasvun myötä elokuvantekijät tulevat lisäämään kryptovaluuttoja elokuvien juonikuvioihin. Bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen arvojen nousujen ja laskujen aiheuttamat taloudelliset menestystarinat ja tragediat ovat osaltaan vaikuttamassa aiheen pinnalla pysymisessä myös tulevaisuudessa. Toivottavaa on, että etenkin fiktioelokuvien tekijät tutustuisivat aiheeseen kunnolla ennen kohtauksien rakentamista, jotta kryptovaluuttojen käyttö elokuvassa olisi uskottavalla tasolla, emmekä enää näkisi ruuduilla nopeasti liikkuvia ja välkkyviä merkkijonoja esittämässä kryptovaluuttojen siirtoja.

Lisää luettavaa