Mainos: Näin houkuttelet lapsen pois ruudun ääreltä

Viettääkö lapsesi liikaa aikaa pelien tai sarjojen maailmassa? Ennen kuin kiellät ruutuajan kokonaan, kokeile näitä keinoja vähentämään ruudun äärellä vietettyä aikaa.

28.12.2023 09:00

Mainos: Hobby Hall

Tarjoa muita vaihtoehtoja

Jos lapsella on tylsää, eikä hän keksi muuta tekemistä, on pelaaminen tai television katselu helppo ratkaisu. Tämä ratkaisu saattaa kuitenkin pidemmällä aikavälillä pahentaa ongelmaa entisestään: lapsi tottuu katsomaan ruutua sen sijaan, että käyttäisi luovuuttaan ja keksisi muuta tekemistä.

Ruutujen ulkopuolella on paljon kivaa tekemistä, joista voitte yhdessä lapsen kanssa miettiä häntä kiinnostavimmat vaihtoehdot. Kuvat eri tekemisistä voi laittaa taululle, jolloin lapsen on helpompi valita tekemistä tylsyyden koittaessa ja ruutujen houkutellessa. 

Aktiviteettivaihtoehdoissa kannattaa olla mukana sellaisia, joita lapsi voi tehdä yksin ja yhdessä kavereiden kanssa. Miettikää sekä ulkona että sisällä tapahtuvaa tekemistä.

Ulkona lapsi voi esimerkiksi: 

  • Pelata jalkapalloa, koripalloa, sählyä tai muita pihapelejä kavereiden kanssa. Kenttä voi olla kotipihassa, läheisessä puistossa tai koulun pihassa.
  • Kotipihan trampoliini tarjoaa tekemistä yksin tai yhdessä. Kouluikäiselle kannattaa hankkia halkaisijaltaan vähintään kolmemetrinen trampoliini. Niitä on Hobbyhall.fi-verkkokaupassa esimerkiksi Zipro-, LeanSport- ja EXIT-merkeillä. 
  • Piknik tai metsäretki tarjoavat kivaa tekemistä luonnossa. Lapsi voi nauttia vaikkapa välipalan ulkona valitsemassaan retkipaikassa. Retket ovat myös mukavaa koko perheen yhteistä ajanvietettä.

Sisätiloissa voi tehdä esimerkiksi:

  • Erilaisia askartelu- ja piirustustöitä. Varmista, että lapsella on välineitä taide- ja askarteluprojekteihin. Valitkaa kotoa paikka, johon valmiit työt saa asetella näytille. 
  • Mielikuvitus- ja roolileikit voivat perustua lapsen itse keksimään juoneen tai vaikkapa hänen suosikkipeliinsä. Niihin saa myös yhdistettyä askartelua ja käsitöitä: lapsi voi tehdä leikkiin tarvittavia asuja tai varusteita itse. 
  • Rakentelu tarjoaa kiinnostavaa tekemistä, ja muun muassa Lego-sarjoja löytyy kaikenikäisille. Rakentelua voi tehdä myös erilaisilla palikoilla, muovailuvahalla ja pienoismalliseteillä. 

Näytä esimerkkiä ruuduttomasta elämästä

Lapset tunnetusti ottavat mallia aikuisista ympärillään. Jos vanhemmat ovat jatkuvasti puhelimella tai katsovat televisiota, ei ole ihme, että myös lapsi tekee niin. Lapsen aktiviteettien lisäksi kannattaa tutkailla myös omaa ruutujen äärellä vietettyä aikaa. 

Löydä itsellesi kiinnostavaa tekemistä ruutujen ulkopuolelta, jolloin näytät positiivista esimerkkiä lapsellesi. Omien ja lapsen aktiviteettien lisäksi kannattaa miettiä joitain perheen yhteisiä juttuja, joihin ei liity ruudun katsominen. Voitte keksiä yhteisen projektin tai voit ottaa lapsen mukaan johonkin kotiin liittyvään ja lasta kiinnostavaan tekemiseen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kasvien kasvatus puutarhassa, kodin nikkarointityöt tai auton huoltaminen. 

Tai miten olisi vaikkapa viikoittainen retkipäivä, yhdessä kokkaaminen tai perheen yhteinen lautapeli-ilta? Kouluikäisten lasten kanssa kivoja lautapelejä ovat esimerkiksi klassikkopelit Alias, Monopoli ja Muuttuva labyrintti. Myös muun muassa Blokus, Cluedo, Menolippu ja Dixit ovat kiinnostavia pelejä yhdessä perheen kanssa. Voit tilata lautapelit Hobbyhall.fi-verkkokaupasta. Lisäksi voit löytää vapaa-ajan viettoon ja harrastusvälineisiin liittyviä hyviä tarjouksia tarkistamalla tarjouslehdet.

Vaihda pelejä ja rajoita ruutuaikaa

Jokaisen vanhemman olisi hyvä tietää, millaisia pelejä tai sarjoja oma lapsi kuluttaa. Tutustu lasta kiinnostaviin peleihin ja sarjoihin, jotta tiedät millaista sisältöä niissä on. Peli tai sarja voi sisältää lapselle vahingollista sisältöä, vaikka lapsen ikä ylittäisi pelille tai sarjalle asetetun ikärajan. Jos lapsen arkitoiminnot kärsivät siksi, että lapsi on koukussa peliin tai sarjaan, on ruutujen käyttöön ihan viimeistään pakko puuttua. 

Ruutuajan lopettaminen kokonaan voi olla liian vaikeaa ja ehkä tarpeetontakin, mutta voit vaikuttaa siihen, mitä sisältöä lapsi ruuduilta näkee. Lapsen kanssa kannattaa sopia tietyt ajat, jolloin ruudulla saa olla. Älypuhelimelle voi tehdä oman lepopaikan, johon puhelin laitetaan ruutuajan päätyttyä.

Kaikki pelit, elokuvat ja sarjat eivät ole automaattisesti huono juttu, vaan ne voivat edistää oppimista, avartaa maailmankuvaa, rikastaa ajattelua sekä tarjota sosiaalisia kontakteja. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta voit tilata esimerkiksi Just Dance -konsolipelin, joka innostaa liikkumaan tanssimalla. Monia hyödyllisiä taitoja, kuten vaikkapa kieliä, voi opiskella tehokkaasti pelien tai sarjojen avulla.

Lisää luettavaa