Mikä on Legion? Foxin uusi huippusarja haastaa katsojan

ILMOITUS. Foxin uusi huippusarja Legion rikkoo rajoja ja haastaa katsojan monitasoisella ja älykkäästi kirjoitetulla tarinallaan sekä ristiriitaisella mutta kiehtovalla keskushahmollaan. Marvelin X-Men-universumiin kuuluva Legion on supersankarihahmo, jollaista ei ole nähty koskaan aikaisemmin.

Legionin pääroolissa nähdään Dan Stevens, joka tunnetaan Downton Abbey -menestyssarjasta ja tulevan Kaunotar ja Hirviö -elokuvan Hirviön roolista.

Stevens esittää Legionissa nuorta miestä nimeltä David Haller, jolla on todettu jo lapsena vakava skitsofrenia. David on viettänyt suuren osan elämästään laitoksissa. David saa kuulla, että hän ei ehkä olekaan sairas, vaan oireet johtuvatkin hänen poikkeuksellisista supervoimistaan. Katsoja ei kuitenkaan ainakaan alussa tiedä, mikä Davidin kokemuksissa on kuvittelua ja mikä mahdollisesti supervoimien aiheuttamaa.

– Onko David joutunut kärsimään väärästä diagnoosista vai ei? Siinä piilee sarjan kysymys, Dan Stevens pohtii.

Stevens kertoo keskustelleensa lääkärien ja potilaiden kanssa valmistautuessaan rooliin.

– Oli etuoikeus lähettää viesti manhattanilaiselle psykiatrille ja pyytää häntä kahville keskustelemaan Legionista. Oli todella tärkeää koota ideoita ja tarinoita, joita pystyi käyttämään sarjassa.

Stevens muistelee, että Legionin luoja Noah Hawley kertoi roolihahmosta näyttelijälle vain hyvin epämääräisesti ennen tuotannon alkua.

– Hän varmaan teki sen tahallaan saadakseen minut – ja samalla myös roolihahmoni – hämmentyneeksi, ja se myös näkyy ruudulla. Kun ihmisen koko olemassaolo kyseenalaistetaan, se saa aikaan hedelmällisen maaperän tarinankerronnalle.

Stevensin mukaan erilaisuus, rakkaus ja pelko ovat klassisia teemoja X-Men-universumissa. Kyse on eräänlaisesta sodasta.

– Sitä ei tarkenneta, mutta jonkinlainen suuri konflikti on käynnissä. Se on saanut aikaan mutaatioita ja ihmisiä, jotka poikkeavat muista.

Erilaiset ihmiset synnyttävät myös erilaisia asenteita.

– Yksi asenne on se, että erilaisuutta pidetään positiivisena asiana. Toinen on taas se, että erilaisuus demonisoidaan ja sitä pelätään. Tämä on mielestäni X-Men-tarinoiden ydin ja myös iso osa Legion-sarjaa, Stevens kertoo.

Legion-sarjan luoja Noah Hawley tunnetaan Emmy-palkitusta Fargo-televisiosarjasta, joka perustuu maineikkaaseen elokuvaan. Hawleyn mielestä Stevens on karismaattinen näyttelijä, joka sopii päärooliin erinomaisesti.

– Sehän tiedetään, että Dan on loistava romanttisen sankarin esittäjä, mutta hänessä on myös synkempi puoli. Lisäksi hän on erittäin hauska. Hän pääsi rooliin heti sisään ja sukelsi siihen sataprosenttisesti, Hawley kehuu.

Legion oli sarjan luojalle suuri haaste, sillä monet ovat olleet sitä mieltä, että hahmo on liian vaikea tai monimutkainen, eikä sitä siksi ole toistaiseksi nähty X-Men-elokuvissa.

– X-Men-tarinat kertovat ihmisistä, jotka eivät sopeudu normaaliin yhteiskuntaan. X-Men on tietyllä tavalla vertauskuva sukupuolelle, ihonvärille tai seksuaaliselle suuntautumiselle. Ulkopuolisuuden tunne yhdistää faneja, Hawley selittää.

Hawley halusi tehdä Legionista nimenomaan televisiosarjan eikä elokuvaa.

– Sarjakuvissa ja tieteiskirjallisuudessa minua on aina kiehtonut se, ettei olla sidoksissa todellisuuteen. Mielikuvituksellinen maailma kiinnosti enemmän kuin juonivetoinen tarina. Televisiossa voi mennä roolihahmo edellä, mikä ei elokuvassa aina onnistu. Kun on kymmenen tai kaksitoista tuntia aikaa, ei tarvitse mennä suoraviivaisesti alusta loppuun, Legionin luoja selittää.

Legion alkoi Foxilla 9.2.2017.