Aku Louhimies: 10 kysymystä itselleni

28.7.2011 08:20

1. Sinut on vastikään valittu Suomen Elokuvaohjaajaliiton (SELO) puheenjohtajaksi. Mitä se merkitsee?
Yritän osaltani auttaa suomalaisen elokuvan ja elokuvakulttuurin vahvistumista. SELO:n tehtävänä on suomalaisten ohjaajien asioiden edistäminen.

2. Miksi elokuvaohjaajien etua pitäisi ajaa?
Ohjaaja on elokuvan keskeinen tekijä, katsojan edustaja. Ohjaajan täytyy pitää huolta katsojasta, antaa jotakin ja kunnioittaa häntä. Sisältö on tärkeää, ja juuri ohjaajat ovat vastuussa elokuvien sisällöistä.

3. Miksi Suomessa ylipäänsä pitäisi olla omaa elokuvaa?
Kysymys on arvoista. Yleensä vain suomalaiset kertovat tarinoita suomalaisista. Ilman veikkausvoittovaroista jaettavaa tukea Suomessa tuskin olisi omaa elokuvaa. Tilanne on hyvin samanlainen monissa muissakin Euroopan maissa ja pienillä kielialueilla. Suomalaiset kuitenkin käyvät aika paljon katsomassa kotimaista elokuvaa.

4. Onko suomalainen elokuva viihdettä vai taidetta?
Suomalaiset elokuvat ovat, kuten yleensäkin elokuvat, hyvin monimuotoisia. Monimuotoisuus on hyväksi. En oikein osaa erottaa toisistaan viihdettä ja taidetta.

5. Pitääkö myös viihde-elokuvia tukea?
Kulttuuria kannattaa tukea. Kaikki elokuvat ovat kulttuuria. Suomen elokuvasäätiön tehtäväksi on ymmärtääkseni annettu edistää suomalaista elokuvataidetta. Maataloustukiaiset ja yritystuet taitavat olla mennyttä maailmaa, mutta kyllä myös menestyvää ja katsojansa tavoittavaa elokuvaa kannattaa tukea.

6. Miten uusi halitus suhtautuu elokuvaan?
Toivottavasti myönteisesti. Ainakin nykyinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki ja puolustusministeri Stefan Wallin ovat osoittaneet kiinnostustaan elokuvaa kohtaan. Uskon että olemme turvallisissa käsissä. Kulttuuria puolustetaan.

7. Minkälaisia elokuvia käyt itse katsomassa?

Laidasta laitaan. Kunhan kangas on iso ja ääni kuuluu kunnolla.

8. Mitä näit viimeksi?

Sodankylän festivaaleilla Federico Fellinin restauroidun mestariteoksen La dolce vita sekä Zaida Berghrothin ajatuksia herättävän Hyvä poika -elokuvan.

9. Montako elokuvaa olet tehnyt? Millainen on seuraava elokuvasi?
Seuraava, seitsemäs elokuvani tulee ensi iltaan tammi–helmikuussa. Olen kirjoittanut sen Mikko Koukin ja Nina Revon kanssa. Elokuvaa vasta leikataan kasaan, mutta uskon, että siitä tulee erittäin hyvä.

10. Mistä se kertoo?

Aiheena on Rakkaus.

Aku Louhimies

Kirjoittaja on ohjannut elokuvat Levottomat, Kuutamolla, Paha maa, Valkoinen kaupunki, Riisuttu mies ja Käsky. Lisäksi hän on ohjannut tv-sarjoja Isänmaan toivot ja Irtiottoja. Hänen seuraavat elokuvansa ovat Naked Harbour ja Sarasvatin hiekat. Valittu juuri Suomen elokuvaohjaajien liiton puheenjohtajaksi.

Lisää luettavaa