Del Toro -haaste, osa 3

Aluksi mainittakoon sellainen hieno asia, että huhut Benicio Del Toron mukana olosta seuraavassa Star Wars -elokuvassa ovat nyt vahvistuneet, mahtavaa!

Haasteeni kolmannessa osassa kerron kahdesta hyvin erilaisesta elokuvasta: The Wolfman ja 21 grammaa. Ensimmäinen on uudelleenfilmatisointi vanhasta klassikosta ja toinen on upea mutta karu kertomus elämästä.

wolfman_bdt


The Wolfman
(2010)

Ensimmäinen haasteeni elokuva, jossa Benicio Del Toro on pääosassa! Hieno uudelleenfilmatisointi vuoden 1941 klassikosta Ihmissusi, jossa pääosissa olivat Lon Chaney Jr. ja Claude Rains.

Elokuvassa Del Toron esittämä Lawrence Talbot palaa takaisin kotiin kuullessaan veljensä kuolleen. Hänen isänsä (Anthony Hopkins) kertoo Lawrencen veljen silvotun ruumiin löytyneen vähän matkan päästä. Lawrence saa tietää, että kaupungissa liikkuu peto, joka tappaa ihmisiä aina täydenkuun aikaan. Lawrencen veljen surun murtama morsian (Emily Blunt) päättää auttaa Lawrencea tuhoamaan sulhasensa tappajan. Jahti päättyy huonosti suden purressa Lawrencea, ja loput voi varmaan arvatakin.

En ole itse nähnyt alkuperäistä Ihmissusi-elokuvaa, joten en osaa verrata tätä siihen. Elokuva on ihan katsottava, vaikka ei se kovin ihmeellinen ole. Anthony Hopkins on myös yksi lempinäyttelijöistäni, ja hänen pelottavan rauhallinen hahmonsa toi väkisinkin mieleen Uhrilampaiden Hannibal Lecterin. Se ei ole huono asia, sillä juuri sellaisen Hopkins osaa hyvin, ja hän oli mielestäni hyvä valinta rooliin.

Benicio Del Toro näyttelee tapansa mukaan hyvin, mutta hahmo on silti vähän mitäänsanomaton. Del Toro on sanonut pitävänsä Ihmissusi-elokuvasta paljon ja sen vaikuttaneen hänen mukanaoloonsa. Hän muistuttaakin kasvoiltaan vähän alkuperäisen elokuvan Lawrencea, Lon Chaney Junioria.

Elokuvan tunnelma on onnistuneesti synkkä ja jotenkin surullinen, ja siitä jäi haikea olo. Susikasvot olivat tehty todella hienosti, ja maskeeraaja Rick Baker voittikin elokuvan ainoan Oscarin. Hän on myös sanonut, että Del Toron valmiiksi susimaiset kasvot oli helppo muokata ihmissuden kasvoiksi.

Elokuva ei siis ollut erityisen hyvä, mutta jaksoin helposti katsoa sen loppuun asti lempinäyttelijäni ollessa pääosassa. Puolivälin jälkeen halusin tietää miten se loppuu, joten en usko että olisin muutenkaan jättänyt sitä kesken. Kaikki kolme pääosanäyttelijää tekevät hienot suoritukset muun sisällön ollessa keskivertoa.

Benicio Del Toro 21 Grams


21 grammaa
(21 grams 2003)

Jos johonkin elokuvaan rakastuu enemmän jokaisella katselukerralla, niin tähän. Mahtavia roolisuorituksia, upea käsikirjoitus, Alejandro González Iñárritun (Birdman, The Revenant) hieno ohjaus. Mitä muuta elokuva enää kaipaa?

Synkkä elokuva kertoo kolmen henkilön tarinaa, jotka nivoutuvat kamalan onnettomuuden myötä yhteen. Elokuva hyppii ajassa edestakaisin, ja itse ainakin sain tarinasta kaiken irti vasta toisella katselukerralla, kun palaset alkoivat loksahdella kohdilleen.

Benicio Del Toron hahmo on uskoon tullut ex-rikollinen, joka yrittää saada elämänsä järjestykseen. Del Toro sai Oscar-ehdokkuuden suorituksestaan, ja minusta hän olisi voinut hyvin voittaakin. Hän tuo hahmoon juuri oikeanlaista syvyyttä ja saa katsojat puolelleen. Toinen hahmo on Naomi Wattsin esittämä Christina Peck, joka asuu onnellisesti miehensä ja kahden kauniin tyttönsä kanssa. Myös Watts sai suorituksestaan Oscar-ehdokkuuden ja täysin syystä. Kolmas hahmo on kuolemaa tekevä matemaatikko Paul Rivers (Sean Penn) joka on onnettomasti naimisissa. Nämä kolme toisilleen tuntematonta ihmistä kohtalo tuo yhteen.

21 Grammaa on toinen osa Iñárritun Kuolema-trilogiasta. Ensimmäinen oli Amores Perros ja trilogian päätti toinen lempielokuvani Babel. Monet sanovat Biutifulin tehneen trilogiasta tetralogian, mutta ohjaaja itse sanoo, ettei se käsittele kuolemaa eikä näin ole osa sarjaa.

Katsoin elokuvan neljättä kertaa enkä vieläkään ihmettele yhtään, että juuri tämä elokuva sai minut rakastumaan Del Toron näyttelijäntaitoihin. En irrottanut katsettani ruudusta kertaakaan elokuvan alettua, ja jälleen kerran minun teki mieli katsoa se heti uudestaan. Eli jos ei vielä tullut selväksi, niin elokuva on upea ja jokaisen tulisi nähdä se ainakin kerran.

21 Grammaa kertoo tunteista, inhimillisyydestä, kostonhimosta ja ennen kaikkea siitä miten koko loppuelämä voi muuttua yhdessä silmänräpäyksessä.

Ida Suomalainen

Sarjan edellinen juttu:
Kaksi hienoa Benicio Del Toron elokuvaa: Snatch ja Sin City