Disney Plus haastaa Netflixin – Ovatko dvd- ja blu-ray-julkaisut tässä kilpailussa ainoa häviävä osapuoli?

Kumpi voittaa suoratoistojättien kilpailussa?

Disneyn uuden suoratoistopalvelun tulemisesta on tiedetty jo puolisen vuotta, mutta vastikään selvisi pari tärkeää Disney Plus -faktaa.

Disney ilmoitti ensinnäkin julkaisupäivän. Disney Plus tulee kuluttajien iloksi 12. marraskuuta tänä vuonna. Tämä on kuitenkin vain Yhdysvaltojen julkaisupäivä, eikä muusta maailmasta tai Suomesta ole vielä kerrottu tarkempia tietoja. Sen verran tiedetään, että Länsi-Eurooppaan ja Aasian maihin Disney Plus laajenee vielä vuoden 2019 aikana, ja laajeneminen jatkuu vuoden 2020 alkupuolella. Mihin maihin ja milloin, sitä ei vielä kerrota. Asiaa mutkistaa se, että eri maissa on erilaisia sopimuksia Disney-sisällön oikeuksista.

Toinen kiinnostava uusi seikka on palvelun hinta. Kuukausimaksusta ei puhuttu ensimmäisen julkistuksen yhteydessä, mutta jo silloin asiantuntijat arvelivat, että Yhdysvalloissa hinta olisi niinkin vähän kuin viitisen dollaria. Tämä oli oikeansuuntaista spekulaatioita, sillä Disney Plus on todellakin suorastaan halpa: kuukausimaksu on vain 6,99 dollaria eli hieman yli kuusi euroa. Sisällön laajuuden huomioon ottaen hinta on todella kilpailukykyinen.

Sisältöähän nimittäin ennakkotietojen mukaan Disney Plus tarjoaa hulppeasti. Sieltä voi katsoa Marvel-leffoja, Star Warsia, Pixaria sekä vaikkapa National Geographicia. Ja tekeillä on myös valtava määrä alkuperäissisältöä sekä elokuvina että televisiosarjoina. Luonnollisesti palvelu sisältää myös satoja Disneyn klassikkoleffoja ja televisiosarjoja yhtiön valtavasta arkistosta.

Netflix on ollut pitkään ykkönen suoratoistomarkkinoilla, mutta nyt voisi kuvitella, että Netflixin johdossa seurataan huolestuneena, mitä tapahtuu vuoden loppupuolella. Netflixin kuukausimaksu on halvimmillaankin selvästi kalliimpi kuin Disney Plus. Jos ottaa Netflixin perheversion, se maksaa tällä hetkellä 13,99 euroa eli tuplasti sen, mitä Disney Plus.

Netflixilläkin on tietenkin valtavasti alkuperäissisältöä, mutta voi olla että se jää määrässä Disneylle jälkeen. Jos hintakin on selvästi halvempi, niin on helppo tehdä päätös siirtyä Netflixistä Disneyn käyttäjiksi.

Hinnan lisäksi kilpailijoilla on kuitenkin yksi merkittävä ero, mikä taas on Netflixin etu. Netflixin alkuperäissisältö on heti katsottavissa kaikilla markkina-alueilla. Disney Plus taas aikoo noudattaa julkaisuikkunoita, joissa elokuva saa ensi-iltansa teattereissa, ilmestyy sitten tallenteena ja vasta sitten tulee katsottavaksi Disney Plus -palveluun. Se on Disneyn kannalta ymmärrettävää. Miksi yhtiö lähtisi romuttamaan perinteistä järjestelmää, joka takaa heille kassavirtoja useassa eri vaiheessa. Netflixin strategia taas on suunnata huomio suoratoistoon, ja teatterilevityksenkin perimmäisenä tehtävänä on saada lisää striimausliikennettä.

Netflix tuskin laskee hintojaan, mutta ehkä käyttäjille tarjotaan jotain muuta houkuttelevaa, jotta he eivät vaihtaisi Disneylle. Kilpailutilanne voikin loppujen lopuksi olla molempien yhtiöiden etu. Kun tarjolla on kaksi riittävän kiinnostavaa mutta silti erilaista vaihtoehtoa, monet leffojen ja sarjojen fanit valitsevat molemmat. Häviävä osapuoli saattaa tässäkin tilanteessa olla tallennepuoli. Disneyn julkaisuja ei enää välttämättä osteta fyysisinä kappaleina hyllyyn, jos ne ovat saatavilla pysyvästi suoratoistona.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Ovatko Netflix-elokuvat oikeita elokuvia?