Ovatko Netflix-elokuvat oikeita elokuvia?

Netflix haluaa nostaa omat elokuvansa Hollywood-tuotantojen rinnalle.

Onko elokuva enää elokuva, jos sitä esitetään pääasiassa suoratoistopalvelussa?

Ei, jos kysyy Steven Spielbergiltä. Legendaarinen elokuvaohjaaja on lähtenyt ristiretkelle Netflixiä vastaan.

Spielbergin mielestä Netflixin julkaisemat elokuvat eivät kuulu Oscar-kisaan. Niiden oikea paikka olisi hänen mukaansa Emmy-gaalassa muiden televisiotuotantojen mukana.

”Jos sitoutuu tv-formaattiin, kyseessä on tv-elokuva”, Spielberg kommentoi jo vuosi sitten.

Netflix on ottanut käyttöön erilaisen strategian kuin HBO, joka julkaisee Netflixin tapaan sarjojen lisäksi pitkiä elokuvia. HBO:n pitkiä elokuvia ei kuitenkaan Oscar-kisassa ole näkynyt dokumentteja lukuun ottamatta.

HBO esittää elokuviaan joillakin festivaaleilla, kuten Sundancessa, mutta HBO ei syystä tai toisesta järjestä Oscar-akatemian sääntöjen vaatimaa minimilevitystä teatterissa. Kyseessä on siis yhtiön oma valinta, jossa he haluavat ensi-illan olevan tapaus nimenomaan television katsojille. HBO:n elokuvat kisaavat tämän takia Emmy-gaalassa.

Netflix on halunnut kuitenkin nostaa omat elokuvansa isojen Hollywood-tuotantojen rinnalle. Vaikka yhtiö keskittyy suoratoistoon, se levittää elokuviaan jonkin verran teattereissa paitsi tavoitellaakseen Oscar-ehdokkuuksia myös saadakseen elokuville näkyvyyttä ja ennakkokehuja.

Spielbergin mielestä vajaa viikko muutamassa elokuvateatterissa on kuitenkin liian vähän siihen, että elokuva kelpuutettaisiin kisaamaan Oscareista.

Spielberg aikoo esittää Yhdysvaltain elokuva-akatemialle, että Netflixin ja vastaavien suoratoistoyhtiöiden pitäisi järjestää nykyisiä sääntöjä laajempi teatterilevitys. Lisäksi Spielberg IndieWiren mukaan toivoo, että julkaisuikkunan teatteriensi-illan ja striimijulkaisun välillä pitäisi olla vähintään neljä viikkoa.

Akatemian on määrä keskustella Oscar-sääntöjen mahdollisista muutoksista huhtikuun aikana. Spielbergillä on Yhdysvaltain elokuva-akatemiassa paljon vaikutusvaltaa. Akatemia on vanhanaikainen organisaatio.

Tänä vuonna Alfonso Cuarónin Romasta tuli vihdoin Netflix-alkuperäiselokuva, joka voitti merkittäviä Oscar-palkintoja. Parhaan elokuvan pystin vei kuitenkin Green Book, jota monet pitivät keskinkertaisena verrattuna Cuarónin ohjaustyöhön. Green Book saattoi olla monen Akatemian äänestäjän valinta voittajaksi, koska se vei samalla äänen pois Netflixiltä. Spielberg oli Green Bookin vankka kannattaja.

Netflix vastasi Spielbergin synnyttämään keskusteluun julkaisemalla tiedotteen Twitterissä.

”Me rakastamme elokuvaa”, twiitissä luki. Siinä käytettiin elokuvasta sanaa cinema, mikä viittaa nimenomaan elokuvateattereihin.

”Me rakastamme myös sitä, että elokuvia pääsevät näkemään nekin, joilla ei ole varaa tai asuvat paikkakunnilla, joilla ei ole elokuvateattereita. Sitä, että kaikki pääsevät nauttimaan julkaisusta yhtä aikaa. Sitä, että elokuvantekijöille annetaan uusia tapoja jakaa taidettaan. Nämä asiat eivät sulje toisiaan pois.”

Netflixin vastaus sai Spielbergin näyttämään vanhanaikaiselta elitistiltä.

Roman ohjaaja Cuarón on kommentoinut asiaa Varietyn haastattelussa. Hän kertoo aluksi kokeneensa, että muut elokuvantekijät pitivät häntä petturina. Cuaron lisää kuitenkin, että keskustelun ilmapiiri on muuttumassa.

”Useimmat ihmiset ovat huomanneet, että Roma on tavoittanut yleisöt, joita mustavalkoinen taide-elokuva yleensä ei saavuta”, Cuaron sanoo.

Se onkin merkittävä saavutus, Vaikka Spielbergin vaatimukset menisivät läpi, Netflix ja Cuarón ovat muuttaneet jo tapaa, jolla elokuvia katsotaan. Ja tuskin tässä asiassa otetaan askeleita taaksepäin. Loppujen lopuksi asian päättävät Spielbergin sijaan tavalliset elokuvan katsojat, jotka ovat jo ottaneet uudet katsomistottumukset omikseen.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Samsung luopuu blu-ray-soittimien valmistamisesta – Mitä tapahtuu fyysisille tallenteille?