Samsung luopuu blu-ray-soittimien valmistamisesta – Mitä tapahtuu fyysisille tallenteille?

Tallenteella on yksi iso etu suoratoistopalveluun nähden. Se pysyy tallessa.

Samsung ilmoitti helmikuun puolivälissä päätöksestä, joka sai monet elokuvaharrastajat ymmälleen. Maailman suurin elektroniikkatuotteiden valmistaja luopuu blu-ray-soittimien valmistamisesta. Aiemmin alalla arveltiin, että päätös koskee pelkästään 4K-laitteita, mutta samalla yhtiö lopettaa myös tavallisten blu-ray-soittimien valmistuksen.

Päätös kuulostaa mullistavalta, mutta se koskee ainakin toistaiseksi vain Yhdysvaltain markkinoita. Muilta isoilta valmistajilta ei tiettävästi ole tulossa samanlaisia ratkaisuja. Esimerkiksi Sony ja Panasonic markkinoivat aktiivisesti uusia blu-ray-laitteitaan.

Asia ei välttämättä ole suuri yllätys. Ovathan suoratoistopalvelut lyöneet läpi jo ajat sitten ja pitkälti korvanneet monissa kodeissa perinteisten tallenteiden katsomisen. Tallenteiden myynti on ollut vuosikausia jyrkässä laskussa, eikä käännettä ole näköpiirissä.

Dvd:n kokoinen ja muotoinen mutta paremmalla kuvalla varustettu blu-ray tuli kuluttajamarkkinoille vuonna 2006. Blu-ray ei kuitenkaan koskaan saavuttanut samanlaista massojen suosiota kuin dvd, sillä suoratoisto ehti tulla väliin. Blu-rayn kehittyneempi versio 4K Ultra HD kasvattaa koko ajan suosiotaan ja valikoima kasvaa, mutta siitä ei taida olla tilanteen pelastajaksi.

Tallennemyynti oli pitkään merkittävä asia elokuvantekijöille. Suomessakin dvd-myynti saattoi tuoda 30 prosenttia pitkän elokuvan tuotosta, kertoo Elokuvauutiset-sivusto. Nykyään tuotot ovat marginaalisia, ja monet elokuvien levittäjät ovat lopettaneet fyysisten tallenteiden julkaisemisen.

Esimerkiksi Nordisk Filmin elokuvajulkaisut on Suomen kotiteatterissa nähty jo pitkään vain suoratoistona. Vain Nordiskin suomalaisia elokuvia julkaistaan myös tallenteina. Monista Nordiskin Hollywood-nimikkeestä tosin löytyy verkkokaupoista pohjoismainen versio, jossa on suomenkieliset tekstit, mutta virallisesti niitä ei meillä levyinä julkaista.

Samsungin päätös lopettaa blu-ray-soittimien valmistus tuskin kuitenkaan tarkoittaa sitä, että elokuvatallenteet olisivat kokonaan katoamassa markkinoilta.

Suuri osa kuluttajista on siirtynyt katsomaan suoratoistoa, ja se on ymmärrettävää. Useimmat palvelut ovat helppoja käyttää, valikoima riittää peruskuluttajalle ja hintakin yleensä kohtuullinen. Monet tavalliset katsojat eivät välitä levyjen keräilystä.

Markkinat tulevaisuudessa pienenevät entisestään, ja yhä pienempi osa nimikkeistä julkaistaan tallenteina. Mutta kuten vaikkapa vinyylilevyjen suosio osoittaa, aina on olemassa aktiivisia harrastajia, jotka haluavat kerätä suosikkejaan hyllyyn. Ja jos on kysyntää, niin aina on myös ainakin jonkinlaista tarjontaa. Suoratoistopalveluillahan on yksi selkeä puute, joka on monille harrastajille kynnyskysymys. Elokuvia ei voi nähdä fyysisenä tuotteena eikä niitä saa pistettyä hyllyyn ihailtavaksi. Lisäksi koskaan ei voi olla varma, milloin suosikkielokuva katoaa suoratoistopalvelusta. Tallenne sen sijaan nimensä mukaisesti pysyy tallessa – ellei sitten kaveri jätä lainaamansa levyä palauttamatta.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Tämä saattaa olla pian todellisuutta: Isoveli valvoo Netflix-tiliäsi – Jos käytät kaverin tunnuksia, sille tulee loppu