Tämä saattaa olla pian todellisuutta: Isoveli valvoo Netflix-tiliäsi – Jos käytät kaverin tunnuksia, sille tulee loppu

Suoratoistopalvelut menettävät rahaa vapaamatkustajien takia.

Netflixin suosio alkaa olla jo käsittämättömissä mitoissa. Suoratoistopalvelulla on viimeisimmän tiedon mukaan ainakin 130 miljoonaa tilaajaa, ja määrä kasvaa parin miljoonan tilaajan kuukausivauhtia.

Tosiasiassa Netflixiä katsoo vielä suurempi joukko ihmisiä, ja siitä on tullut yhtiölle ongelma.

Monet nimittäin katsovat Netflixiä jonkun toisen tunnuksilla. Joku saattaa jakaa omat tunnuksensa kaverille. Vanhemmat saattavat antaa tunnuksensa kotoa muuttaneen aikuisen lapsensa käyttöön. Tämä ei kuitenkaan ollut suoratoistopalveluja tarjoavien yhtiöiden idea. Ne haluavat, että jokainen talous maksaisi omasta katsomisestaan.

Nyt on keksitty ratkaisu, jotta nämä striimiyhtiöiden kannalta ikävät vapaamatkustajat saadaan kitkettyä pois ja ehkä samalla houkuteltua maksaviksi asiakkaiksi.

Las Vegasissa järjestetyssä teknologiatapahtumassa ohjelmointiyhtiö nimeltä Synamedia julkisti uuden tuotteensa, joka saisi George Orwellin isonveljen kateelliseksi. Synamedian keksintö pystyy tunnistamaan, jos tiliä käyttää joku muu kuin sen varsinainen omistaja.

Ohjelma tarkkailee sisäänkirjautumisen aikoja ja paikkoja ja tekee niistä johtopäätöksiä. Se pystyy erottamaan, kirjautuuko tilin omistaja palveluun itse vaikkapa ollessaan lomamatkalla, vai onko vieraassa osoitteessa joku toinen käyttäjä, joka on saanut tunnukset haltuun. Jollain ihmeellisellä tavalla ohjelma tunnistaa, kuka tunnukset naputtelee laitteelle.

Onko tilin satunnainen lainaaminen kaverille tosiaan niin vakava ongelma, että Netflixin ja sen kilpailijoiden kannattaa puuttua asiaan? Siltä näyttää.

Markkinatutkija Parks Associates on laskenut, että tilien jakamisesta koituu suoratoistoyhtiöille lähes kymmenen miljardin dollarin tulojen menetykset vuonna 2021. Liikevoittoa jää saamatta 1,2 miljardia. Kyseessä on siis valtavat summat, joista olisi hyvä saada edes osa kotiutettua.

Vaikka Netflix on suoratoistopalveluista suurin ja kaunein ja kerää valtavat määrät kuukausimaksuja, se tarvitsee myös lisää rahaa. Sisällön tuottaminen on järjettömän kallista, ja yhtiöllä on valtavat kulut. Viime vuonna Netflix sijoitti sarjoihin ja elokuviin noin 12 miljardia dollaria. Yhtiö on jo alkanut rahoittaa yksittäisiä yli 100 miljoonan dollarin elokuvia, kuten Martin Scorsesen The Irishmanin. Kaikki alkuperäiselokuvat eivät ole yhtä kalliita, mutta niitä on tulossa vuoden 2019 aikana peräti 90. Eikä televisiosarjojen tuottaminenkaan ole halpaa. Jotta Netflix pystyisi jatkossa kilpailemaan Amazonia ja Hulua vastaan, laadukasta sisältöä on tuotettava jatkossa yhä enemmän.

Samalla yhtiön velkataakka kasvaa. Helsingin Sanomien mukaan Netflixin kassavirta oli viime vuonna kolme miljardia dollaria miinuksella, ja sen on otettava jatkuvasti lisää velkaa.

Ei siis ihme, että Netflix haluaa tehdä jotain salasanojen jakamiselle. Jos jakaminen kielletään, vastapainoksi palveluun voi tulla uusia tuotteita, joissa jakaminen useamman käyttäjän kesken on luvallista kalliimpaa kuukausimaksua vastaan. Sitten kaikki olisivat tyytyväisiä. Vapaamatkustajille halutaan joka tapauksessa löytää joku maksumies. Jos käytät kaverin tiliä, sille saattaa tulla loppu.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Onko Netflix elokuvateatterien surma? Tuore tutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia