Onko Netflix elokuvateatterien surma? Tuore tutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia

Tutkimuksen mukaan ne, jotka käyvät elokuvateattereissa eniten, käyttävät myös eniten suoratoistopalveluita.

19.1.2019 13:00

Siitä asti, kun striimipalvelut tulivat markkinoille, ne ovat herättäneet intohimoja puolesta ja vastaan. Monet elokuvien ja televisiosarjojen fanit ovat ottaneet Netflixin ja muut vastaavat palvelut omakseen, mutta toiset taas tuntuvan pitävän niitä elokuvakulttuurin vihollisina. Jos asiaan liittyvää keskustelua ja uutisointia seuraa, näyttää olevan käynnissä verinen sota, jossa ovat vastakkain perinteinen elokuvakulttuuri ja sitä uudenlainen tapa katsoa elokuvia.

Netflix on suoratoistopalveluista suosituin, joten sillä on myös eniten vaikutusvaltaa. Netflixin myötä on tullut tavaksi katsoa sarjoja monta jaksoa putkeen missä ja milloin tahansa, mitä perinteinen televisio ei pysty tarjoamaan.

Viime aikoina Netflix on alkanut tuottaa myös pitkiä elokuvia, jotka kilpailevat teatteriensi-iltojen kanssa, kuten vaikkapa tieteiselokuvat Bright ja Hävitys tai laatutuotannot, kuten Paul Greengrassin 22 July ja Alfonso Cuarónin Roma. Tämän on katsottu olevan haitallista elokuvateatteritoiminnalle, kun väki katsookin elokuvat kotisohvalta eikä enää vaivaudu katsomaan elokuvia valkokankaalta.

Asia ei ilmeisesti kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Tuore amerikkalaistutkimus kertoo, että samat ihmiset, jotka kuluttavat paljon striimipalveluita, käyvät myös säännöllisesti elokuvissa.

National Association of Theater Owners (NATO) on Yhdysvalloissa toimiva elokuvateatteriomistajien järjestö, joka on tilannut tutkimuksen saadakseen selville, miten moni ihminen käy mieluummin teatterissa kuin katsoo suoratoistopalveluita.

Marraskuussa tehdyn tutkimuksen tulos oli yllättävä. Sen sijaan, että elokuvafanit jäisivät kotiin katsomaan Netflixiä, he katsovat elokuvia kaikkialla. Tutkimuksen mukaan ne, jotka käyvät elokuvateattereissa eniten, käyttävät myös eniten suoratoistopalveluita.

Asetelman voi myös kääntää toisinpäin. Ne, jotka käyvät vähiten teatterissa katsomassa elokuvia, eivät myöskään juurikaan käytä striimipalveluita. Netflix ei siis vähennä väkeä elokuvateattereista, vaan katsomismuodot tukevat toisiaan.

Tutkimuksessa kysyttiin 2500 ihmiseltä, montako kertaa vuodessa he käyvät elokuvissa ja montako tuntia viikossa he käyttävät suoratoistopalveluita. Ne, jotka olivat vuoden aikana katsoneet teatterissa vähintään 9 elokuvaa, katsoivat suoratoistoa noin 11 tuntia viikossa.

Jos elokuvia oli nähty teatterissa vain yksi tai kaksi vuodessa, striimauslukema putosi noin 7 tuntiin viikossa. Lähes 50 prosenttia niistä, jotka eivät olleet käyneet vuoteen elokuvissa, ei myöskään käyttänyt lainkaan suoratoistopalveluita.

Tutkimus näyttää osoittavan, että suoratoisto ei ole uhka elokuvateattereille. Vaikka Netflix ja muut vastaavat palvelut kasvattavat suosiotaan, myös teattereiden lipputulot ovat olleet viime aikoina ennätystasolla. Eikä tämä koske pelkästään Yhdysvaltoja, missä tutkimus tehtiin, vaan sama ilmiö on näkyvissä Suomessa. Elokuvateatterit vetävät meilläkin väkeä ennätysmäärin.

Johtopäätös on siis yksinkertainen. Elokuvafanit haluavat katsoa elokuvia kaikissa formaateissa. Tärkeintä on nähdä kiinnostavimmat uutuuselokuvat alustasta riippumatta. Jos on olemassa suoratoiston ja elokuvateattereiden välinen sota, niin sitä ei käydä ainakaan leffafanien keskuudessa.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Netflix saa vuonna 2019 todella kovan kilpailijan – Mitä kaikkea Disneyn oma suoratoistopalvelu pitää sisällään?

Lisää luettavaa