Netflix saa vuonna 2019 todella kovan kilpailijan – Mitä kaikkea Disneyn oma suoratoistopalvelu pitää sisällään?

Jos budjetissa on vielä tilaa yhdelle kuukausimaksulle, niin tiedossa on lisää katsottavaa.

Vähän aikaa sitten Disney ilmoitti lanseeraavansa oman suoratoistopalvelunsa. Se on nimeltään Disney+, ja näillä näkymin se on tulossa kuluttajien käyttöön loppuvuodesta 2019.

Disney+ tarjoaa katsottavaksi sisältöä viidestä Disneyn omistamasta brändistä. Niihin kuuluvat perinteiset Disney-tuotannot, Pixar-animaatiot, Marvel- ja Star Wars- universumit sekä National Geographicin televisiosisältö.

Muiden suoratoistopalvelujen tapaan Disney+ ei tyydy esittelemään pelkkiä klassikoita tai teattereissa aiemmin nähtyjä elokuvia, vaan tulossa on runsaasti alkuperäissarjoja ja -elokuvia.

Palvelu kuulostaa monipuoliselta, mutta täytyy ottaa huomioon, että odotettavissa on lähinnä katsottavaa, joka sopii koko perheelle. Monet korkealla ikärajalla varustetut Disney-konsernin sisällöt eivät tule välttämättä uuteen palveluun lainkaan, vaan ainakin Yhdysvalloissa ne julkaistaan Hulussa.

Hulu näkyy tällä hetkellä vain Yhdysvalloissa ja Japanissa. Meillä Hulun alkuperäissisältöä on nähty ainakin HBO Nordicilla, joka on esittänyt esimerkiksi The Handmaid’s Tale -sarjaa.

Taustalla vaikuttaa suuri yrityskauppa. Disney osti viime vuoden lopulla merkittävän osan 21st Century Fox -yhtiöstä, ja samalla Disneystä tuli Hulu-palvelun enemmistöomistaja. Aiemmin Disney ja Fox omistivat Hulusta 30 prosenttia kumpikin, mutta nyt Disneyn osuus on 60 prosenttia.

Myös National Geographic tulee Disneyn omistukseen osana Fox-kauppaa, jonka odotetaan vahvistuvan tammikuussa. Hulun on odotettu muuttuvan maailmanlaajuiseksi kaupan vahvistumisen jälkeen, ja osa sisällöstä tulee katsottavaksi sinne.

Milloin palvelu sitten tulee Suomeen? Kysyin Suomen Disneyltä, ja vastauksessa viitattiin useisiin virallisiin tiedotteisiin, mutta niissä puhutaan vain Yhdysvalloista, eikä muista markkina-alueista näytä vielä olevan tiedotettavaa.

Entä hinta? Cord Cutters News arvioi hinnan melko matalaksi. Kuukausimaksu on heidän tietojensa mukaan vain viiden dollarin tienoilla ja joka tapauksessa alle kympin. Kuulostaa yllättävän halvalta, mutta se on vahvistamatonta tietoa.

Mitä Disney+-tilaajat sitten kuukausimaksua vastaan saavat? Ainakin Star Wars -fanien odottama näytelty televisiosarja Mandalorian julkaistaan palvelussa. Tekeillä on pari muutakin Tähtien sota -sarjaa: Rogue One -esiosa ja jatkoa The Clone Warsille. Marvel-faneja kiinnostaa Lokin hahmolle omistettu sarja.

Näillä näkymin Disney+ julkaisee ensimmäisenä toimintavuonna neljä tai viisi omaa elokuvaa ja viisi televisiosarjaa. Lisäksi tekeillä on kymmenkunta elokuvaprojektia, joista monet ovat uusintafilmatisointeja tai uusia tulkintoja tutuista teoksista. Kasarihitit kuten Kulti kutistin kakarat ja Kolme miestä ja baby saavat uusintakäsittelyn. Animaatioklassikot Peter Pan ja Kaunotar ja kulkuri tehdään uusiksi oikeilla näyttelijöillä.

Marvel- ja Star Wars -uutuuksien lisäksi uusiin sarjanimikkeisiin kuuluvat muun muassa Muppets, Monsters, Inc. ja Mighty Ducks.

Näyttää siltä, että Disney+ käyttää hyväksi tuttuja aiheita ja pelaa varman päälle, siinä missä esimerkiksi Netflix on ottanut valtavia taloudellisia riskejä ja luonut aivan uudenlaista kunnianhimoista sisältöä. Toisaalta tutuistakin hahmoista voi tehdä timanttista materiaalia, ja siihen Disneyllä on pitkät perinteet. Lapsiperheille Disney+ ainakin on varma nakki.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Ennen oli elokuvafanilla kaikki paremmin, vai oliko sittenkään?