Kaksi hienoa Benicio Del Toron leffaa: Snatch ja Sin City

Jatkoin Benicio Del Toro -haastettani katsomalla kaksi hyvää ja hienosti ohjattua elokuvaa, joista jälkimmäinen nousi yhdeksi ehdottomaksi suosikikseni. Älyttömän hauska ja nopeatempoinen Snatch on pakko nähdä ihan vain upeiden roolisuoritusten takia, ja alkuperäisteokselleen uskollinen sarjakuvafilmatisointi Sin City on syystä valtavan kehuttu elokuva.

snatch_benicio

Snatch – Hävyttömät (2000)

Elokuva alkaa Benicio Del Toron hahmon Franky Four Fingersin varastaessa valtavan täydelliseksi hiotun timantin. Sen jälkeen alkaa hämmentävä tapahtumaketju eri puolilla maailmaa, johon liittyy laiton nyrkkeily, koira sekä useita timantin perässä olevia rikollisia.

Guy Ritchien (Puuta, heinää ja muutama vesiperä) toinen pitkä ohjaus muistuttaa paljon hänen ensimmäistään, ja siinä nähdään myös samoja naamoja. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä elokuvat ovat monilta osin hyvin erilaisia – ja molemmat todella hyviä. Luova kuvakerronta ja omaperäinen dialogi tuovat väistämättä mieleen Quentin Tarantinon, johon Ritchietä onkin usein verrattu. Tapahtumat kulkevat ja kohtaukset vaihtuvat kuitenkin paljon nopeammin kuin Tarantinon elokuvissa, monien mielestä jopa liian nopeasti.

Brad Pittin hahmo Mickey on vahvalla aksentilla puhuva ”mustalainen” joka sotkeutuu järjestettyjen nyrkkeilyotteluiden maailmaan myydessään asuntovaunua nyrkkeilypromoottori Turkeylle (Jason Statham). Turkey toimii myös elokuvan kertojana, ja Stathamin täydellistä brittiaksenttia jaksaisi kuunnella loputtomiin.

Benicio Del Toron hahmo Franky on peliriippuvainen varas. Pian elokuvan alun jälkeen timantin perässä olevat englantilaiset kidnappaavat hänet. Rooli jää valitettavan pieneksi mutta jälleen kerran onnistuneeksi.

Katsoessani elokuvan ensimmäisen kerran en pitänyt siitä yhtään, haukottelin ja katselin koko ajan paljonko sitä on jäljellä. Toisella katselukerralla nauroin niin paljon, että mahaan sattui ja rakastuin elokuvan tyyliin ja hahmoihin. Juonikin selkeni silloin kunnolla. Elokuva on siis todella hauska, ja jos siihen jaksaa keskittyä kunnolla, niin ei siitä voi olla pitämättä.

Elokuva on tällä hetkellä IMDb:n Top 250 -listan sijalla 93.

SinCity_JackieBoy

Sin City (2005)

Sin City on yksi kaikkien aikojen parhaimmista sarjakuvafilmatisoinneista. Episodin lukijat äänestivät Frank Millerin samannimisiin sarjakuviin perustuvan noir-elokuvan vuoden 2005 parhaaksi elokuvaksi.

Elokuvassa on monta erillistä osaa, ja jokainen perustuu yhteen sarjakuva-albumiin. Osat päättyvät aina lopputeksteihin, mikä voi hämmentää ensimmäisellä katselukerralla. Vaikka osat liittyvät toisiinsa vain löyhästi, nähdään niissä silti samoja hahmoja. Mustavalkoinen ja selkeä elokuva on taitavasti kuvattu, ja kohtaukset ovat kuin suoraan sarjakuvan sivuilta.

Elokuvan ohjannut Robert Rodriguez on Quentin Tarantinon parhaita ystäviä. Tarantino ohjasi elokuvan viimeisestä osasta kohtauksen, jossa Jackie-Boy (Benicio Del Toro) ja Dwight McCarthy (Clive Owen) istuvat auton etupenkillä. Rodriguez on tehnyt Tarantinon kanssa yhteistyötä ennenkin mm. elokuvissa Hämärästä aamunkoittoon (1996) ja Grindhouse (2007).

Benicio Del Toron lisäksi elokuvassa nähdään esimerkiksi Bruce Willis, Jessica Alba, Mickey Rourke, Elijah Wood ja Clive Owen. Mickey Rourke tekee uskomattoman roolisuorituksen kostonhimoisena Marvina, joka on sarjakuvalle uskollisesti saatu näyttämään juuri oikeanlaiselta. Myös esimerkiksi Benicio Del Toron naamaan lisättiin proteesit nenään ja leukaan. Proteeseihin tottuu kuitenkin nopeasti, ja elokuvan jälkeen tuntuu oudolta nähdä hänet ilman.

Yhdessä osassa Del Toro esittää Jackie-Boyta, korruptoitunutta poliisia, jolla on suhde kauniin nuoren Shellien (Brittany Murphy) kanssa. Shellie on kuitenkin kyllästynyt Jackie-Boyn juomiseen ja väkivaltaisuuteen ja palannut takaisin yhteen poikaystävänsä Dwightin kanssa. Dwight päättää tappaa tyttöään kaltoin kohdelleen miehen ja lähtee jahtaamaan tätä prostituoitujen hallitsemalle lainsuojattomalle alueelle.

Elokuvassa ei ollut yhtäkään tylsää kohtausta, ja rakastin sen katsomista. Se oli mielestäni aivan liian lyhyt vaikka kestikin yli kaksi tuntia. En ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut sarjakuvista, mutta elokuva sai minut harkitsemaan vakavasti Sin City -sarjakuvien tilaamista. Olisi hauska nähdä kuinka tarkasti elokuva noudattaa sarjakuvien kaavaa. Rodriguez on onnistunut sarjakuvamaisen tunnelman luomisessa upeasti, ja pelkistetty mustavalkoisuus (muutamia yksityiskohtia lukuun ottamatta) toimii elokuvassa paremmin kuin hyvin.

Elokuva on tällä hetkellä IMDb:n Top 250 -listan sijalla 208.

Ida Suomalainen

Sarjan edellinen juttu
Benicio Del Toro heitti haasteen