Kolumni: Vuosituhannen odotetuin elokuvatapaus – Twin Peaksin paluu on osa television uutta nousua

Kevät ja alkukesä on täynnä kiinnostavia televisiosarjoja.

Netflixin kestosuosikit Orange is the New Black ja House of Cards saavat uudet tuotantokaudet, mutta kaikkein odotetuin sarja esitetään Suomessa HBO Nordicilla. Twin Peaks on ehkä koko tämän vuosituhannen odotetuin televisiotapaus. Sarja alkaa 22. toukokuuta neljällä ensimmäisellä jaksolla.

Twin Peaksin uutta tulemista on odotettu 25 vuotta, enkä tiedä uskoiko kukaan tosissaan, että sarja vielä tekisi paluun. David Lynch kuitenkin yllätti kaikki, ja kulttisarjasta nähdään kevään ja kesän aikana 18 uutta jaksoa.

Sarjaa ei ole etukäteen esitetty lehdistölle, joten tätä kirjoittaessa voin vain arvailla, millaisen vaikutuksen sarja tekee nykypäivän television katsojiin. Joka tapauksessa televisio on nykyään täysin erilainen media kuin silloin, kun sarja alkoi.

Twin Peaks oli outo ja erilainen mysteerisarja, joka kuitenkin omalla omaperäisellä tavallaan noudatti television saippuaoopperoiden rakennetta ja kaavaa. Erikoinen yhdistelmä sai aikaan valtavan suosion kaikkialla maailmassa. Muistan kun sarja tuli Suomeen, ja silloin sitä katsoivat lähes kaikki. MTV alkoi esittää Twin Peaksia keväällä 1991. Twin Peaksin Suomeen hankkinut televisiomoguli Jorma Sairanen kertoo kirjassa Daddy Cool, että sarjaa esitettiin hankalalla ohjelmapaikalla iltakymmenen jälkeen, mutta se sai parhaimmillaan yli 700 000 katsojaa vaikka olikin lapsilta kielletty ja monille liian pelottava.

Nykyään televisioviihteen seuraaminen on niin pirstaloitunutta, että uusi Twin Peaks ei millään voi nousta vastaavanlaiseksi ilmiöksi kuin 1990-luvulla. Mutta ei sen tarvitsekaan. Pääasia, että sarja on tullut takaisin, ja se on alkuperäisen tekijän ohjaama. Mukana on myös sarjan toinen alkuperäinen luoja Mark Frost.

Lynch tunnetaan paitsi Twin Peaksin myös monien jo klassikoiksi nousseiden elokuvien tekijänä. Hän ei kuitenkaan ole tehnyt elokuvia yli kymmeneen vuoteen. Näillä näkymin Inland Empire (2006) jää viimeiseksi Lynchin ohjaustyöksi. Näin on ohjaaja itse ilmoittanut.

Olen aina suhtautunut suurella varauksella, kun ohjaaja sanoo lopettavansa uransa. Lynchin kohdalla tekee kuitenkin mieli uskoa. Hän on jo 71-vuotias. Elokuvateollisuus ja Lynchin visiot ovat nykyään liian kaukana toisistaan. Tosin hän ilmoitti vuonna 2001, että Twin Peaks on pomminvarmasti kuollut ja kuopattu, eikä se lupaus pitänyt.

Televisiossa eletään kuitenkin nykyään sellaista luovuuden ja riskinoton aikakautta, että siellä on tilausta Lynchin kaltaiselle visionäärille. Kaiken lisäksi Twin Peaks on hänen helposti lähestyttävin ja suosituin teoksensa. Ei siis toisaalta ole ihme, että Lynch tekee paluun juuri televisiossa.

Lynch on tinkimätön taiteilija, joka ei pidä kompromisseista. Nytkin syntyi kiista rahasta, kun Lynch halusi tehdä uutta Twin Peaksia 18 jaksoa, mutta televisioyhtiö Showtime ei tarjonnut tarpeeksi rahaa tuotantoa varten ja suunnitteli sarjasta 9- tai 13-osaista. Lynch sai onneksi tahtonsa läpi. Hän ei tosin edes halua nimittää Twin Peaksia sarjaksi eikä puhua jaksoista. Hän kutsuu sitä itse 18-osaiseksi elokuvaksi.

En vielä tiedä millainen uusi Twin Peaks on, ja olen varautunut myös pettymykseen, mutta yksi asia on varma. Sarjan paluu on jälleen yksi osoitus siitä, että television puolella tapahtuu nykyaikana kiinnostavia asioita, ja siellä otetaan riskejä enemmän kuin ison budjetin Hollywood-tuotannoissa.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Striimipalvelut eivät ole elokuvateattereille uhka vaan vaihtoehto