Kommentti: Tappaako hype uuden Star Warsin?

Tuleva Star Wars -elokuva Force Awakens on ylittänyt jo 50 miljoonaa ennakkolipunmyynnissä. Ennusteet elokuvan lipputuloista ovat hirviömäisiä. Eri analyytikot ovat arvioineet, että Force Awakens saattaa avata teattereissa jopa 200300 miljoonan dollarin tuloksella. Myös kokonaislipputuloista keskustellaan jo ennen ensi-iltaa. Esimerkiksi joulukuun Empire-lehdessä lipputuloja seuraavilta toimittajilta kysyttiin, voiko uudesta Tähtien sodasta tulla kaikkien aikojen suurin hitti. Ainakin Guardianin Charles Gant uskoo, että Force Awakensilla on kaikki mahdollisuudet kammeta 2,7 miljardin dollarin Avatar pois maailmanlaajuisten lipputulojen kärkipaikalta.

Kuluva vuosi on ollut hittileffojen kannalta jo valmiiksi upea: Vuoden menestynein elokuva on Jurassic World (1,6 miljardia dollaria), jonka lisäksi miljardin haamurajan on ylittänyt tänä vuonna kolme muuta elokuvaa: Fast & Furious 7 (1,5 mrd. $), Avengers: Age of Ultron (1,4 mrd. $) ja Kätyrit (1,1 mrd. $). Kaikki mainitsemani elokuvat löytyvät myös kaikkien aikojen menestyneimpien elokuvien top-10:stä, mikäli lukuja ei suhteuteta inflaatioon. Mikäli analyysejä on uskominen, Force Awakens saattaa pian liittyä tähän joukkoon.

Gantin odotukset ovat korkeat, mutta omalla tavallaan realistiset. Hänen mielestään Force Awakens on kaupallinen pettymys jos se ei ylitä 2 miljardin rajaa. Muut Empiren haastattelemat asiantuntijat eivät kuitenkaan ole yhtä optimistisia, vaan tyytyvät maltillisempiin arvioihin. Forbesin Scott Mendelson uskoo, että avaruusoopperan seitsemäs episodi tuottaa 1,4-1,6 miljardia dollaria. ScreenRantin Ian Sandwell pitäisi yllättävänä, jos Force Awakens tuottaisi alle 1,5 miljardia. Mendelson huomauttaa osuvasti, ettei yksikään elokuva Avatarin lisäksi ole vielä onnistunut ohittamaan edes Titanicin vuonna 1997 asettamaa 1,8 miljardin tulosta. Siitä on pitkä matka Avatarin edelleen järjettömän kovalta kuulostavaan n. 2,8 miljardin tulokseen.

Mutta mitä nämä ennusteet oikeasti kertovat Force Awakensista? Ainakin sen, ettei varsinaista elokuvaa ole juuri kukaan vielä nähnyt.

Välillä uutisia lukiessa raja laadukkaan ja suositun sisällön välillä hämärtyy, lipputuloja aletaan pitää laadun takeena ja kriitikkoja epäonnistuneina, vaikka heidän tehtävänsä ei olekaan ennustaa hittejä. Lipputulojen ennustaminen ja niiden peilaaminen odotuksiin on kiinteä osa median ruokkimaa hypeä, eivätkä studiotkaan aina pidä siitä. Puhutaan box office -sportista, elokuvien keskinäisestä kilpailusta katsojista, jota avataan mainiosti tässä Guardianin artikkelissa.

Box office sportissa jokainen elokuva on joko hitti tai floppi. Lipputuloista tai Suomen tapauksessa katsojamääristä uutisoiminen asettaa elokuvat keskenään kisaan, jonka voittajat ja häviäjät rankataan usein pelkän avausviikonlopun perusteella. Tämä on johtanut useisiin ikäviin ilmiöihin: esimerkiksi Pacific Rim ehdittiin julistaa flopiksi hyvissä ajoin ennen kuin odottamattoman hyvät Kiinan lipputulot tekivät siitä voittoisan. Menestyselokuvan jatko-osan kohdalla tulosodotukset voivat helposti kasvaa epärealistisiksi. Esimerkiksi uusinta Nälkäpeliä, Matkijanärhi – osa 2:ta, pidettiin kaupallisena pettymyksenä, koska se ei tuottanut yhtä paljon rahaa kuin edeltäjänsä, vaikka oikeasti elokuva olikin kaupallinen menestys.

Force Awakensin tilanne muistuttaa paljon vuotta 1999, jolloin edellisen Star Wars -trilogian aloittanut Pimeä uhka ilmestyi elokuvateattereihin. Tuolloin pidettiin realistisena arviona, että elokuva murskaisi kaikki Titanicin vain pari vuotta aiemmin asettamat ennätykset, mutta toisin kävi. Pimeästä uhkasta tuli vuoden menestynein elokuva maailmanlaajuisilla 924 miljoonan dollarin lipputuloillaan, ja se on yhä edelleen kaikkien aikojen menestynein Tähtien sota -leffa, jos tulosta ei suhteuteta inflaatioon.

Laatua ei kuitenkaan mitata lipputuloissa, ja menestyksestä huolimatta Pimeästä uhkasta tuli suuri pettymys. Elokuvalta odotettiin myös sisällön puolesta suuria, koska edellisestä trilogiasta oli muodostunut laajalti rakastettu kokonaisuus. Jar Jar Binks ja galaktinen byrokratiakoneisto kuitenkin suututtivat vanhat fanit eivätkä kriitikoidenkaan odotukset täyttyneet. Hype oli kasvanut liian suureksi, eikä rehellisesti puhuen mikään elokuva olisi enää siinä vaiheessa pystynyt täyttämään Pimeää uhkaa kohtaan asetettuja kohtuuttomia odotuksia. Pystyykö Force Awakens vastaamaan fanien haasteeseen?

Joonas Alanne

Kirjoittaja on Episodin vakituinen avustaja. Seuraa Twitterissä: @JoonasAlanne