Kuka murhasi Jimmy Hoffan? The Irishman kertoo yhden version tapahtumista, mutta onko se pelkkää valetta?

Mafiaeepos herättää keskustelua.

Aina kun ilmestyy uusi elämäkertaelokuva tai muu todellisiin tapahtumiin perustuva dramatisoitu filmatisointi, syntyy keskustelu siitä, onko tapahtumia kuvattu todenmukaisesti.

Oli kyseessä sitten Mel Gibsonin historiallinen draama Braveheart, Queen-yhtyeestä kertova Bohemian Rhapsody tai Ison-Britannian kuningashuoneesta kertova The Crown -sarja, jossain vaiheessa mukaan keskusteluun tulevat faktantarkistajat, jotka huomauttavat, että filmatisointi ei kerro asioita samalla tavalla kuin se todellisuudessa meni.

Tästä on puhuttu myös Martin Scorsesen uuden elokuvan The Irishmanin kohdalla. Keskustelu alkoi jo kirjasta, johon se perustuu.

Seuraavaksi on luvassa juonipaljastuksia. Jos et halua tietää The Irishmanin juonenkäänteitä, lopeta lukeminen tähän.

The Irishmanin pohjana on vuonna 2004 ilmestynyt kirja I Heard You Paint Houses. Charles Brandtin kirjoittama teos kertoo Frank Sheeranin (elokuvassa Robert De Niro) elämäntarinan ja vaiheet Bufalinon mafiaperheen palkkatappajana.

Ammattiyhdistysjohtaja Jimmy Hoffa nousi merkittäväksi hahmoksi Sheeranin elämässä. Hoffa oli 1950-luvulta 1970-luvulle Yhdysvaltain tunnetuimpia henkilöitä, ja hänestä tuli Sheeranin läheinen ystävä. Hoffa katosi vuonna 1975, ja hänet julistettiin myöhemmin kuolleeksi, mutta katoaminen jäi mysteeriksi. Hoffalla sanottiin olevan yhteyksiä mafiaan, ja yleisesti arvellaan, että hänet murhattiin.

Hoffan katoamisesta on syntynyt lukemattomia kaupunkitarinoita ja viittauksia populaarikulttuurissa sekä muun muassa Danny De Viton ohjaama vuoden 1992 elokuva Hoffa, jossa nimiosaa esitti Jack Nicholson.

Brandtin kirjassa kuitenkin väitetään, että Frank Sheeran tunnusti murhanneensa Hoffan, ja ruumis poltettiin. Nämä tapahtumat kuvataan myös Scorsesen elokuvassa.

Kirjan väitettä ei ole yrityksistä huolimatta pystytty pitävästi todistamaan. Sheeran kuoli vuonna 2003. Murhapaikaksi väitetystä talosta ei löytynyt verijälkiä tai muita todisteita. Hyvin monet epäilevät Sheeranin tunnustusta.

Verkkolehti Slate julkaisi elokuussa laajan artikkelin The Lies of the Irishman, jossa Sheeranin väitetään keksineen Hoffan murhan ja paljon muutakin omasta päästään. Samaan johtopäätökseen tultiin myös toisessa perinpohjaisessa jutussa, jonka julkaisi The New York Review of Books.

I Heard You Paint Houses -kirjan kustantaja puolestaan kirjoitti Slaten toimitukselle pitkän vastineen, jossa pyritään todistamaan Sheeranin tunnustus oikeaksi. Slate julkaisi vastineen sivuillaan, mutta keskustelu jatkuu edelleen. Hoffan kuolema jää ehkä sittenkin ikuisesti arvoitukseksi. The Irishmanissa kuvatut historialliset tapahtumat saattavat hyvinkin olla Hoffan kuoleman osalta mielikuvituksen tuotetta.

Mutta onko sillä väliä? Steven Zaillianin (Schindlerin lista) käsikirjoitus on kirjan pohjalta laadittua dramatisoitua tekstiä. The Irishman ei ole dokumenttielokuva.

Sheerania esittävä De Niro on myös yksi elokuvan tuottajista, ja hän alun perin ehdottikin kirjasta elokuvaa Scorseselle.

De Niro on sanonut Indiewiren haastattelussa, että he eivät Scorsesen kanssa ole väittäneetkään kuvanneensa tositapahtumia vaan kertoneet oman tarinansa.

Vanha sanonta kuuluu, että hyvää tarinaa ei kannata pilata tosiasioilla. Sheeran ehkä sepitti koko jutun syystä tai toisesta, mutta siitä huolimatta elokuva kertoo mielenkiintoisen tarinan.

The Irishman on kiehtova näkemys lähihistorian tapahtumista ja kertoo Sheeranin elämänvaiheiden ohella yhden version siitä, miten Jimmy Hoffa katosi. Ennen kaikkea se on yksi vuoden parhaista elokuvista, ja se on pääasia.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Netflixillä ei ole aikaa chillata – On käynnissä suoratoistotosota