Tästä syystä DiCaprio ei voita Oscaria: ”Seksiä, huumeita ja osakkeita”

Leonardo DiCaprio on yksi aikamme tunnetuimmista näyttelijöistä – tuottoisa ja arvostettu, mutta silti ilman Oscar-palkintoa. Tänä vuonna hän on jälleen ehdolla, mutta tilanne tuskin muuttuu. Miksi?

Merkkejä DiCaprion taidoista nähtiin jo varhain: vuonna 1993 hänen roolinsa Johnny Deppin esittämän nimihenkilön kehitysvammaisena veljenä Arniena elokuvassa Gilbert Grape toi hänelle parhaan miessivuosan Oscar-ehdokkuuden – ensimmäisen viidestä, joista neljä on tullut näyttelemisestä.

Seuraavaa ehdokkuutta saatiin odottaa pitkään, mutta apuja on tullut pitkäkestoisesta yhteistyöstä Martin Scorsesen kanssa. Yhteistyö on poikinut tähän päivään mennessä viisi elokuvaa, joista DiCaprio on saanut kaksi neljästä Oscar-ehdokkuudestaan. Voittoa ei ole tullut mutta profiili on jatkanut nousemistaan.

DiCaprio on jälleen Oscar-ehdokkaana parivaljakon uusimmasta yhteistyöelokuvasta Wolf of Wall Streetista. Peräti kahdessa kategoriassa – hän toimii elokuvan tuottajana, ja pääsee noutamaan Parhaan elokuvan palkintoa, mikäli sellainen Wolfille myönnettäisiin.

Rooli on DiCaprion tähänastisen uransa rohkein ja paras. Hän laittaa kaiken peliin ja esittelee katsojille puolia, jollaisia emme ole hänen aiemmissa rooleissaan nähneet. Tätä taustaa vasten esitys kuulostaa vähintäänkin Oscarin arvoiselta. Yllättävää kyllä, näin ei todennäköisesti käy.

Ensiksikin Wolf of Wall Street ei ole sellainen elokuva joille yleensä annetaan Oscareita. Episodin arviossa Jussi Huhtala luonnehti sitä seuraavasti: ”hillitön annos seksiä, huumeita ja osakkeita”.

Siinä ovat karkeasti tiivistettynä elokuvan ongelmat Oscarien kannalta:  Wolf of Wall Street on häpeilemätön elokuva moraalittomista ihmisistä, jollaiselle Akatemian äänestäjien on vaikea kuvitella lämpenevän. (Viimeksi kun tarkistin, äänestäjien keski-ikä oli 62.)

Kilpailu palkinnosta on kovaa. DiCaprion lisäksi ehdolla ovat tänä vuonna Matthew McConaughey, Chiwetel EjioforBruce Dern ja Christian Bale. Mikäli jompikumpi kahdesta ensinmainitusta voittaa, sitä ei pidettäisi minään yllätyksenä. Dern on kilpailun musta hevonen: hänen voittonsa olisi pieni yllätys, mutta loppujen lopuksi Akatemialta melko ymmärrettävä kunnianosoitus pitkälle uralle. Balen voitonmahdollisuudet ovat jopa DiCapriota huonommat, käytännössä olemattomat.

Kategorian kiistaton ennakkosuosikki on Matthew McConaughey, joka on parin vuoden aikana ponnistanut kepeistä elokuvista takaisin vakavampiin rooleihin. Akatemia rakastaa tällaisia tarinoita elokuvien takaa ja on todennäköisesti valmiimpi antamaan palkinnon pitkään Hollywoodissa pyörineelle McConaugheylle kuin menestyksestä toiseen pomppineelle DiCapriolle, jonka ura on edennyt poikkeuksellisen tasaisesti. (”Hänen aikansa tulee vielä”, joku voisi perustella.)

Toinen asia, joka erottaa DiCaprion ja McConaugheyn toisistaan, on DiCaprion poikamaisuus. Leonardo on aina näyttänyt ikäistään nuoremmalta – hän on tällä hetkellä 39-vuotias – eikä miespääosan Oscar-palkintoa ole koskaan myönnetty erityisen nuorille miehille. Adrien Brody sai palkintonsa ollessaan 29-vuotias ja on nuorin voittaja kategorian historiassa. Voittajien keski-ikä on 44. Tämäkin asia voi kääntää äänestäjät häntä vastaan. (Jälleen joku sanoo: ”Hänen aikansa tulee vielä”.)

Poikamaisuuden leima on seurannut DiCapriota siitä lähtien kun Titanic vuonna 1997 sinetöi hänen asemansa yhtenä Hollywoodin kuumimmista nuorista tähdistä. Kaupallisen menestyksen lisäksi elokuva pokkasi peräti yksitoista Oscaria, mutta niistä yksikään ei mennyt näyttelijöille – Leo ei saanut edes ehdokkuutta. Leonardosta tuli kuitenkin teinityttöjen suosikki, poikamainen söpöliini, eikä leima ole vielä tänä päivänäkään täysin haihtunut.

Tästä huolimatta Leonardo on toivesuosikkini tulevassa gaalassa. Rooli on upea ja Oscareita on voitettu selvästi heikommillakin. Kaikki on vielä mahdollista. En löisi hänen puolestaan vetoa, mutta toivoa sopii aina.

Joonas Alanne

Kirjoittaja on Episodin vakituinen avustaja. Seuraa Twitterissä: @JoonasAlanne