Miksi Selänne-dokumentin nimi on Sel8nne, ja kuka ohjaisi elokuvan Ju7ila?

Perjantaina teattereihin tuleva Teemu Selänteestä kertova dokumentti on yksinkertaisesti nimeltään Selänne, mutta markkinoinnissa on käytetty nokkelasti nimeä Sel8nne, jossa ä-kirjaimen korvaa kuuluisan jääkiekkoilijan pelinumero.

Ideahan ei ole uusi. Hollywoodissa on tehty useita elokuvia, joiden markkinointinimissä numerot korvaavat kirjaimet. Ehkä tunnetuin esimerkki on David Fincherin Se7en, jossa tutkitaan seitsemään kuolemaansyntiin perustuvia murhatapauksia.

Muitakin vastaavanlaisia markkinointinimiä on vaikka kuinka. Kolmestatoista aaveesta kertova Thirteen Ghosts sai julisteessa nimen Thir13en Ghosts. Interstella 5555 -animaatioseikkailu sai alaotsikokseen nimen The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem. Final Destination -kauhuelokuvarjan viides osa tunnetaan myös nimellä 5nal Destination.

Parhaat numeroja ja kirjaimia sekoittavat esimerkit kertovat myös jotain olennaista itse elokuvasta. Ehkä tyylikkäin esimerkki on S1m0ne. Siinä ykkönen ja nolla viittaavat bitteihin, joista nimihenkilö, virtuaalisesti luotu naisnäyttelijä, on rakennettu. 2 Fast 2 Furious on elokuvasarjan toinen osa, mutta ääneen luettuna kuulostaa siltä, että elokuvan nimi on itse asiassa Too Fast Too Furious.

Jos Sel8nne-elokuvasta tulee hitti, niin sillehän varmasti sekä leffafanit että lätkäkansa toivovat jatkoa. Kuka olisi seuraava jääkiekkosuuruus, josta tehdään elokuva. Jari Kurri? Jere Karalahti? Timo Jutila?

Hetkinen. Timo Jutilan pelinumerohan oli seitsemän. Voisiko David Fincher tehdä Jutilasta dokumentin nimeltä Ju7ila.

Sehän voisi keskittyä paitsi menestyksekkääseen peliuraan myös seitsemään kuolemansyntiin, joihin kuuluvat muun muassa laiskuus ja ylensyönti.

Jussi Huhtala

Kirjoittaja on Episodin toimituspäällikkö. Seuraa Twitterissä: @JussiHuhta1a