Aikaansa edellä olevasta kuvataiteilijasta tuli feministinen ikoni – Uutuuselokuva vain Elisa Viihde Viaplayssa

Elisa Viihde Viaplayn alkuperäiselokuva kertoo Hilma af Klintin uskomattoman elämäntarinan.

18.11.2022
Mainos

Hilma af Klint oli aikaansa edellä oleva ruotsalainen kuvataiteilija, joka synnytti abstraktia taidetta ennen kuin koko suuntaus oli varsinaisesti edes syntynyt. Siitä huolimatta – tai ehkä juuri sen takia – af Klint alkoi saada tunnustusta vasta kuolemansa jälkeen. Nykyään af Klint kuuluu kaikkien aikojen arvostetuimpiin abstraktin kuvataiteen edustajiin, ja lisäksi hänestä on tullut feministinen ikoni. 

Elisa Viihde Viaplayn alkuperäiselokuva Hilma kertoo Hilma af Klintin (1862–1944) uskomattoman elämäntarinan. Elokuvan on ohjannut Lasse Hallström, joka on Ruotsin maineikkaimpia elokuvaohjaajia. Hilma on eräänlainen perheprojekti, sillä nimiroolissa nähdään Hallströmin näyttelijävaimo Lena Olin (Olemisen sietämätön keveys, Lukija), ja nuorempaa Hilma af Klintiä esittää heidän tyttärensä Tora Hallström.

Hilma on nyt katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa! Tutustu tästä!

Nykyään Hilma af Klintin taidetta on esillä modernin taiteen maineikkaimmissa museoissa, kuten Lontoon Tate Modernissa ja New Yorkin Guggenheimissa. Mutta kun nuori Hilma aloitti opinnot Tukholman taideakatemiassa ja ryhtyi tekemään taidetta, hänen oli vaikea löytää ymmärtäjiä. Hilma tutustuu muihin samalla tavalla ajatteleviin nuoriin naisiin, ja heidän kanssaan muodostuu kiinteä ryhmä. Maailma ei kuitenkaan ole vielä valmis ottamaan vastaan uudenlaista naisen tekemää kuvataidetta.

Pikkusisaren kuolema oli traaginen tapahtuma Hilman elämässä. Sen myötä Hilma kiinnostui hengellisyydestä ja spiritualismista ja ammensi uusista kokemuksistaan vaikutteita myös taiteeseensa. Taide oli hänelle ikään kuin lahja tuonpuoleisesta.

Lena Olin tekee vaikuttavan roolin iäkkäänä Hilmana. Vielä enemmän tilaa saa nuoren lupauksen, Tora Hallströmin intensiivisesti esittämä nuorempi Hilma.

Vuoden 1985 ruotsalaiselokuva Elämäni koirana oli Lasse Hallströmin kansainvälinen läpimurto, ja sen jälkeen hän on ohjannut Hollywoodissa lukuisia rakastettuja menestyselokuvia, kuten Gilbert Grape (1993), Pieni suklaapuoti (2000) ja Hachiko – Tarina uskollisuudesta (2009). 

”Olen tutkinut Hilman elämää ja työstänyt tätä käsikirjoitusta kolmen vuoden ajan, enkä ole koskaan kyllästynyt etsimään palapelin uusia palasia Hilma af Klintin mysteeristä”, Hallström sanoo uudesta elokuvastaan. 

Hallströmin tavoitteena on ollut se, että katsojat kokisivat taiteilijan moninaiset kamppailut kaikilla aisteillaan, ja siinä ohjaaja on onnistunutkin erinomaisesti. Hilma on kiehtova elämäkertaelokuva, jonka kruunaavat upea visuaalinen ilme ja taitavasti rakennettu ajankuva.

Hilma on nyt katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa! Tutustu tästä!