12 Rounds

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Poliisin ja tyttöystävänsä kuolemaa kostavan terroristin välinen peli sisältää vauhdikkaita tilanteita, mutta Renny Harlinille kyseessä on löysästi toteutettu tilaustyö eikä vapaapainija John Cenalla ole elokuvan kannattelemiseen tarvittavaa karismaa.

12 Rounds on Renny Harlinin ohjaama elokuva, jonka tapahtumapaikka on hämyinen New Orleans. FBI takaa-ajaa tunnettua terroristia, Miles Jacksonia (Aidan Gillen), kun paikallinen poliisi Danny Fisher (John Cena) osuu sattumalta paikalle ja onnistuu nappaamaan Jacksonin. Kiinniotossa Jacksonin tyttöystävä Erica (Taylor Cole) saa surmansa, ja kylmäverinen Jackson uhkaa kostavansa tapahtuneen Fisherille.

Kuluu vuosi, ja Danny saa pian huomata, että Jacksonin uhkaus pitää paikkansa. Jackson on paennut vankilasta, kidnapannut Dannyn tyttöystävän Mollyn (Ashley Scott) ja haluaa pelata Fisherin kustannuksella 12 Rounds -peliä, jossa tämän on suoriuduttava kahdestatoista haastavasta “kierroksesta” saadakseen Mollyn elävänä takaisin. Näin alkaa tiivis kissa ja hiiri -leikki, jossa Fisher ja Jackson ottavat mittaa toisistaan.

12 Roundsissa olisi voinut olla kaikki tarvittavat ainekset kutkuttavaan ja viime metreille jännityksessä pitävään action-leffanautintoon. Mutta jo elokuvan alkupuolella on selvää, että juoni on siihen liian hatara ja ennakoitavissa, eivätkä näyttelijävalinnat ole osuneet kohdilleen.

Kun vertaa elokuvan pääosassa olevan John Cenan roolisuoritusta vaikkapa Bruce Willisin upeaan tulkintaan Harlinin Die Hard II:ssa, ollaan sen totuuden edessä, ettei 12 Roundissa ylletä lähellekään sellaisia näyttelijäsuorituksia. Jos elokuvan tarkoituksena on edesauttaa Cenan näyttelijänuraa, jää tavoite saavuttamatta. Hänen suorituksessaan on amatöörimäistä kömpelyyttä, eikä häneltä löydy riittävästi osaan vaadittavaa karismaa. Terroristi Miles Jacksonia näytelleen Aidan Gillenin roolisuoritus on sitävastoin selvästi vahvempi ja vivahteikkaampi.

1990-luvun vahvojen toimintaelokuvien ohjaajana myös Harlinilta olisi voinut odottaa huomattavasti mukaansatempaavampaa ja räiskyvämpää otetta. Vauhdikkaita tilanteita on toki tarjolla runsaasti, mutta silti elokuvasta jäi puuttumaan se jokin.


Aiheeseen liittyvät elokuvat