2 Fast 2 Furious

GENRE ENSI-ILTA 22.06.2003 TÄHDET

Nyt on taas se aika vuodesta. Amerikassa on kesä, ja teinit tykkäävät käydä elokuvissa. Elokuvan pitää olla sillai niinku cool, siinä pitää olla hyvännäköisii tyyppei, kova meno ja kunnon soundtrakki jonka voi sit ostaa erikseen ceedeenä.

Kesällä 2001 tätä tarkoitusta palveli varsin ansiokkaasti Rob Cohenin ohjaama Hurjapäät (The Fast and the Furious), jonka pääosassa yrmyili Vin Diesel. Se kertoi tyhjäpäisistä vauhtihulluista ilman mainittavampaa juonta, jota tärkeämpiä olivat runsas poseeraaminen, kova uho, iskevä soundtrack, paljon autohurjastelua ja mahdollisimman auktoriteettikielteinen asenne. Elokuvasta tuli nuorten keskuudessa jättihitti etenkin Amerikassa, ja kohtalaisen tunnettu muuallakin.

Joskus ammoin vakavassakin mielessä elokuvantekijäksi luokiteltu John Singleton on nyt ohjannut tälle teokselle kakkososan 2 Fast 2 Furious. Poissa ovat ykkösosan ohjannut Cohen ja jopa sen vetonaula Diesel, jonka palkkapyyntö osoittautui tuotantoportaalle liian suolaiseksi. Edeltäjänsä tavoin uutuus ei ole oikeastaan enää elokuva sanan perinteisessä merkityksessä, vaan kokoelma noita edellä lueteltuja elementtejä.

Ykkösosasta tuttu Brian O'Conner (Paul Walker) on nyt elokuvan keskushenkilö. Alun pitkän autohurjastelukohtauksen päätteeksi poliisi nappaa hänet ja uhkaa häntä vankilatuomiolla lähinnä ykkösosassa tehtyjen tekojen perusteella – ellei hän sitten suostu auttamaan virkavaltaa soluttautumalla rämäpäiseksi autokuskiksi ilkeän huumekeisari Carter Veronen (Cole Hauser) palvelukseen, ja auttamalla poliisia nappaamaan tämän.

Luonnollisesti Brian suostuu, koska sehän tietää lisää kromin kiiltoa ja kahta sataa kaahaamista. Poliisin hänelle tarjoama pari ei kuitenkaan kelpaa, vaan sellainen pitää hakea vanhasta kaverista Roman Pearcesta (Tyrese), jonka vähän joka suuntaan kohdistuvaan uhmakkuuteen nuoren katsomon on helppo samastua. Sankarimme soluttautuvat roiston palvelukseen kuljettaakseen tämän huumerahoja, samalla kun poliisi valmistautuu pidättämään tämän heti kun tämä ottaa likaiset rahat vastaan.

Naiskauneutta, joskaan ei romantiikkaa, elokuvaan tuo Veronen joukkoon jo aiemmin soluttautunut undercover-poliisi Monica Fuentes (Eva Mendes). Yksinkertainen juoni on rakennettu kannattelemaan varsinaiseksi pääasiaksi muotoutuvaa sarjaa hurjastelukohtauksia, joita pysähdytään katselemaan säännöllisin väliajoin. Kumi palaa; pellit ja tyhjät päät kolisevat.

2 Fast 2 Furious on dollarinkuvat silmissä tehtyä täydellisen turhaa ajanhaaskausta. Elokuvana sitä on vaikea arvioida koska se on perimmäiseltä luonteeltaan vain amerikkalaisteinejä varten mittatilaustyönä tehty yhdistelmä kauniita ihmisiä, kiiltävää pintaa, hurjaa vauhtia ja pop-musiikkia. Minkäänlaista varsinaista arvoa sillä ei ole. Parissa kohtauksessa Brianin ja Romanin sanailu on puolittain mielenkiintoista, mutta todellisesta nokkeluudesta ei silti voi puhua ja säännöllisin väliajoin käynnistyvä pöhkö action-kohtaus tappaa vähäisenkin ohimenevän mielenkiinnon nopeasti.

Jonkinlainen mittausvirhe tuottajille on tapahtunut yllättävän sadistisessa kohtauksessa, jossa roistot kiduttavat floridalaista poliisia. Sen luulisi vievän rennot fiilikset jopa elokuvaa muuten diggaavilta varhaisnuoriltakin.


Aiheeseen liittyvät elokuvat