Takaisin valoon

Tositarina on karua kerrottavaa, vaikka ihmiskauppaa käsittelevän dokumentin dramatisointi ei täysin uskottavaa olekaan.

19.10.2018 10:11
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 19.10.2018

Marissa Jaakolan tarinaan perustuva dramatisoitu dokumenttielokuva on hirvittävän karu tarinaltaan. Ikävä kyllä ohjaaja Arto Halosen dramaturgia ei ole aivan terävimmillään, eikä Halonen onnistu luomaan täysin uskottavaa maailmaa ympärilleen.

Tarina on kuitenkin tosi. Vastavalmistunut Marissa löytää TE-toimiston sivuilta kiinnostavan työpaikkailmoituksen, jossa etsitään työntekijää kansainväliseen lakiasioita hoitavaan konsulttifirmaan. Arabitaustainen ja suomea hyvin puhuva mies palkkaa Marissan töihin. Myös jonkinlainen romanssi leimahtaa.

Pian mies lähettää Marissan Saksaan ostamaan autoja. Saksasta nuori nainen ajaa Italiaan. Jokin on kuitenkin vialla. Ennen niin hurmaava ja huomaavainen mies on muuttunut aggressiiviseksi ja uhkaavaksi. Hän saa kuitenkin Marissan houkuteltua ajamaan auton Tunisiaan. Maahan päästyään Marissa huumataan ja kaapataan. Alkaa maanpäällinen helvetti, jota kestää useamman kuukauden.

Marissan tarina on hirvittävä, eikä ikävä kyllä myöskään ainutlaatuinen, sillä muun muassa Aasiasta ja Itä-Euroopasta houkutellaan nuoria naisia, jopa teinejä, töiden perässä esimerkiksi Afrikkaan ja Lähi-Itään. Hyvin palkatuista töistä unelmoivat naiset joutuvat kuitenkin ihmiskaupan uhreiksi (useimmiten prostituoiduiksi), eikä heistä yleensä kuulla enää mitään.

Marissalla kävi todella hyvä tuuri hänen selvitessään näin kammottavasta tilanteesta elossa. Takaisin valoon perustuu samannimiseen ja samanaikaisesti julkaistavaan Marissan ja Ari Väntäsen kirjoittamaan kirjaan. Dokumentissa haastatellaan niin Marissaa kuin muitakin tapahtumiin liittyviä tahoja. Käynnissä on myös keräys, jonka avulla on tarkoitus auttaa pahasti traumatisoitunutta ja velkaantunutta Marissaa, jotta hän voisi jatkaa elämäänsä rauhassa.

 

Takaisin valoon -elokuvan traileri

Lisää luettavaa