9. komppania

/ / GENRE ENSI-ILTA 03.03.2006 TÄHDET

Vakuuttava isolla mittakaavalla tehty venäläinen sotaelokuva.

Afganistanin sotaan sijoittuva 9. komppania on venäläisten Platoon – nuoret sotilaat. Muutenkin sillä on enemmän yhtymäkohtia amerikkalaiseen Vietnam-elokuvatraditioon kuin venäläisiin sotaelokuviin. Afganistanin sota merkitseekin venäläisille samantyyppisiä traumoja kuin Vietnamin sota amerikkalaisille.

Venäjällä ei Afganistanin sotaa kuitenkaan ennen 9. komppaniaa ole juuri elokuvissa käsitelty. Ohjaaja  elokuvahanke herätti jo tekovaiheessa runsaasti ennakkokohua, ja ilmestyessään siitä tuli suurmenestys. Se rikkoi kassaennätyksiä ja teki elokuvan nuorista näyttelijöistä tähtiä. Venäjän elokuvateollisuus on saanut 9. komppaniasta uuden piristysruiskeen toisen suurmenestyksen Night Watchin ohella.

Elokuvan tuotannossa oli mukana myös suomalainen tuotantoyhtiö MRP Matila Röhr Productions sekä Yle ja Suomen elokuvasäätiö. Suomalaisten vastuulla elokuvassa oli digitaalinen kuvankäsittely, stunt-koordinaatio ja blue screen -ohjaus.

9. komppania perustuu tositapahtumiin. Samanniminen desanttikomppania on oikeasti ollut olemassa ja sillä on neuvostoarmeijassa legendaarinen maine. Yksikkö koostui pääasiassa neuvostohuligaaneista ja ongelmanuorista. Sekalaiseen porukkaan mahtuu pikkurikollinen Ljutyi (Artur Smoljaninov), tyttöystäväänsä kaipaava Vorobei (Aleksei Tšadov) ja herkkä taiteilija Gioconda (Konstantin Krjukov).

Platoonin lisäksi 9. komppania tuo mieleen Stanley Kubrickin Full Metal Jacketin. Molemmissa elokuvissa ison osan alkupuolesta vie sotilaiden nöyryyttävä ja brutaali kouluttaminen. Arpinaamaisen vänrikki Dygalon (Mihail Poretšnikov) fyysinen ja henkinen väkivalta vetää vertoja Full Metal Jacketin kersantti Hartmanille.

Elokuvan huipennus, kukkulan 3234 valtaaminen muuttuu veriseksi kamppailuksi joukoltaan ylivoimaista vihollista vastaan. Sodan järjettömyys ja turhuus näytetään katsojalle voimakkaalla ja konkreettisella tavalla.

9. komppania on komeasti kuvattu ja uskottava kuvaus Afganistanin sodasta. Se on elokuvassa ukrainalaisupseeria esittävän Fjodor Bondartšukin esikoisohjaus. Bondartšuk on elokuvan nuorten sotilaiden kanssa samaa ikäluokkaa, ja hän onkin sanonut että 9. komppania on ”hymni omalle sukupolvelleni”.

Bondartšuk on Venäjällä tunnettu televisiokasvo. Ennen esikoispitkäänsä hän on ohjannut useita palkittuja musiikkivideoita sekä mainoksia. Hänen isänsä oli maineikas neuvosto-ohjaaja Sergei Bondartšuk (Sota ja rauha). Fjodor Bondartšuk on omistanut elokuvan vuonna 1994 kuolleelle isälleen.

Jussi Huhtala