Apollo 11

GENRE ENSI-ILTA 15.08.2019 TÄHDET

Dokumentti ensimmäisestä kuulennosta on vangitsevan kiehtova kuvaus 50 vuoden takaisesta seikkailusta, jota seuraa herkeämättä. Vaikka lopputulos on kaikkien tiedossa, sisältää se paljon tietoa yksityiskohdista, joihin yleensä ei niin paneuduta.

Kun kuumoduuli Eagle laskeutui kuun kamaralle 16.7.1969 aamuyöllä Suomen aikaa, lausui astronautti Neil Armstrong kuuluisat sanansa ”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle”. Tuota hetkeä varten oli vuodatettu paljon hikeä, kulutettu valtavia summia rahaa sekä myös menetetty ihmishenkiä.

Presidentti John F. Kennedy oli luvannut 1960-luvun alussa, että vielä saman vuosikymmenen aikana Yhdysvallat voittaisivat Neuvostoliittoa vastaan käydyn kilvan avaruuden valloituksesta ja amerikkalainen olisi se, joka kuuhun ensimmäisenä menisi. Sitä ennen Neuvostoliitto oli ollut niskan päällä Sputnik-luotaimellaan, Gagarinin avaruuslennolla ja Leonovin ensimmäisellä avaruuskävelyllä.

Tuon kuulennon 50-vuotisjuhlaa varten tehty dokumentti Apollo 11 kertoo seikkaperäisesti tämän seikkailun kaikki vaiheet aina laukaisusta astronauttikolmikon palaamiseen saakka. Toki helposti aihetta olisi voinut laventaa taustoittamalla koko Apollo-ohjelman, avaruuskilvan, V2-ohjuksen pääsuunnittelijan, saksalaisen Wernher von Braunin tuomiseen sodan jälkeen Yhdysvaltoihin ja niin edelleen.

Sen sijaan elokuva pysyttelee vain ja ainoastaan tässä kuulennossa. Kaikki materiaali on kuvattu ja äänitetty tuon kahdeksan päivän aikana, jonka kuulento kesti. Materiaalia on ollut valtavasti, mutta dokumentaristi Todd Douglas Miller on koostanut siitä napakan puolitoistatuntisen elokuvan.

 


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat