Argylle

Komediaa ja toimintaa yhdistelevä agenttiseikkailu on teoriassa hyvä elokuva. Käytännössä ei.

31.1.2024 19:00
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 02.02.2024

Kick-Assista ja Kingsman-elokuvista tuttu brittiohjaaja Matthew Vaughn jatkaa komedian ja toiminnan parissa uudella elokuvalla Argylle.

Agenttiseikkailusta tulee mieleen paitsi Kingsman myös Austin Powers -komediat sekä kasariseikkailu Vihreän timantin metsästys, joka onkin ohjaajan mukaan toiminut innoituksena. Laaja näyttelijäkaarti on vakuuttava ja tuotantoarvot kohdallaan, mutta lopputulos on mahaplätsi.

Alkuasetelma on tosin kekseliäs. Nimihenkilö on Henry Cavillin esittämä tyylikkäästi pukeutuva ja pöljällä pystykampauksella varustettu salainen agentti, joka heti elokuvan alussa nähdään näyttävässä takaa-ajokohtauksessa.

Pian katsojalle kuitenkin selviää, että Argylle onkin pelkkä jännityskirjailija Elly Conwayn (Bryce Dallas Howard) luoma hahmo. Todellisuus ja kuvitelmat sekoittuvat, kun uutta romaaniaan viimeistelevä Elly tempautuu mukaan agenttiseikkailuun. Kuvaan astuu mukaan Sam Rockwellin esittämä peitetehtävissä oleva agentti nimeltä Aidan, jolta Elly kuulee olevansa hengenvaarassa. Kaikki on tietenkin vain Ellyn mielikuvituksen tuotetta. Vai onko sittenkään?

Argylle on jatkuvassa liikkeessä oleva toimintaseikkailu, joka hyödyntää lajityypin kliseitä ja vetää ne täysin överiksi. Elokuvassa on valtavasti hyviä aihioita, jotka kuitenkin kerta toisensa perään hassataan.

Diskomusiikilla säestettyjen toimintakohtausten koreografia on tehty taitavasti, ja Vaughn osaa luoda visuaalisesti vaikuttavaa kuvastoa. Aineksista pitäisi syntyä hauska ja viihdyttävä elokuva, mutta kokonaisuus ei toimi. Mikään ei oikein naurata, eivätkä vauhdikkaat jaksot säväytä. Kaikki digitaaliset efektitkään eivät ole uskottavia. Reilusti yli kaksi tuntia kestävä elokuva on lisäksi ylipitkä.

Yksi rahoittajista on Apple, ja elokuva tulee myöhemmin suoratoistoon, mikä saattaa olla syynä sille, että elokuvaa ei ole trimmattu alle kaksituntiseksi teattereita varten. Argylle ei kuitenkaan ole mikään Killers of the Flower Moon. Komedia toimisi paremmin napakan mittaisena.

Näyttelijäkaartissa ei ole mitään vikaa. Bryce Dallas Howard on luonteva jännityskirjailijan roolissa. Aikoinaan James Bondin rooliinkin ehdolla ollut Henry Cavill on loistava valinta agentiksi, ja hänellä on sopivaa pilkettä silmäkulmassa. Sam Rockwellin räiskyvä olemus piristää huonoakin elokuvaa.

Entistä tiedustelupomoa esittävä Samuel L. Jackson on aina yhtä karismaattinen, mutta nyt hän tuntuu olevan väärässä roolissa. Näyttelijäkaartiin kuuluvat myös ex-showpainija John Cena, tähtiartisti Dua Lipa, Breaking Bad -sarjasta tuttu Bryan Cranston ja veteraanikomedienne Catherine O’Hara, jotka kaikki ovat osuvia valintoja. Näyttelijöille ei vain ole kirjoitettu riittävän hyviä rooleja.

Elokuvan epäonnistumisesta ei siis pidä syyttää näyttelijöitä vaan lähinnä käsikirjoittaja Jason Fuchsia ja ohjaaja Vaughnia.

Argylle on valitettava pettymys, sillä kaikki vaikutti etukäteen niin mainiolta. Lopussa annetaan katsojalle väläys mahdollisesta jatko-osasta, mutta katsotaan nyt ensin, kuinka yleisö ottaa tämän elokuvan vastaan. Jatkoa ei nimittäin jää kaipaamaan.

Jussi Huhtala

Argylle -elokuvan traileri

Lisää luettavaa