Asterix olympialaisissa

8.2.2008 00:00
    MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

    Asterixin ja Obelixin seikkailut jatkuvat tällä kertaa olympialaisissa. Mukavaa perusviihdettä on tarjolla, vaikka huumori ei ylläkkään aiempien Asterix-elokuvien tasolle.

    Vaikka siihen upottaisi kuinka paljon rahaa tahansa, sarjakuva ei elä samanlaista elämää valkokankaalla kuin paperilla. Piirrettynä se vielä onnistuu, koska piirretyillä hahmoilla on joitakin etuoikeuksia oikeisiin näyttelijöihin verrattuna. Kun näyttelijät astuvat sarjakuvasankarin meneviin saappaisiin, tulee usein pahaa jälkeä. Parhaimmillaan Asterix olympialaisissa on kuitenkin sen verran hupaisaa katseltavaa, että kyllä sen parissa muutaman tunnin itseään viihdyttää. Lapsiyleisön odotukset elokuva varmasti lunastaa paremmin, sillä heillä on kyky antaa anteeksi tiettyjä asioita valkokankaalla.

    Jatkoa kahdelle aiemmalle Asterix-seikkailulle

    Nyt ensi-iltaan saapuva ranskalaistuotanto on jatkoa aiemmille miljoonatuotannoille Astérix & Obélix: Tehtävä Kleopatra (2002) ja Asterix ja Obelix vastaan Caesar (1999). Molemmat olivat julkaisuvuosinaan Ranskan kalleimpia tuotantoja. Asterix olympialaisissa laittaa paremmaksi ollessaan ei vain Ranskan, vaan myös koko Euroopan mittavimpia elokuvatuotantoja 78 miljoonan euron tuotantobudjetillaan. Aiemmissa kahdessa nähtiin Asterixina Christian Clavier. Obelixia näytteli ensi-iltaelokuvan tapaan Ranskan Martti Suosalo Gérard Depardieu.

    Pitkitettyä huumoria

    Asterix olympialaisissa ei yllä suuren budjettinsa kanssa aivan samaan kuin kaksi edellistä, hyvää viihdettä olleet Asterix-filmatisoinnit. Huumori on paikoin väkisin väännettyä ja mukana on pitkitettyjä kohtauksia, joilla ei juonen kaaren kannalta ole mitään tarkoitusta. Tällainen on esimerkiksi lähinnä historian kannalta tärkeä kohtaus, jossa keksitään uutta lajia, kinttupalloa olympialaisiin. Huumoria löytyy ajanhenkeen kuuluvasta queer-hengestä ja suomalaisittain myös kipeästä aiheesta, olympiahenkeä varjostavasta dopingin käytöstä. EPO ei kuitenkaan ole ratkaisu menestykseen, vaan lopulta puhdas sydän on tie suurimpaan voittoon.

    Mukaan vauhdikkaaseen loppukilpailuun on saatu myös F1-legenda Michael Schumacher, asterixittain Schumix germaanien joukkueeseen. Jakso on niin huvittavaa seurattavaa, ettei siitä onnistu edes lopulta olemaan pahoillaan.

    Lisää luettavaa