Bad Boys for Life

/ GENRE , ENSI-ILTA 17.01.2020 TÄHDET

Pahat pojat ovat palanneet pitkän tauon jälkeen. Toimintaa riittää, mutta mihin komedia on jäänyt?

”Tämähän on kuin huono telenovela”, Martin Lawrencen roolihahmo heittää, ja se onkin osuvasti sanottu.

Bad Boys for Life sisältää nimittäin niin hölmöjä juonenkäänteitä, että ne voisivat hyvinkin olla peräisin meksikolaisesta saippuaoopperasta.

Elokuvasarjan kolmas osa oli tekeillä pitkään.

Vuonna 1995 ilmestynyt Bad Boys oli ohjaaja Michael Bayn läpimurto. Se teki myös Will Smithistä supertähden. Toista pääosaa esittävä Martin Lawrence oli siihen aikaan porukan isoin stara.

Sittemmin Will Smith ja Michael Bay ovat pysyneet Hollywoodissa isoina niminä ainakin rahassa mitattuna, vaikka Smithillä on ollut viime aikoina myös kaupallisia floppeja.

Martin Lawrence sen sijaan on kadonnut tähtikartalta lähes kokonaan.

Bay ohjasi toisenkin Bad Boys -elokuvan, joka ilmestyi vuonna 2003. Hän ei ole tässä elokuvassa enää ohjaajana mutta tekee pienen cameoroolin. Smith taas on ehkä kaivannut uralleen kaupallista nostetta eikä ole halunnut kieltäytyä tuttuihin hahmoihin perustuvan toimintakomedian jatko-osasta.

Tuottajana jatkaa Hollywoodin supermoguli Jerry Bruckheimer. Bayn tilalle on pestattu ohjaajakaksikko, joka alkuteksteissä käyttää nimeä Adil & Bilall.

Adil El Arbi ja Bilall Fallah ovat belgialaisia nuoria tekijöitä, jotka ovat kotimaassaan ohjanneet yhdessä pari rikoselokuvaa. Heillä on selvästi kykyä rakentaa komeannäköistä toimintaa. Lopputulos näyttääkin hyvin samanlaiselta kuin elokuvasarjan aiemmat osat.

Bad Boys for Life on siis visuaalisesti tyylikäs ja räjähtävää toimintaa riittää, mutta ongelma onkin aivan muualla.

Kun on kyse Bad Boys -leffasta, niin komedian pitäisi olla elokuvasta puolet. Nyt ei naurata kunnolla kertaakaan. Ainoa hymähdys tulee väärässä kohtaa, kun epäuskottava yllätyskäänne paljastuu.

Smithin roolihahmo Mike on pinnallinen ja tyylikkäästi pukeutuva kukkoilija. Lawrencen esittämä Marcus taas ei enää jaksa jahdata roistoja vaan haluaa omistautua perheelleen, mitä Mike ei ymmärrä. Eriparinen poliisikaksikko, kuten asiaan kuuluu, mutta ei mitään kovin kiinnostavaa.

Pahiksia edustaa meksikolainen rikollisjärjestö. Vaikka se tällä kertaa ei olekaan kaikkein kliseisin ryhmä, niin tuntuu että kaikki on jo nähty monta kertaa aiemmin ja paljon vetävämmin toteutettuna.

Perheen merkitystä jaksetaan nostaa esille kyllästymiseen asti, mikä tuntuu laskelmoidulta ja tuo mieleen Fast & Furious -elokuvat. Teennäiset viittaukset Bad Boys -biisiin eivät pelasta tilannetta. Olutmerkin ja autojen tuotesijoittelukin on harvinaisen tökeröä.

Tuottajanakin toimiva Will Smith on elokuvan tähti, ja hän tietää sen. Hänen kustannuksellaan saa pilailla vain hyväntahtoisesti vaikkapa irvailemalla harmaantuneen parran värjäämisestä. Pellen rooli on varattu Lawrencelle, joka ei kuitenkaan halua pelleillä vaan vetää roolinsa läpi mumisten laiskasti kuin unissakävelijä.

Jussi Huhtala


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat