Bamse ja noita-akan tytär

GENRE , ENSI-ILTA 14.04.2017 TÄHDET

Kun nykytrendinä tuntuvat olevan lapsille lässyttävät ja jopa paapovat elokuvat, yllättää Bamse ja noita-akan tytär rehellisellä meiningillään. Bamsessa ei hyysätä, vaan näytetään kuinka tutut eläinhahmot elävät kuten ihmiset. Meillä on omat puutteemme ja joudumme turvaamaan moraaliin kohdatessamme vaikeita asioita. Bamse ja noita-akan tytär kertookin siitä, kuinka ennakkoasenteet saattavat muuttua kohtalokkaiksi ja muuttavat myös kiusattujen asennetta elämää ja kiusaajiaan kohtaan.

Kroisos Myyrä tekee suuren kultalöydön majavien rakentamasta padosta. Pato pitää siis hoitaa pois pelistä. Mutta koska Kumpulan kylä on suoraan padon alajuoksulla, Kroisos huijaa noidan kiusatun ottotyttären Lotan taikomaan maailman vahvimman nallen tieltään. Kylän lapset yhdistävät voimansa, jotta ahne Kroisos ei onnistu tuhoamaan Kumpulaa. Vanhat riidat unohdetaan ja yhteistuumin rauha palautetaan metsään.

Bamsen piirrosjälki yllättää erityisen positiivisesti. Mukavalla tavalla hämmentävän vanhakantaisen näköistä elokuvaa voi hyvällä omallatunnolla kehua nostalgiseksi. Eikä se siis todellakaan ole huonosti animoitu. Päinvastoin. Elokuva on mukavan pehmeää katsottavaa kaikkien ääri-adhd-tietokoneanimaatioiden seassa. Vanhemmatkin voivat siis riemuita leffan tapahtumista pilttiensä kanssa. Mikä onkaan sen parempaa?

Bamse ja Noita-akan tytär on uuden leffasarjan toinen elokuva. Ensimmäinen osa, Bamse ja Rosvokaupunki, sai ensi-iltansa vuonna 2014, eikä elokuvien laatu ole siitä juurikaan notkahtanut. Toivottavasti näitä retrohenkisiä animaatiota nähdään myös jatkossa, sillä ne ovat pirteä poikkeus yleisessä tarjonnassa. Muutenkin retro on taas muodissa, joten tuottajat voisivat oikeastaan kaivaa muitakin lapsuuden muistoja naftaliinista. Miten olisi vaikkapa Tao Tao -leffa tai Fragglien uusi tuleminen? Ne muistaa ketkä muistaa.

Suomalaisina ääninä toimii ryhmä lahjakkaita näyttelijöitä. Menossa ovat mukana muun muassa Jussi Vatanen, Juha Muje, Markus Bäckman, Saana Norra, Petri Hanttu ja Antti Timonen. Bamsen dubbaukset ovat laadukasta jälkeä, joita kelpaa kuunnella. Edes ne muutamat laulukohtaukset eivät aiheuttaneet pahoja vibraatioita kuten yleensä. Kaiken kaikkiaan nappisuoritus koko porukalta.