Big Hero 6

GENRE ENSI-ILTA 23.01.2015 TÄHDET

Disneyn animaatiomaine rakentuu vanhojen kansantarujen kuvituksille jopa siinä määrin, että studion elokuvista on muodostunut uusi totuus niiden taustalla olevien satujen sisällöstä. Nyt, kun Disney on ostanut Marvel-kustantamon, on auennut aivan uusi lähde kiehtoville animaatioseikkailuille. Studion Big Hero 6 -uutuus nimittäin perustuu Marvelin vähemmän tunnettuun samannimiseen sarjakuvaan.

Kuten aikaisemminkin, Disneyn toteutus lähtee aivan omille teilleen alkuperäismateriaalin pohjalta. Big Hero 6:ssa potentiaalisesti riskaabeli uhkapeli palkitaan: Marvel-supersankaritarinoiden kaavamaisuudet ja angstisuus yhdistyy Disney-universumin lämpöön ja huumoriin kiehtovalla ja värikkäällä tavalla.

Elokuvan päähenkilö on teini-ikäinen Hiro, joka kiertää miniluomustensa kanssa laittomissa robottitappelu-uhkapeleissä. Isoveli Tadashi onnistuu suuntaamaan Hiron älykkyyden uudelle polulle tutustuttaessaan tämän yliopistonsa robotiikkalaboratorioon ja sitä kansoittaviin älykkäisiin mutta omaperäisiin ystäviinsä. Kaikki näyttääkin menevän hyvin, kun Hiro hyväksytään mukaan kouluun opinnäytteenään tekemän toisiinsa linkittyvien mikrorobottien ansiosta. Mutta sitten iskee katastrofi, joka luhistaa Hiron maailman.

Tadashin keksimä hellyttävän kömpelö ja suorasukaisessa välittämisessään aseistariisuva Baymax-hoitorobotti on oleellinen osa Hiron paranemisprosessia. Elokuva onnistuu mainiosti tasapainottamaan hahmojen välistä dynamiikkaa, ja kohtaukset helposti varastava Baymax pysyy tärkeänä sivuhenkilönä. Se on Hiron sisäisen kasvun ponnahduslauta, ei päähenkilöksi nouseva koominen kömpelys, vaikka mainosmateriaalista niin voisi päätellä.

Disneyn edellinen elokuva Frozen: huurteinen seikkailu oli kaikki odotukset ylittänyt hitti Japanissa, missä se pysyi katsotuimpana elokuvana peräti 16 viikonloppua. Olisi siis helppo uskoa, että Big Hero 6:n japanilaisvaikutteet olisi tietoisesti suunnattu kyseiselle markkinalle. Jo alkuperäinen sarjakuva sijoittui kuitenkin sekin Japaniin. Elokuvaa varten on luotu upea rinnakkaismaailma, hieno yhdistelmä Yhdysvaltojen länsirannikon maastomerkkejä ja japanilaista kulttuuria.

Big Hero 6:n tapahtumapaikka, San Fransokio on täynnä hienoja visioita, joissa niin Hollywoodin kuin Ghibli-studion tuotannoista tutut maisemat yhdistyvät yksityiskohtia kuhisevaksi silmäkarkiksi. Jokainen katunäkymä tuntuu miellyttävällä tavalla epämääräisesti tutulta omista suosikkielokuvista ja tv-sarjoista.

Tragedioista ja tuhoisasta toiminnasta huolimatta elokuva sisältää myös lämpöä ja huumoria, jota sarjakuvasta puuttui. Onpa mukana mukava kumarrus Marvelin suuntaan, joka täydentyy lopputekstien jälkeen. Uuden superryhmän synnyn ja kiirastulen käsiteltyään elokuva pohjustaa selkeää jatkoa joko uuden elokuvan tai etenkin tv-sarjan muodossa. Big Hero 6 -jengin seikkailuja odottaakin mielellään näkevänsä lisää.


Aiheeseen liittyvät elokuvat