Birdman

GENRE , ENSI-ILTA 16.01.2015 TÄHDET

Michael Keaton loistaa Alejandro González Iñárritun omaperäisessä elokuvassa.

Michael Keaton (s. 1951) tunnetaan kahden Tim Burtonin ohjaaman Batman-elokuvan pääroolista, mutta viime vuosina hänet on nähty lähinnä sivurooleissa, kuten esimerkiksi Robocop-uusintafilmatisoinnin yritysjohtajana viime vuonna.

Nyt Keaton on tehnyt todella hienon paluun pääosanäyttelijänä. Rooli on kiinnostava viittaus Keatonin Batman-menneisyyteen, sillä hän esittää Birdmanissa Hollywood-näyttelijää, joka nousi kuuluisuuteen supersankarin hahmossa.

Keatonin esittämä Riggan Thomson esitti parikymmentä vuotta sitten Birdman-supersankarielokuvien nimiroolia. Birdmanin hahmo kummittelee edelleen Rigganin mielessä. Riggan käy päässään keskustelua Birdmanin kanssa. Hahmo tuntuu antaneen hänelle telepaattisia kykyjä, joilla hän pystyy liikuttamaan esineitä ajatuksen voimilla – tai sitten Riggan vain kuvittelee kaiken.

Kuusikymppinen Riggan haluaa saada uransa uudelleen käyntiin ja tehdä jotain kunnianhimoista. Hän suunnittelee Broadwaylle näyttämösovitusta Raymond Carverin novellista Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta. Riggan näyttelee paitsi pääosan vastaa myös tekstistä ja ohjauksesta. Tuottajana toimii hyvä ystävä Jake (Zach Galifianakis) ja assistenttina huumeongelmasta toipuva oma tytär Sam (Emma Stone).

Rigganin ohella toista keskeistä miesroolia esittävä näyttelijä joudutaan vaihtamaan. Lahjakas Mike (Edward Norton) palkataan tilalle, mutta hän sotkee kaiken kääntämällä huomion itseensä ja käyttäytymällä arvaamattomasti kesken esityksen.

Hienoilla ohjaustöillään kuten 21 grammaa, Babel ja Biutiful maineensa luonut meksikolaisohjaaja Alejandro González Iñárritu on tehnyt jälleen omaperäisen elokuvan. Birdman kuvaa Rigganin näytelmäproduktion vaiheita harjoituksista ensi-iltaan. Elokuva näyttää kulkevan eteenpäin ikään kuin yhtenä pitkänä ottona. Kameran liikkeet ja leikkaukset on toteutettu hämmästyttävän taitavasti.

Riggan on ristiriitainen hahmo. Hän haluaa tehdä jotain merkittävää eikä pysty myöntämään, että menestyksen vuodet ovat takanapäin. Riggan tuntuu elävän menneisyydessä, mutta toisaalta nykyisyydessä on paljon asioita, joiden kanssa hän ei haluakaan elää.

Riggan haluaisi olla suuri taiteilija, mutta kunnianhimon ja ison egon takaa löytyy valtavasti epävarmuutta. Iñárritu kuvaa Rigganin sekopäistä elämää sekä surullisesti että hauskasti. Birdman onkin paitsi monitasoinen ja älykäs draama myös musta komedia.

Keaton tekee niin upean roolityön, että olisi valtava vääryys, jos hän ei saisi Oscar-ehdokkuutta. Edward Norton ja Emma Stone ovat myös osuvia valintoja. Hekin ovat entisiä supersankarielokuvan näyttelijöitä, Norton The Incredible Hulkista ja Stone viimeisimmistä Spider-Man-elokuvista, mikä ei varmasti ole sattumaa.

Jussi Huhtala


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat