BlackBerry

Matt Johnsonin BlackBerry on hauska ja traaginen kuvaus maailman ensimmäisestä älypuhelimesta. (Ikäraja K-12)

1.12.2023 11:23
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 01.12.2023

Vuoden 2023 suuri elokuvatrendi on ollut kertoa tarinoita tuttujen tuotteiden takana. Air, Tetris ja The Beanie Bubble ovat kaikki kuljettaneet meidät takaisin 80- ja 90-luvuille, ja elokuvien ohjaajat ovat näppärästi tarkastelleet historiaamme uudesta näkökulmasta.

Matt Johnsonin ohjaama BlackBerry on edellä mainittuja hauskempi, villimpi ja viihdyttävämpi tapaus. Johnsonin ja Matthew Millerin käsikirjoitus perustuu Jacquie McNishin ja Sean Silcoffin kirjaan Losing the Signal: The Untold Story Behind the Extraordinary Rise and Spectacular Fall of BlackBerry. Kirjan nimi kertookin jo kaiken tarpeellisen; BlackBerryn, maailman ensimmäisen älypuhelimen, nousu suosioon oli ilmiömäinen, mutta niin oli myös sen tuho.

Jay Baruchel esittää BlackBerryn keksijää Mike Lazaridisia. Mike on perustanut Research in Motion -firman (RIM) yhdessä Doug Freginin kanssa ja pieni tiimi tuunaa modeemeja ja hakulaitteita ja pitää leffailtoja toimistolla. Mike ja Doug yrittävät myydä ideansa ensimmäisestä puhelimesta, joka pystyy myös lähettämään ja vastaanottamaan sähköposteja. 90-luvulla ajatus tällaisesta vekottimesta oli vielä täysin uusi ja käytännössä mahdoton.

Jim Balsillie (Glenn Howerton) on kovan luokan myyntimies, joka lyö hynttyyt yhteen Miken ja Dougin kanssa. Jim hoitaa laitteen myynnin, kunhan Mike pystyy oikeasti rakentamaan toimivan laitteen. Dougilla on omat epäilyksensä Jimin suhteen. BlackBerrystä tulee kuitenkin huima menestys, mutta vuosia myöhemmin firma on pulassa, kun Steve Jobs ilmoittaa Applen tuovan oman puhelimensa markkinoille.

BlackBerry on huikean viihdyttävä katsaus lähihistoriaan. Johnsonin elokuva on hauska mutta myös yllättävän traaginen. Johnsonin ja Millerin käsikirjoitus ei juurikaan ammenna miesten kotielämästä; emme koskaan pääse kurkistamaan Jimin tai Miken kotielämää, vaikka molemmat miehet olivat naimisissa elokuvan tapahtumien aikaan ja Jimillä on myös kaksi lasta. Vaikka BlackBerry viisaasti keskittyy RIM:n sisäisiin konflikteihin, elokuvan hahmot tuntuvat ajoittain pinnallisilta karikatyyreiltä.

Baruchel on paremmin tunnettu komediarooleistaan, mutta näyttelijä tuo mielenkiintoista jännitettä Miken rooliin. Mike on selkeästi koko operaation sydän ja aivot, mutta Glenn Howerton on elokuvan kiistaton tähti. It’s Always Sunny in Philadelphia -sarjasta tuttu Howerton heittäytyy rooliinsa täysin ja Jim on elokuvan dynaamisin hahmo. Johnson itse esittää Dougia, mutta tämä on turhauttava hahmo, jolla ei tunnu olevan sisäistä elämää lainkaan.

BlackBerry on tarina elämän voitoista ja epäonnistumisista. Johnson sekoittaa elokuvassaan draamaa, komediaa ja jopa trilleriä, ja lopputulos on päätähuimaava mutta mielenkiintoinen kokonaisuus, joka ei saa katsojaa huokailemaan BlackBerryn perään vaan ihmettelemään kuinka joukko näin älykkäitä ihmisiä käyttäytyi näin tyhmästi.

Maria Lättilä

BlackBerry -elokuvan traileri

Lisää luettavaa