Busterin maailma

Koko perheen elokuva ikuisesti optimistisesta taikurin alusta on lämmin ja mainiosti näytelty, mutta sisällöltään melko hajanainen. (Ikäraja Sallittu)

27.4.2022 09:53
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 29.04.2022

Bjarne Reuter on suosittu tanskalainen lasten- ja nuortenkirjailija, joka 1970-luvulla loi pienikokoisen, koulukiusatun mutta alati optimistisen taikurinörtti Busterin. Busterista tehtiin vuonna 1984 tv-sarja, josta Bille August koosti myös hänen kansainväliseksi läpimurrokseen muodostuneen elokuvan. Vaikka tuore päivitys on vallan toimiva, Busterin uusi tuleminen toiminee paremmin, jos ei ole kyseistä klassikkoa nähnyt.

Taikatemppuja harrastava mutta vielä paljon harjoittelua tarvitseva 11-vuotias Buster haaveilee kesämarkkinoiden kykykilpailun voitosta. Hän haluaisi viedä rakastavan mutta taloudellisesti kitkuttavan perheensä lomamatkalle. Siinä sivussa hän hoitaa mentoriaan, vanhaa tivoliesiintyjä Larsenia ja puolustaa (huonoin lopputuloksin) näkyvän jalkavammansa vuoksi kiusattua Ingeborg-siskoaan. Sisko tosin joutuu usein toimimaan myös järjen äänenä helposti keulivan veljensä kohelluksessa.

Entistä tärkeämmäksi menestyminen muuttuu, kun naapuristoon muuttaa ihastuttava Joanna. Valitettavasti uuden tulokkaan huomaa myös Busterin leuhka luokkatoveri Simon-Olaf, joka on tottunut olemaan huomion keskipiste.

Jos Busterin maailma on erityisesti onnistunut jossain niin näyttelijävalinnoissa. Nuoret esiintyjät ovat sopivan luonnollisia ja tärkeät tukiaikuiset ovat myös erinomaisia tehtävissään. Elokuva myös muistaa pitää fokuksensa pienissä päähenkilöissä, vaikka taustalla on aistittavissa monia ”aikuisia” tarinoita.

Elokuva on sijoitettu kesälomaan, mikä leikkaa ison osan aiempien Buster-tarinoiden oleellisia kouluun sijoittuvia elementtejä. Silti siinä on valtavasti teemoja ja tapahtumia – ja se sivuaa kiitettävästi aiheita, joita harvemmin lastenelokuvissa näkee, kuten kuolemaa ja kaljanjuontia – joista kovinkaan monta ei edes yritetä käsitellä kattavasti. Aurinko paistaa aina ja kaikki ihmiset ovat pohjimmiltaan hyväntahtoisia. Mutta toisaalta elokuvan nimikin on Busterin maailma; se on pienen ihmisen luottavaisten silmien läpi nähty poikkileikkaus elämästä.

Jouni Vikman

Busterin maailma -elokuvan traileri

Lisää luettavaa