Cake

GENRE , ENSI-ILTA 06.02.2015 TÄHDET

Daniel Barnzin ohjaama Cake kertoo kivun tunteen raakuudesta ja siitä kuinka tunne hiljennetään reseptilääkkeillä. Sen selättäminen ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertaista. Aihe on tärkeä. Kipu on kohdattava ja suru surtava pois, jotta voi nousta suon silmästä ja jatkaa eteenpäin.

Elokuvan päähenkilö Clare (Jennifer Aniston) on keski-ikäinen juristi, joka on joutunut jättämään työelämän ja yrittää elää taukoamattoman kivun tunteen kanssa. Takaumien kautta katsoja saa pieniä vihjeitä siitä mikä on saattanut Claren tähän tilaan. Hänen kasvonsa ja kehonsa ovat täynnä arpia, aviomies on lähtenyt ja olohuoneen seinältä puuttuu suuri taulu. Taulun tyhjä paikka esitetään vain lyhyen hetken elokuvan kuluessa, mutta lopulta puuttuva kuva ratkaisee Claren elämän suunnan.

Nina (Anna Kendrick), yksi Claren kiputukiryhmän jäsenistä, on tehnyt itsemurhan. Hän on heittäytynyt alas moottoritien ylikulkusillalta. Clare näkee siinä myös oman mahdollisuutensa, mutta pystyykö hän samaan?

Caken peruslähtökohta ja teema ovat suuria, vaikka elokuva itsessään on pieni ja vähäeleinen. Siinä käsitellään jaksamista, sitä missä kohtaa on lupa antaa periksi ja luovuttaa. Vai onko siihen lupa? Miten käy heille, jotka jäävät taakse, kuinka he selviävät? Ollaan siis isojen asioiden äärellä. Elokuvan tyylilaji jää kuitenkin hieman epäselväksi. Onko kyseessä draama vai komedia? Sitä on vaikea sanoa.

Elokuva etenee vaivattomasti mutta samalla hieman yllätyksettömästi. Musiikki ja äänimaailma tehostavat tarinaa hienosti. Ohjauksellisesti elokuva olisi kaivannut enemmän nyansseja. Käsikirjoituksen läpi paistaa tietynlainen laskelmointi. Tuntuu kuin elokuvaa olisi siloteltu ja todellinen kipu ja elämännäköisyys olisi tarkoituksellisesti siivottu pois.

Jennifer Aniston tunnetaan komediarooleistaan, ja hän onkin yksi ikäluokkansa parhaita komedienneja. Claren roolin hän on kuitenkin halunnut tehdä vakavalla otteella, eikä hahmossa ole minkäänlaista koomisuutta. Aniston on lahjakas näyttelijä, ja joku toinen ohjaaja olisi varmasti saanut hänestä esiin vielä rikkinäisemmän ja sieluun asti satutetun, vihan tunteessa taistelevan naisen.

Valinta olisi sopinut niin komediaan kuin draamaankin, joten elokuvan suurin ongelma lienee juuri tyylilajin epävarmuudessa. Tällaisenaan Claresta roolihenkilönä ei kuitenkaan saa irti paljon muuta kuin vihaisuuden ja yksinäisyyden. Mutta sen Aniston tekee taitavan vähäeleisesti. Rooli toi hänelle sekä SAG:n että Kultaisen maapallon ehdokkuudet. Jennifer Aniston on myös yksi harvoista naisnäyttelijöistä, jotka ovat ponnistaneen TV:n sitcomeista suurelle kankaalle ja onnistuneet siinä.

 


YouTube video