Cocaine Bear

Elizabeth Banksin kauhukomediassa kokaiinikarhu muuttuu sarjamurhaajaksi, joka kylvää tuhoa luonnopuistossa. (Ikäraja K-16)

24.2.2023 07:48
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 24.02.2023

Vuonna 1985 huumeita salakuljettaneesta lentokoneesta putosi suuri määrä kokaiinia keskelle Tennesseen autiomaata. Pian tämän jälkeen Georgian osavaltiosta löytyi kokaiinin yliannostukseen kuollut mustakarhu, joka nimettiin kuolemansa jälkeen Pablo Escobeariksi.

Elizabeth Banksin ohjaama Cocaine Bear on saanut innoituksensa näistä tositapahtumista. Muuta todellisuuspohjaa elokuvan tarinassa ei sitten olekaan. Banksin kauhukomediassa kokaiinikarhu muuttuu sarjamurhaajaksi, joka kylvää tuhoa luonnopuistossa. Karhu raivaa kaikki esteet tieltään, että saisi lisää huumaavaa valkoista jauhetta, johon se on koukuttunut ennätysnopeasti.

Banksin elokuvassa on kolme rinnakkaista tarinalinjaa, jotka luonnonpuistossa riehuva kokaiinikarhu punoo yhteen. Kun Sari (Keri Russell) palaa töistä hän huomaa, että hänen tyttärensä Dee Dee (Brooklynn Prince) on kadonnut yhdessä parhaan ystävänsä Henryn (Christian Convery) kanssa. Toisessa tarinalinjassa seurataan puistonvartijan ja karhuasiantuntijan orastavaa romanssia. Kolmannessa rinnakkaistarinassa huumekauppaa pyörittävä Syd (Ray Liotta) usuttaa alaisensa ja poikansa etsimään kadonnutta kokaiinilastia.

Jimmy Wardenin käsikirjoitus tuo valkokankaalle melko yksiulotteisten, komediallisten hahmojen gallerian. Dialogi on osittain hauskaa ja nokkelaa, mutta ajoittain siinä on liikaa yritystä. Sama pätee Banksin ohjaukseen. Kun veriset, irtirevityt jalat lentelevät ympäriinsä toistuvasti, alkaa efekti jo tuntua kuluneelta. Karhun sekoilunkaan ei olisi välttämättä tarvinnut olla sitä yhtä ja samaa.

Banksin elokuva on kuitenkin viihdyttävä puolitoistatuntinen, jonka 1980-lukuvoittoinen musiikki imaisee mukaansa erityisesti nostalgiannälkäiset.

Elokuvassa on loistava tähtikaarti, joten jo taidokas näyttelijäntyö pelastaa siinä missä ohjaus ja tarina ontuvat. Myös The Florida Project -elokuvassa (2017) hurmannut lapsinäyttelijä Brooklynn Prince sekä Henryä esittävä Christian Convery vakuuttavat rooleissaan.

Susanna Bono

Cocaine Bear -elokuvan traileri

Lisää luettavaa