Colombiana

/ GENRE ENSI-ILTA 09.09.2011 TÄHDET

Vuonna 1994 ilmestynyt Leon oli ohjaaja-käsikirjoittajansa Luc Bessonin suurimpia hittejä ja viimeisiä erinomaisia elokuvia. Siinä Natalie Portman teki valkokangasdebyyttinsä naapurissa asuvan palkkamurhaaja Jean Renon suojiin vanhempiensa kuoleman jälkeen ajautuvana pikkutyttönä. Besson kaavaili tarinalle pitkään jatkoa, jossa olisi keskitytty Portmanin Mathilda-hahmon myöhempiin vaiheisiin. Bessonin ja elokuvan tuottaneen yhtiön tiet kuitenkin erosivat, ja Besson menetti oikeudet Leoniin.

Colombiana on niin lähellä tuota haudattua jatko-osaprojektia kuin Leonin fanit näillä näkymin voivat toivoa. Besson suunnitteli Mathildan tarinan jatkoa yhdessä Olivier Megatonin kanssa. Megaton on muun muassa ohjannut Bessonin tuotantotallissa elokuvan Transporter 3 (2008). Ei siis ihme, että Megaton sai ”Leon 2:n” ohjauspestin.

Colombiana tiivistää Leon-elokuvan tapahtumat alun toimintajaksoonsa tarinaa tarpeeksi varioiden, ettei kopiointisyytteitä voi esittää. Pieni Cataleya-tyttö todistaa Kolumbiassa, kuinka paikallisen huumepomon miehet tappavat hänen vanhempansa. Cataleya pääsee pakenemaan mukanaan todisteita, jotka takaavat hänelle pääsyn Yhdysvaltoihin, jossa hän ryhtyy setänsä alaisuudessa harjoittelemaan ammattitappajaksi – ja kostajaksi.

Varsinainen tarina alkaa Zoe Saldanan esittämän aikuisen Cataleyan astuessa kuvaan. Tytöstä on kasvanut Modesty Blaise -tyylinen mestaririkollinen, joka taitaa niin aseiden käytön ja lähitaistelun kuin myös mestarillisen juonimisen ja siihen liittyviä monenmoisia taitoja. Modesty Blaisen inhimillisyys naisesta kuitenkin puuttuu, sillä tämä on pyhittänyt elämänsä kostolle. Cataleya tekee setänsä välittämiä keikkoja, mutta kylvää myös omin päin tuhoa hänen vanhempansa tapattaneen rikollisen joukoissa. Tarkoitus on huuhdella nyt Yhdysvalloissa piileskelevä huumekeisari kolostaan.

Kauniin ja hennon mutta vahvan ja häikäilemättömän murhaajattaren koston tiellä seisoo kolme miestä. Tappajan jäljillä on ensinnäkin kaikella FBI:n tietotekniikalla varustettu etsivä. Huumepomon psykopaattisella oikealla kädellä on Cataleyan kanssa henkilökohtainenkin kana kynittävänään. Kaiken lisäksi rentoutumiseen tarkoitettu poikaystävä alkaa osoittaa liian vakavia kiintymyksen merkkejä.

1980- ja 90-lukujen loiston päiviensä jälkeen Bessonista on tullut virtaviivaisten toimintapurskeiden tuotantojyrä. Colombiana on tyypillinen Besson-tuotanto – niin hyvässä kuin pahassakin. Se on sujuvaa ja tyylikästä, realismin rajoja taivuttavaa toimintaa, joka annostelee tasaiseen tahtiin takaa-ajoja, väkivaltaa ja räjähdyksiä – sekä tällä kertaa haikalojakin. Toisaalta se on kliininen, minkäänlaista loogista tarkastelua kestämätön ja moraaliltaan ontuva.

Zoe Saldanalle Colombiana on hyvä ansioluettelon lisä, joka osoittaa hänen pystyvän mainiosti hoitamaan fyysistä läsnäoloa vaativan pääosankin.


Aiheeseen liittyvät elokuvat