Countdown

GENRE ENSI-ILTA 15.11.2019 TÄHDET

Kliseinen halpiskauhuleffa viihdyttää huonoudellaan ja pöljällä tarinallaan.

Halpisleffoja tehtaileva yhdysvaltalainen STX Films on tuonut jälleen yhden kehnon kauhurainan valkokankaille. Countdown on kliseinen pelotteluleffa, jonka kauhu perustuu yliampuvasti miksattuihin ääniin ja ennalta-arvattavaan äkkisäikyttelyyn. Halpamainen trööt-pöö-kauhu alkaa jo hiljalleen riittää, kiitos vain.

Onneksi elokuva onnistuu sentään viihdyttämään ja naurattamaan. Idea on suorastaan idioottimaisen typerä, tarina vieläkin hullumpi. Kaiken pahan taustalla on saatanallinen kännykkä-äppi, joka kertoo käyttäjälleen tämän tarkan kuolemanajan.

Juuri hoitsuksi valmistunut Quinn (Elizabeth Lail) hoitaa kolarin ajanutta nuorukaista, joka on varma, että Countdown-niminen kännykkäsovellus aiheuttaa hänen kuolemansa. Tyypin tyttöystävän piti nimittäin kuolla kolarissa, mutta onnistui välttämään verisen loppunsa, koska pelästyi hölmöä sovellusta niin paljon. Tyttö kuoli kuitenkin kotonaan kuolemankellon lyödessä nollaa. Kohtaloaan ei siis voi paeta, varsinkaan jos rikkoo sovelluksen käyttäjäehtoja.

Epäuskoinen Quinn asentaa äpsin kännykkäänsä. Kuinkas muutenkaan. Eikä aikaakaan, kun Quinn alkaa nähdä kaikenlaisia mörköjä samalla kun digitaalinen kello tikittää hiljalleen kohti varmalta tuntuvaa kuolemaa.

Käsittämättömän pöljät tapahtumat seuraavat toisiaan, pöö. Katsojaa pomputetaan penkillä, trööt. Lopputappelu, trööt-pöö. Todellinen kauhu odottaa kuitenkin lopussa: jatko-osa on varma tapaus.

Countdown on sekoitus The Ring -elokuvia sekä lukuisia muita tuttuja kauhuleffoja. Tarinaan sotketaan manaajaksi opiskellut nuorehko hipsteripappi, TimesUp-kostotarina, limainen incel-nörtti, traaginen perhetarina, rakkautta sivujuonen verran, mustalaiskirous, raamatulliset tarinat ja itse vanha vihtahousu. Eikö vähempikin olisi riittänyt?

Debyyttiohjaaja Justin Dec on rustannut myös leffan käsikirjoituksen – ja sen tosiaan huomaa. Kässäri on kuin kauhunörtin villimpi päiväuni, joka varastaa elementtejä jokaisesta vähänkin tunnetummasta kauhu-franchisesta. Countdown käväisee välillä niillä rajoilla, että se voisi olla tuleva kalkkunaklassikko. Harmi vain, että se ottaa itsensä aivan liian vakavasti. Raina ei ole tarpeeksi pöljä.