Don’t Worry Darling

Lähiöidylli paljastuu silmänlumeeksi ja Harry Styles näyttelijäksi. (Ikäraja K-16)

22.9.2022 07:00
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 23.09.2022

Jack (Harry Styles) ja Alice (Florence Pugh) elävät onnellista idylliä vitivalkoisten omakotitalojen muodostamassa 1950-luvun amerikkalaislähiössä, joka sijaitsee keskellä karua erämaata. Aamuisin Jack lähtee töihin Victory-nimiseen yhtiöön, jossa kaikki muutkin yhteisön miehet työskentelevät. Alice, kuten kulmakunnan muutkin vaimot, kuluttaa päivänsä kotia hoitaen, ruokaa laittaen ja läheisessä ostoskeskuksessa shoppaillen.

Ei tarvitse tuntea Bryan Forbesin feminististä scifi-leffaa Stepfordin naiset (1975), ei sen samannimistä uusintaversiota (2004) eikä edes Peter Weirin 1998 ohjaamaa Truman Show’ta arvatakseen, että Jackin ja Alicen idylli on yhtä pettävä kuin pelkiksi kuoriksi osoittautuvat kananmunat, jotka Alice rikkoo kokkaillessaan. Kaikista edellämainituista elokuvista Olivia Wilden ohjaama Don’t Worry Darling kantaa kuitenkin vaikutteita.

Florence Pugh tekee vahvan ja vivahteikkaan roolityön ruususen unestaan vähitellen heräävänä Alicena, joka alkaa esittää kiusallisia kysymyksiä miehelleen, naapureilleen ja jopa Victory-yhtiön palvotulle johtajalle (Chris Pine). Hän haluaa esimerkiksi tietää, mitä Jack oikeastaan tekee työpaikallaan. Entä miksi naapurin rouva viilsi kurkkunsa auki, vaikka kaikki muut väittävät hänen vain kompastuneen? Alice ei tiedä, että uteliaisuus voi tappaa muitakin kuin kissoja.

Don’t Worry Darling on visuaalisesti erittäin tyylikäs elokuva, joka valitettavasti aliarvioi katsojan oivalluskykyä ja yliarvioi omaa nokkeluuttaan. Lupaavan alun jälkeen sen tarina juuttuu paikoilleen ohjaaja Wilden luottaessa liian pitkään pelkkien pahaenteisten hymyjen kykyyn luoda jännitystä. Kun paratiisin kuoret lopulta murtuvat, niiden takaa paljastuva salaisuus on jokseenkin vaisu ja yhdentekevä – epäuskottavuudesta puhumattakaan.

Booksmart-debyytillään lupauksia herättänyt Wilde saattaa vielä jonain päivänä tehdä oikeasti merkittävän elokuvan, mutta Don’t Worry Darling ei sitä ole. Kenties sen huomattavin ansio onkin poikabändin silmäkarkkina uransa aloittaneen Harry Stylesin nostaminen varteenotettavaksi elokuvanäyttelijäksi.

Tarmo Poussu

Don’t Worry Darling -elokuvan traileri

Lisää luettavaa