Eeppinen Prinsessa Mononoke

25.2.2010 13:32
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Eeppinen Prinsessa Mononoke, Yksi japanilaisen animaatiolegenda Hayao Miyazakin hienoimmista teoksista, saa pitkän odotuksen jälkeen vihdoinkin Suomen ensi-iltansa.

  Vuonna 1997 valmistunut animaatio kertoo ihmisten ja vanhojen luontojumalten taistelusta. Nuori prinssi Ashitaka haavoittuu kirotun sikajumalan hyökkäyksessä ja joutuu itse kirouksen uhriksi. Hän lähtee etsimään tarunomaista metsän henkeä, joka saattaisi pystyä parantamaan hänet, mutta matkallaan hän törmää rautakaupungin asukkaisiin ja kaupungin valtiattareen Lady Eboshiin, joka on julistamassa sotaa vanhoja jumalia vastaan.

  Luontojumalten puolella taistelee nuori tyttö, sudella ratsastava San, jota kutsutaan myös Prinsessa Mononokeksi. Ashitaka haluaa sotivien osapuolten välille rauhan, San puolestaan vihaa ihmisiä. Silti kahden nuoren välille syntyy ystävyys.

  Prinsessa Mononoken jälkeen Miyazakin seuraava työ oli Oscarillakin palkittu huiman visuaalinen Henkien kätkemä. Samainen satumaisuus on nähtävissä tässä Miyazakin mielikuvituksesta kumpuavassa tarinassa. Mononoke-maailma on lumoavan kaunis, ja luonnon sekä sitä hyväkseen käyttävien ihmisten välinen sota groteskiudessaan huikea. Viime vuonna ilmestyneen, James Cameronin ohjaaman Avatarin Pandora-maailma on itse asiassa hyvin samankaltainen, sillä molempien elokuvien suuri kauneus on juuri käsittämättömän upeissa ekosysteemeissä ja niiden kuvauksessa.

  Kuten useissa muissakin Miyazakin tarinoissa, myös Mononokessa on vahva ympäristönsuojelullinen sanoma. Se on haikea alkusoitto teollisuuden ja ihmisten sen avulla luonnosta saaman täydellisen ylivallan kehitykselle.

  Varoituksen sana on sanottava Miyazakin ystäville: Prinsessa Mononokea ei voi maailman suloisimman lastenelokuvan, Naapurini Totoron, tavoin suositella aivan perheen pienimmille sen sisältämän graafisen raakuuden ja melkoisen pelottavien jumalhahmojensa takia.

  Päivi Laajalahti

  Tähdet: ★★★★★

  Prinsessa Mononoke
  Mononoke-hime
  JAPANI 1997
  OHJAUS JA KÄSIKIRJOITUS Hayao Miyazaki
  ÄÄNIOSISSA Yôji Matsuda, Yuriko Ishida, Yûko Tanaka, Sumi Shimamoto
  GENRE Animaatio
  IKÄRAJA 7
  KESTO 2 t 14 min
  ENSI-ILTA 26. helmikuuta

  Lisää luettavaa