Elma ja Liisa

5.4.2011 12:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 8. huhtikuuta

Finnkinon vakituisten lyhytelokuvanäytösten lippulaivaksi valittu Elma ja Liisa on tie-elokuva vailla päämäärää.

Elma (Pamela Tola) ja Liisa (Pihla Viitala) ovat arkea paossa pikkurötösten ja kommellusten huolettomassa maailmassa. Tie taittuu lähimmällä menopelillä aina edellisen hyydyttyä. Matkassa mukana parivaljakko roikottaa vaatekaupan mallinukkea ja muuta tarpeetonta tauhkaa.

Tola ja Viitala ovat paitsi elokuvan pääosien esittäjät, myös sen ohjaajat, käsikirjoittajat, lavastajat, maskeeraajat ja puvustajat. Tekijöiden into omasta projektistaan välittyy elokuvasta yhtä lailla kuin sen pienimuotoisuus.

Irralliset huumoria ja draamaa sekoittavat kohtaukset seuraavat toisiaan kuten tekijöiden mielestä varmasti hauskalta kesäprojektilta sopii odottaa. Baarimikoilta höpläytetään ilmaiset juomat ja hyväsydämisiä tätejä riistetään kaikin keinoin. Joskus ruudulla vilahtaa suomifilmien tunnettuja kasvoja. Erityisesti elokuvan alkupuolisko onnistuu viihdyttämään, mutta lopussa tarina laahaa paikoillaan, kun naisilla ei ole enää mitään sanottavaa toisilleen.

Naisten elämästä opitaan tarinan saatossa pieniä osia sieltä täältä. Silti moni asia jää avoimeksi. Vaikka Elma ja Liisa joutuvatkin lopussa pohtimaan tekemiään valintoja ja elämiensä suuntaa, jäävät pakottavat motiivit hämäriksi.

Lyhytelokuvamuoto onneksi palkitsee katsojan, koska elokuva loppuu juuri kun tarina meinaa käydä yksitoikkoiseksi ja moraaliltaan liian häilyväksi.

Jani Svensk

Tähdet: ★★★

Lisää luettavaa