ELVIS HAS LEFT THE BUILDING

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Romanttisessa komediassa keski-ikäinen hemaiseva uranainen havaitsee kohtalokkaan kuolettavan vaikutuksensa tielleen sattuviin Elvis-imitaattoreihin.

Rockin kuninkaan Elvis Aaron Presleyn (Jailhouse Rock, King Creole) kuoleman jälkeen maapallolla on laskettu olevan yli 50.000 Elvis-imitaattoria. Kim Basingerin (L.A. Confidential, Cellular) esittämä Harmony Jones on kotoisin Elviksen kotikaupungista Tennesseesta, ja hän on tuntenut sen ainoan oikean Elviksen pikkutytöstä asti. Elvis on edelleen hänen idolinsa.

Yltiönaisellinen Harmony on päästä kantapäähän verhottu vaaleanpunaiseen, ja hän ajaa kuninkaan viitoittamaa tietä vaaleanpunaisella Cadillacilla, sillä hän on Pink Lady -kosmetiikkaketjun menestyvä matkasaarnaaja, joka rekrytoi kotirouvia uudelle uralle. Kiertäessään USA:ta Harmony kohtaa harvinaisen paljon huonoja Elvis-imitaattoreita, kuninkaan irvikuvia. Jostain syystä jokainen heistä kuolee, ja pian FBI alkaa etsiä feikki-Elviksiä tappavaa sarjamurhaajaa. Urallaan menestynyt mutta yksityiselämässään pettynyt Harmony kohtaa matkallaan myös romanttisesti kiinnostavan miehen, mainostoimistopamppu Miles Taylorin (John Corbett). Pahaksi onneksi Miles on menossa Las Vegasiin Elvis-imitaattorien suurtapaamiseen.

Elokuvan lähtöasetelma on kiinnostava, hersyvän hauska ja läpikotaisin pimeä keksintö, mutta juoni on hölmö, käsikirjoitus kevyttä kuin vaaleanpunainen hattara ja dialogi melkoista huttua. Elokuvan puitteet puolestaan ovat pienintä piirtoa myöten mietityt, Elvis-puvustukset mielikuvituksellisia kimaltavia virityksiä, ja Leningrad Cowboysin pojatkin katselisivat ihaillen Elvis-imitaattorien muhkeita tukkalaitteita.

Komediana elokuva toimii muutamassa kuolinkohtauksessa, mutta se ei jaksa hauskuuttaa koko matkaa. Basinger yrittää kyllä, mutta silti hänen roolityönsä tuntuu menolta jalka jarrulla. Elokuvan ohjaajan, kymmenittäin TV-sarjoja tahkonneen Joel Zwickin (Laverne & Shirley, Mork & Mindy) aiemmassa, erittäin suositussa romanttisessa komediassa Kreikkalainen naimakauppa Corbett oli hyvä ensirakastaja, mutta tämän romanttisen komedian ongelmana on, että Basingerin ja Corbettin välillä ei kipinöi lainkaan. Cameo-rooleja riittää, leffasta voi bongata mm. Tom Hanksin, Wayne Newtonin, Angie Dickinsonin, Denise Richardsin ja Billy Ray Cyrusin. Hyvää musiikkia kuullaan itse Elviksen sekä lukuisten muiden artistien, mm. Norah Jonesin esittämänä. Vastapainoksi kuullaan valitettavasti paljon huonoa musiikkia toistaan surkuhupaisimpien Elvis-pöljäkkeiden esittämänä. Järein ylilyönti saavutetaan, kun kaksi törppöä FBI-etsivää esittävät oman versionsa. Viimeistään siinä vaiheessa tulee kuningasta todella ikävä.