Emoji-elokuva

GENRE ENSI-ILTA 11.08.2017 TÄHDET

Puolitoistatuntinen sovellus- ja mobiilipelimainos lapsille.

Emoji-elokuva komeilee Internet Movie Databasen surkeimpien elokuvien kärkikymmenikössä. Elokuva on saanut huonomman arvosanan kuin esimerkiksi lennokas Attack of the Jurassic Shark. Onkin suhteellisen harvinaista herkkua, että alle kahden IMBd-tähden elokuvaa pääsee ihastelemaan kotimaisessa elokuvateatterissa. Tästä tosiseikasta ei kannata kuitenkaan innostua. Emoji-elokuva ei ole huvittavan huono vaan ainoastaan geneerisen hengetön tuotos.

Genen pitäisi olla erään puhelimen emojivalikon “meh”, mutta pakka sekoaa, kun hänellä onkin monenlaisia tunteita. Gene lyöttäytyy yhteen Ylävitosen kanssa ja houkuttelee trollisaluunasta Jailbreak-nimisen hakkeri-emojin korjaamaan kuupan tasaisen välinpitämättömäksi, mutta pian kolmen kopla onkin matkalla sovellussokkelon läpi kohti vapauden maana tunnettua pilvipalvelua.

Älypuhelimen sisäistä maailmaa esitellään Inside Out – Mielen sopukoissa -mestariteoksen jalanjäljissä (ihmisten maailmassa lukiolaispoika näpyttelee puhelintaan ja viestii kuvakkeilla, joilla on oma sielunelämänsä) sillä erotuksella, että Inside Out rakentuu elegantisti, johdonmukaisesti ja tieteellisessä mielessä korrektisti, kun taas Emoji-elokuva on vailla logiikan häivää. Sitä katsoessaan lapset saavat luvan unohtaa kaiken, mitä ovat oppineet koodauksesta.

Elokuvan värikäs animaatiojälki on periaatteessa moitteetonta, joskaan älypuhelinmaailman yksityiskohtien suunnittelussa ei ole nähty minkäänlaista vaivaa. Ongelmana on sisällön ohuus. Jos Emoji-elokuvan laittaisi sivuttain, sitä tuskin näkisi.

Elokuvan elottomuutta syventää entisestään tunne, että kyse on pitkästä ja heikosti käsikirjoitetusta sovellus- ja mobiilipelimainoksesta. Hahmot, tunteet, motiivit ja vitsit ovat yhdentekeviä – ehkä lukuunottamatta Kakka-emojin kylvämiä hyvin pyyhkii -tyyppisiä puujalkavitsejä, varsinkin kun suomenkielisenä äänenä on Jorma Uotinen.


YouTube video