En del av mitt hjärta – Olet aina sydämessäni

Kiusallisen mahlamainen laulu- ja tanssielokuva onnistuu aiheuttamaan suunnatonta myötähäpeää.

26.12.2019 12:26
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 27.12.2019

Elän varmaan jonkinlaisessa kuplassa, sillä kuvittelen ruotsalaiselokuvien olevan lähtökohtaisesti laadukkaampia kuin kotimaiset. Sitten törmää tällaisiin erikoisleffoihin kuten Tomas Ledinin hittikappaleisiin perustuva romanttinen musikaalikomedia En del av mitt hjärta.

Noh, ei kaikki ole täysin mammamiaa, vaan löytyypä elokuvasta mukaviakin asioita. En esimerkiksi tiennyt, että aina loistelias, Hollywoodissakin uraa tekevä Malin Åkerman on elokuvan pääosassa. Eihän tämä voi siis mitenkään olla sysisurkea tapaus. Eihän?

Shokkipaljastus: en ole musikaaliyleisöä, vaikka pidinkin upeasta La La Landista suunnattomasti. La La Land on kuitenkin perinteinen elokuva verrattuna näihin ällöpirteisiin ja superströmsömäisiin puskafarsseihin, joissa ihmiset purkautuvat spontaaneihin laulu- ja tanssisuorituksiin kesken kohtausten.

Isabella (Åkerman) on 35-vuotias tukholmalainen bisnestykki, joka palaa lapsuutensa maisemiin juhlimaan isänsä 60-vuotissynttäreitä. Söötissä ja pittoreskissa pikkukaupungissa Isabella törmää vanhoihin luokkakavereihinsa, jotka eivät vaikuta edistyneen elämässään suuntaan tai toiseen.

Vanha suola alkaa janottaa, vaikka entinen ihastus Simon onkin menossa naimisiin. Tietenkin Isabella saa kutsun häihin – ja jostain syystä lähtee myös ainoana naisena miekkosen polttareihin. No mitäpä siitä sitten tulee? Niinpä. Sitten lauletaan ilosta ja tanssitaan surusta. Ryhmätanssi tuolla ja soololaulu täällä. Kaikenlaisia omituisia tunteiden purskahduksia.

Tunsin oloni vaivaantuneeksi näyttelijöiden seurassa. En kokenut minkäänlaista iloa, vaikka elokuva on pohjimmiltaan ihan tavallinen romanttinen komedia. Parit naurut sain, koska tanssi- ja lauluesitykset menivät välillä niin odottamattomiin paikkoihin, että elokuva muuttui surrealistiseksi taiteeksi.

Ehkä olen peruuttamattomasti rikki tai muuten vain vajavainen, mutta tekopirteät ja kepeät musikaalipläjäykset aiheuttavat minussa suunnatonta myötähäpeää. Kaikenlainen sellainen elostelu on vain niin luonnotonta. Tiedän kuitenkin ihmisiä, joiden mielestä tällainen on parasta ikinä, joten arvio kannattaa lukea pienen suolasirottimen kera.

Elokuva on tehty osittain suomalaisvoimin. MRP Matila Röhr Productions on yksi tuottajista. Ja nähdäänpä siinä myös Mikko Leppilampi yllättävän seksuaalisessa roolissa.

 

En del av mitt hjärta – Olet aina sydämessäni -elokuvan traileri

Lisää luettavaa