The Expendables 3

GENRE ENSI-ILTA 15.08.2014 TÄHDET

Sylvester Stallonen johtama palkkasoturien kööri kokoontuu jo kolmannen kerran. The Expendables 3 sisältää vielä kahta edellistä osaakin nimekkäämmän ryhmän 80- ja 90-lukujen toimintatähtiä sekä muutamia nuorempia kasvoja. Kovimmat lisäykset ovat Bruce Willisin korvannut Harrison Ford sekä konnan rooliin palkattu Mel Gibson.

Tuoreempaa uutta verta edustaa Twilight-saagasta ja Renny Harlinin Hercules-leffan nimiroolista tuttu Kellan Lutz. Miehiseen porukkaan on päässyt mukaan yksi nainenkin, vapaaottelijana tunnettu Ronda Rousey.

Antonio Banderasin esittämä Galgo on elokuvan pelle. Sinnikäs moottoriturpa haluaa epätoivoisesti päästä Stallonen tiimiin ja lopulta siinä onnistuukin. Galgo on sekoitus Banderasin aiemmin esittämiä Zorron ja Saapasjalkakissan hahmoja ja pikemminkin rasittava kuin hauska. Huumoria revitään myös Wesley Snipesin verosotkuista.

Ford taas heittää elokuvasta tippuneesta Willisin roolihahmosta, että ”he’s out of the picture”, minkä voi tulkita silmäniskuna Stallonen ja Willisin epäonnistuneisiin palkkioneuvotteluihin. Loppupuolella Ford ilmestyy helikopterilla tapahtumien keskipisteeseen kuin Han Solo Millenium Falconilla.

Ensimmäisen osan Stallone ohjasi itse. Kakkosessa ohjausvastuu siirtyi Simon Westille (Con Air). Tällä kertaa ohjauksesta vastaa toistaiseksi yleisölle tuntematon Patrick Hughes, joka on tätä ennen ohjannut vain kiitetyn westernin Red Hill. Mutta kyllähän tämä on päätähti-käsikirjoittaja-tuottaja Stallonen show. Stallone haluaa selvästi nostaa itsensä kaiken keskipisteeseen, kun taas esimerkiksi taistelulajien mestarin Jet Lin kyvyt taas tuntuvat menevän täysin hukkaan.

Juonesta ei tälläkään kertaa juuri voi puhua, vaan enemmänkin tarkoitus on tuoda valkokankaan täydeltä toimintaa, testosteronia ja räjähdyksiä. Ja siinä kyllä myös onnistutaan. Elokuvan alku ja loppu ovat parhaita. Heti alkuminuuteilla nähdään liikkuvaan junaan sijoittuva hengästyttävän vauhdikas jakso, jossa vapautetaan tosielämässäkin vankilassa lusineen Snipesin esittämä Doctor Death. Lopun kliimaksissa ei jää kiveä kiven päälle. Yli kaksituntiseen ja hieman ylipitkään elokuvaan mahtuu turhaa tyhjäkäyntiäkin.

Jussi Huhtala


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat