Fantastinen nainen

GENRE ENSI-ILTA 09.02.2018 TÄHDET

Koskettava tarina transihmisten ihmisoikeuksien polkemisesta on liiankin yleinen ja tosi. Elokuva antaa äänen vähemmistölle tilanteessa, jossa kuka tahansa olisi voimaton pitämään oikeuksistaan kiinni.

Umpirakastuneet Marina (Daniela Vega) ja Orlando (Francisco Reyes) viettävät Marinan syntymäpäivää. Orlando on yllättänyt Marinan järjestämällä kiinalaisessa ravintolassa onnittelulaulun ja syntymäpäiväkakun. Pariskunta suunnittelee tulevaisuutta. Juhlien jälkeisenä yönä Orlando saa äkillisen sairauskohtauksen. Matkalla sairaalaan sekava Orlando kaatuu portaissa ja saa haavan otsaansa. Sairaalassa Orlando kuolee.

Alkaa Orlandon sukulaisten ja ex-vaimon vimmainen yritys pyyhkiä Marina kuolleen Orlandon elämästä häivyksiin. Marina on transnainen. Sukulaisille ja entiselle puolisolle Orlandon hullaantuminen Marinaan kertoi miehen sekoamisesta. Suhde on suvulle häpeätahra, jonka olemassaolo yritetään kieltää.

Marina ajetaan ulos parin yhteisestä kodista, jonka Orlando omisti. Poliisin tutkijat ilmestyvät hänen työpaikalleen. Hänellä vihjaillaan olevan osaa rakastettunsa kuolemaan. Orlandon ja Marinan kahdenkymmenen vuoden ikäero herättää kysymyksiä, arvailuja ja epäilyksiä.

Marinan suru jää aggressiivisten sukulaisten ja poliisin vihjailujen alle. Kaikki energia menee puolustautumiseen. Marinaa ei kutsuta hautajaisiin. Orlandon Marinalle antama koirakin viedään, ihan vain siksi, että sukulaisten mielestä Marinalle ei kuulu jäädä Orlandosta mitään.

Elokuva kuvaa taitavasti sitä, kuinka seksuaalivähemmistöön kuuluva omainen saatetaan vieläkin sulkea täysin ulkopuolelle puolison kuollessa. Kuin häntä ei olisi ollutkaan, vaikka hän on juuri menettänyt elämänsä tärkeimmän ihmisen.

Enimmäkseen Fantastisen naisen kerrontatapa on realistinen. Väliin on sijoitettu runollisempia pätkiä, joissa kuljetaan Marinan ajatusten mukana. Laulaessaan Marina kävelee metaforisesti vastatuuleen, eikä pääse etenemään. Vaatteet lepattavat tuulessa.

Marina näkee Orlandon kaikkialla tämän kuoleman jälkeenkin. Aivan kuten sureva omainen yleensäkin saattaa kuvitella näkevänsä rakkaan ihmisen kadulla tai kaupassa, vaikka hän on poissa.

Elokuvan värimaailma on kaunis. Transnainen Daniela Vega on loistava Marinan roolissa. Vega tunnetaan Chilessä myös laulajana. Fantastinen nainen on Chilen Oscar-ehdokas parhaan vieraskielisen elokuvan kategoriassa. Berliinin elokuvajuhlilla Sebastián Lelion elokuva palkittiin Hopeisella karhulla parhaasta käsikirjoituksesta.